- Ünite 6 Soru-Cevap Ders Özetleri

Adsense kodları


Ünite 6 Soru-Cevap Ders Özetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 27 March 2014, 09:10 am GMT +0200
ÜNİTE 6 YÜKSEKÖĞRETİMDE DİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ

S.   TÜRK VE İSLAM DÜNYASININ İLK ÖRGÜN YÜKSEK DİN ÖĞRETİMİ KURUMU NEDİR? İLK ÖRNEKLERİ HANGİ İSİMLE ANILIR?
C.   Uzun ömürlü olması ve bir takım kanun ve düzenlemelere bağlı olarak faaliyet göstermesi gibi sebeplerle “Nizamiye Medreseler” i (1067) ilk medreseler olarak kabul edilmiş 16.yy. kadar dünyanın her yerinden öğrencisi olmuştur.

S.   MEDRESELERE OLAN İLGİ NE ZAMAN AZALMIŞ VE HANGİ KANUNLA KAPATILMIŞTIR?
C.   Tanzimat ve 2. Abdülhamit döneminde kendi kaderine terkedilmiştir. 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla bin yıllık geçmişi olan medreseler kapatılmıştır.

S.   SÜLEYMANİYE MEDRESELERİNİN YERİNE KURULAN İLK İLAHİYAT FAKÜLTESİNİN ADI, KURULUŞ TARİHİ, HANGİ TARİHE KADAR EĞİTİM SÜRDÜREBİLDİĞİNİ, TAMAMEN NEZAMAN ORTADAN KALDIRILDIĞINI YAZINIZ.
C.   İlk İlahiyat Fakültesi’nin adı: Darü’l-Fünûn.
   İlahiyat Fakültesi: 1924 de kuruldu. 1933 e kadar eğitimini sürdürebildi. Bir sürede edebiyat fakültesine bağlı İslam ilimleri enstitüsü haline geldi. 1936’da öğretim kadrosunun dağıtılmasıyla ortadan kaldırılmıştır.

S.   DARÜ’L-FÜNÛN’UN ÖĞRETİM SÜRESİ VE MÜFREDAT PROGRAMI NEDİR?
C.   Öğrenim Süresi 3 Yıldır. Genel Kültür, Özel Alan Bilgisi, Pedogojik Formasyon veren dersler yer almaktadır. Sosyaloji Fakültesi adıyla da anılıyordu.
S.   İLK İLAHİYAT FAKÜLTESİ’NİN ADI, KURULDUĞU TARİH VE KURULUŞ AMACI NEDİR?
C.   Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi. 1949 (5424 sayılı kanunun T.B.M.M’ de 4 Haziran 1949 günkü oturumunda kabul edilmesiyle).
   Amacı: din meselesinin sağlam ve ilmi esaslara göre incelenmesini mümkün kılmak, mesleki bilgisi kuvvetli ve düşünüşünde ihtiyatlı din adamı yetiştirebilmesi için.

S.   7. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI’NDA YÜKSEK DİN ÖĞRETİMİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİR KARA ALINMAMIŞTIR. ŞURA’DA İLAHİYAT FAKÜLTESİ KONUSUNDA ALINAN TEK KARAR NEDİR?
C.   İlahiyat Fakültesi mezunları, ortaokul, imam hatip okulu, ilk öğretmen okulu programlarında yer alan din öğretimi ile ilgili derslerin öğretmenliğini yapabileceklerdir.

S.   1974 YILINA KADAR İMAM HATİP LİSELERİNDEN ÖĞRENCİ KABUL ETMEYEN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİ DÜZ LİSELERDEN ALIYORDU.1953 YILINDA TOPLANA MİLLİ EĞİTİM KOMİSYONU BU DURUMU TENKİT ETMİŞ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNMUŞTUR. BUNLARI AÇIKLAYINIZ.
C.   İlahiyat Fakültesi’nde daha seviyeli bir din eğitimi yapılabilmesi için imam hatip okullarında okuyan zeki öğrencilerin lise müfredatına uygun sınıflarda yetiştirilerek (fark dersleri verilerek çift diplomayla) fakülteye kabulünü teklif etmişlerdir.

S.   HANGİ TARİHTEKİ KANUNLA YÜKSEK DİN EĞİTİMİ KURUMLARI BİRLEŞTİRİLMİŞTİR?
C.   1982 yılında 2547 sayılı yükseköğretim kanunu ile yüksek İslam enstitüsü ve İslami ilimler fakültesi ilahiyat fakültesine dönüştürüldü, yüksek din öğretiminde birlik sağlanmış oldu.

S.   YÜKSEK İSLAM ENSTİTÜSÜ HANGİ KARARLA, NEREDE VE NE ZAMAN AÇILMIŞTIR?
C.   7344 sayılı kadro kanunu ile 1959 yılında İstanbul’da açılmıştır.

S.   YÜKSEK İSLAM ENSTİTÜSÜNÜN AÇILMA EN ÇARPICI AÇILMA SEBEBİ NEDİR?
C.   A.Ü. İlahiyat Fakültesi’ne imam hatip okulu mezunlarının alınmadığı ve din öğretimi alanında ihtiyaç duyulan öğretmenlerin sadece ilahiyat fakültesinin imkânlarıyla yetiştirilemediği anlaşıldığı için. (Tevfik İleri)

S.   YÜKSEK İSLÂM ENSTİTÜSÜ’NÜN AÇILMASINA KİM ÖNDERLİK ETMİŞTİR?
C.   Tevfik İleri.

S.   YÜKSEK İSLAM ENSTİTÜSÜ’NÜN GAYESİ NEDİR?
C.   İslamiyet’in asıl özünü bugünkü ilim ve içtimai prensiplerini daha iyi anlamaya çalıştıracak, fıkıh anlayışının zamana göre derinleşme yolunu hukuk ve içtimaiye bilgileriyle kavratacaktı. Bu nedenle “içtihat akademisi” olduğu da düşünülebilir.

S.   2. YÜKSEK İSLAM ENSTİTÜSÜ NEREDE NE ZAMAN AÇILDI? SONRA ONU HANGİ İLLER TAKİP ETTİ?
C.   1962 yılında Konya’da. daha sonra 1965 de Kayseri’de, 1966 da İzmir’de, 1969 da Erzurum, 1975 de Bursa’da, 1976 da Samsun ve 1979 da Yozgat ilimizde Yüksek İ.E. açılmıştır.
S.   YENİ ENSTİTÜLERİN AÇILMASINDA ROL OYNAYAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR NEDİR?
C.   Bütün genel öğretim kurumlarına din dersinin konulması ve imam hatip okullarının sayısının artmasıdır.

S.   BU KURUMLARDAN HANGİSİ NE SEBEPLE KAPATILMIŞTIR? DİĞERLERİNİN KADERİ NE OLMUŞTUR?
C.   Yozgat yüksek i.e.  öğretim kadrosundaki yetersizlik sebebiyle kapatılmıştır. Onun dışındaki enstitüler de  “1982 yılı 2547 sayılı yüksek öğretim kanunu” ile bulundukları ildeki ilahiyat fakültesine bağlanmıştır.

S.   İLAHİYAT FAKÜLTELERİ EN PARLAK DÖNEMİ HANGİ TARİHLERDE YASAMIŞTIR?
C.   1982-1997 yılları arasında ilk nitelikli akademisyenlerini yetiştirmiş, pedagojik formasyonu da kendi verdiği için en kaliteli eğitim dönemi bu yıllarda gerçekleşmiştir.

S.   GÜNDEMİNDE DİN EĞİTİMİ KONUSU OLMASINA RAĞMEN 7. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI’NDA HANGİ OLUMSUZ KARAR ALINMIŞTIR?
C.   İmam hatip okullarının ortaokula dayalı meslek okulları olduğu görüşü benimsenmiştir. İmam hatip okullarının orta kısımlarının mesleki hüvviyeti kaybetmesine zemin hazırlanmıştır. 12 mart 1971 muhtırasından sonra hazırlana eğitim reformu stratejisinde, 7. ve 8. milli eğitim şurasında alınan karalar gerekçe gösterilerek imam hatipler 1.devre programların öğrencilerin yaş seviyesine uygun olmadığı düşünülerek 1.kısım normal ortaokula dönüştürüldü.

S.   9. EĞİTİM ŞURASI’NDA ÖNCEKİ ŞURALARDA ALINAN HANGİ UYGULAMADAN DÖNÜLMÜŞTÜR?
C.   İmam hatip okullarının yaygınlaşmasını ve gelişimini engellediği düşünülerek 1974-1975 yılında terk edilen Kur’an ve Arapca dersleri imam hatiplerin orta kısmına tekrar konulmuştur.

S.   DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNİN ZORUNLU OLMASI TALEBİ İLK KEZ HANGİ ŞURADA GÖRÜŞÜLDÜ? NE ZAMAN ANAYASAYA GİRDİ BU MADDE?
C.   İlk kez 10. milli eğitim şurasında görüşüldü ve kabul gördü. 1982 de kabul edilen anayasanın 24.maddesiyle DKAB dersi zorunlu hale getirildi.

S.   EĞİTİM KURUMLARINDAKİ DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ UYGULAMALARI ŞURA KARARI İLE Mİ YOKSA HÜKÜMET KARARI İLE Mİ GERÇEKLEŞMİŞTİR?
C.   İlkokul, ortaokul ve liselerde ihtiyari din eğitimi, ilahiyat, imam hatip, yüksek İslam enstitüsünün kurulması gibi din eğitimi ve öğretimi uygulamaları her ne kadar şuralarda görüşülmüş olsa da, asıl hükümet kararıyla gerçekleşmiştir.

S.   İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARININ ÜNİVERSİTEYE GİRMELERİNİ SAĞLAYAN İLK KURUM NEDİR? HANGİ TARİHTE EĞİTİME BAŞLAMIŞTIR?
C.   İlk kurum İslami ilimler fakültesidir.1972de.

S.   1982 YILINA KADAR YÜKSEK DİN ÖĞRETİMİ YAPAN KURUMLARIN ORTAK ÖZELLİĞİ NEDİR?
C.   Felsefe derslerinin azlığı, özellikle yüksek İslam enstitüsü ve İslami ilimler fakültesi programlarında dikkati çekmektedir.
S.   CUMHURİYET TARİHİNDE HAZIRLANAN EN DOĞRU KAPSAMLI İLAHİYAT PROGRAMI NE ZAMAN, NASIL UYGULANDI?
C.   1983-1984 yılları İlahiyat programıdır. Programın eksikliklerinden biri hitabet dersinin kaldırılması ve yaygın din eğitimiyle ilgili derslere yer verilmemesiydi.

S.   İLAHİYAT FAKÜLTELERİ AKADEMİK YAPISININ 3 TEMEL FONKSİYONU NEDİR?
C.   İlahiyat fakülteleri akademik yapısının 3 temel fonksiyonu:
1.   İslam ilimleri alanıyla ilgili bilgi üretme
2.   Alan bilgisi ile sosyal bilimleri ilişkilendirme
3.   Üretilen ve ilişkilendirilen bilgiyi yardımcı bilimlerin de katkısıyla öğretme becerisi kazandırma