- Ünite 7 Soru-Cevap Ders Özetleri

Adsense kodları


Ünite 7 Soru-Cevap Ders Özetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 27 March 2014, 09:12 am GMT +0200
ÜNİTE 7 YAYGIN DİN EĞİTİMİ

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİ NEDİR?
C.   Yeterli dini bilgiyi almada faydası bulunan bir okul dışı eğitim faaliyetidir. Yaygın din eğitimini şu zamanda resmi olarak üstlenen kurum diyanet işleri başkanlığıdır.

S.   SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAN VE YAYGIN DİN EĞİTİMİ VEREN KURUMLAR NELERDİR?
C.   Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde ortaya çıkan ve Yaygın Din Eğitimi Veren Kurumlar:
*   Tekke zaviye ve dergâhlar
*   Vakıflar
*   Ahilik kurumu
*   Sıra geceleri ve yaren sohbetleri
*   Kütüphaneler
*   Sahaf ve Kitapçılar
*   Devlet adamları ve zengin adamların konakları
*   Bilgin ve ediplerin evleri
*   Cer ve irşat heyetleri
*   Kahvehaneler
*   Orta oyunu ve karagöz
*   Ev sohbetleri

S.   AHİLİK KURUMUNUN AMACI NEDİR?
C.   Kuruluş amacı, esnaflara ticaret ve iş ahlakının dini bakımdan şekillenmesini sağlamak için dini eğitim vermektir. Ve müşteri memnuniyetinin Allah’ın memnuniyet ve rızasına götüreceğini öğretir.

S.   CER NE DEMEKTİR?
C.   Osmanlıda, sadece ramazan ayına mahsus vaizler köylerde irşat ve vaaz programları yapardı. Ve buna mukabil cemaatin bu vaizler için kendi aralarında topladığı paraya cer denilirdi.

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİNİN BAŞKA ADLARI DA VARMIDIR?
C.   Yaygın din eğitimine;
*   Halk din eğitimi
*   Kitle din eğitimi
*   Yetişkinler din eğitimi
*   Yaşam boyu din eğitimi
*   Toplumsal din eğitim
S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİNİN KAÇ AMACI VARDIR?
C.   Yaygın Din Eğitimi’nin 3 amacı vardır:
1.   İnsani amaçtır: ‘ben niçin varım, neyim ve ne olacağım, varlığımın amacı nedir ‘ türünden sorulara cevap veren genelde dindir.
2.   Dini kültürün gelecek nesillere aktarımını sağlamaktır. Bunu ekseri diyanet işleri başkanlığı sağlamaktadır.
3.   Bireyi toplumsallaştırmaya çalışmasıdır. Diğer bir tabirle, sosyalleşmesine katkı sağlamaktır.

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
C.   Her yaştan Müslüman’a, İslam dinini yeterince ve her türlü ibadetiyle beraber öğretmektir. Diğer bir amacı da, insanlar arası ilişkileri düzenleyerek güzel ahlak ve hoşgörüyü öğretmektir. Ve toplumun kültürünü ayakta tutmak ve korumak ve bu alanda görev yapan din görevlilerine, hizmet içi eğitim vermekte görevleri arasındadır.

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİNİN HEDEF KİTLESİ NERELERDİR?
C.   Dini bilgi ve kültürünü geliştirmek isteyen herkes, yaygın din eğitiminin hedef kitlesindedir. Camiler de bir nevi yaygın eğitim verdiğinden dolayı, kuran ve din dersleri hususunda; kitle iletişim araçlarının hedef kitlesiyle, camilerin hedef kitlesi aşağı yukarı aynıdır.

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİNİN FAALİYET ALANLARI NERELERDİR?
C.   Yaygın Din Eğitimi’nin Faaliyet Alanları:
•   Camiler
•   Aileler
•   Kuran Kursları
•   Ceza Evleri
•   Çocuk Islah Evleri
•   Huzur Evleri
•   Yurtlar
•   Hastaneler

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİ VASITALARI NELERDİR?
C.   İslam dini, eğitim ve öğretim faaliyetlerini dini kurumlarda ve ibadet yerlerinde vermeyi gelenek haline getirmiştir. Bu eğitim faaliyetlerinin başında;  Cuma ve bayram günlerinde yapılan hutbeler gelmektedir.  İslam kültüründe ‘kürsü eğitimi’ adı verilen ‘vaaz’ da bir yaygın eğitim vasıtasıdır.

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİ METODLARI NELERDİR?
C.   Yaygın din eğitimi büyük ölçüde ‘yaygın eğitim’ ve  ‘örgün din eğitimi’ metotlarını kullanır. Buna göre, camilerde ki hutbe ve vaazlarda daha çok  ‘anlatım yöntemi’  kullanılır. Bu yöntemin daha verimli olabilmesi için, konuşmacının anlatırken gerek ses tonuyla ve gerekse de anlatım yöntemi ve değişik misallerle zenginleştirmesi sonucunda, anlatımı daha verimli hale getirmesi mümkündür.  Ve bunun için şu ilkelerden faydalanmakta yarar vardır;
a.   Anlatacak olduğu konuyu önceden iyi bir şekilde hazırlamalıdır.
b.   Sunuma başlamadan önce sunumun genel ve özel amaçlarını ve cemaatin kazanımlarını önceden tespit edip bunu cemaate açıklamalı ve bunun bir ihtiyaç olduğunu hissettirip o ihtiyacı karşılamalıdır.
c.   Konuşmacı, sunumu planlarken hedef kitlenin ilgi ve ihtiyaçlarını iyi tespit edip ona göre hazırlanmalıdır.
d.   Sunum yapılacak konu hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalı ve ana fikir çok isabetli tespit edilip, konunun genel çerçevesi iyi çizilmeli ve konunun dağılmamasını sağlamalıdır.
e.   Konuşmacı, sunum yapacağı mekânı önceden gözden geçirmeli ve dinleyicilerin dikkatini dağıtacak duygusal ve fiziksel ne varsa bertaraf etmelidir.
NOT: Eğitim ve öğretimde seçilen yöntemin niteliği kadar, sosyal statü ve dinleyicilerin kültürleri de iyi bilinmeli ve o statüye göre eğitim olanağı sağlanmalıdır. Yaşları, öğrenim düzeyleri, sosyal statüleri, kültürleri ve dünya görüşleri farklı olan insanların hepsine birden eğitim veren yaygın din eğitimi; öğretim metotlarını seçerken bu özellikleri de dikkate almalıdır.
S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİ NASIL BİR EĞİTİM ŞEKLİDİR?
C.   İlk insandan beri var olan, örgün eğitimin dışında kalan ve hayat boyu devam eden bir eğitim şeklidir.

S.   YAYGIN DİN EĞİTİMİ BAĞLAMINDA, İSLAM DİNİNİN EĞİTİMİ İÇİN NELER SÖYLENEBİLİR?
C.   İslam Dini ilk olarak yaygın din eğitimi olarak başlamıştır. Hz. Muhammed’in (a.s) evlerde başlattığı bu eğitim süreci, mescitlerden camilerden, suffa denilen eğitim için ayrılan bölüme ve medreselere kadar uzanmıştır. İslam dininin ilk yayılma faaliyeti, yaygın eğitim karakterli başlamıştır.  Selçuklu ve Osmanlı döneminde camiler ve mescitler din eğitimi faaliyeti için kullanılmakla beraber açık bir eğitim ve konferans yeri de olmuştur.