- Ünite 4 Soru Cevap Ders Özetleri

Adsense kodları


Ünite 4 Soru Cevap Ders Özetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 5 December 2012, 05:50 pm GMT +0200
Ünite 4 Soru Cevap Ders Özetleri

1)soru: Müslümanların Türklerle ilk teması ve komşuluğu ne zaman olmuştur?
Cevab: Hz.Ömer devrinde Bizans ve Sasanilerı mağlup ederek Türklerle komşu olmuşlardır.

2)soru: Peygamberimizin hadislerinde Türklerden bahsediliyormuydu?
Cevab: Türkler size dokunmadıkça onlarla dost geçinin, Türkler size dokunmadıkça onlara dokunmayınız gibi hadislerin varlığından bahsedilmektedır… Ayrıca Taberinin tarihinde Hendek savaşından önce şehrin etrafına hendek kazılırken Hz.Peygamberın (s.a.v.) bır Türk çadırında oturduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.. (kubbetün türkiyye)

3)soru: Muaviyenın Horasan valisi Ubeydullah bin Ziyad Ceyhun nehrini geçerek Buharayı kuşatmıştır. Bu esnada şehrin Türk melikesı kimdir ve nasıl bir antlaşma yapılmıştır?
Cevab: Kabaç hatundur. Yapılan antlaşmaya göre iki bin Türkü yanına alarak Ubeydullah geri dönmüştür.. Daha sonra bu Türkler Emevilere karşı çıkan isyanların bastırılmasında kullanılmıştırlar..

4)soru: Göktürk devletinin zayıflamasıyla ortaya çıkan bağımsız Türk beyliklerinin hakimiyetindeki mavereunnehirin fethi büyük ölçüde kimin zamanında olmuştur?
Cevab: Kuteybe bin Müslim.. Kuteybe aynı zamanında yapmış olduğu fetih hareketleri ve orta asyada arap hakimiyetinin yerleşmesinde büyük pay sahibi olduğu için kendisine ’horasan ve maveraunehirin fatihi’ ünvanı verilmiştir. Bu bölgede İslam dininin hakimiyetinin temelini atan kişi olarakta anılmıştır.Daha sora isyan ettiği için öldürmüştür.

5)soru: Emevilerde hangi halife döneminde Türklerle iyi geçinilme siyaseti güdülmüş ve gayri müslimlerden alınan haraç cizye gibi vergilerin mevaliden (arap olmayan müslüman) alınması uygulanması kaldırılmıştır..
Cevab: Ömer bin Abdul Aziz

6)soru: Türklerde müslüman olanların sayısının artmasıyla haraç ve cizye verenlerin sayısının azalacağını dolayısıyla hazinenın zarar uğrayacağını üstelik bunların müslüman olup olmadığını şüpheli bularak kendince mevaliye sünnet olma şartını getiren ve Ömer bin Abdul Azizin Allah (c.c.) Hz.Muhamedi sünnetçi değil davetçi olarak gonderdi diye tepkisini çeken ve görevinde azledilen maveraunnehir valisi kimdir.
Cevab: Cerrah bin Abdullah

7)soru: Türklerle arapların düşmanlıktan dostluğa dönüşmesinde rol oynayan ve hem Türk hemde İslam Tarıhı açısından çok önemli görülen ve daha sora kitleler halinda müslümanlığı seçmelerinde büyük öneme sahip olan savaşın adı nedır?
Cevab: Talas savaşı 751, Abbasiler ıle Türkler ortak hareket ederek çinlilere karşı büyük bir zafer kazanmışlardır.

8)soru: Türklerın müslümanlığa geçmesindeki önemli etkenlerden bir kaç tane yazarmısınız?
Cevab: Türkler müslüman olmadan evvel göktanrı inancına mensuptular bu inanç sistemi msülümanlıktaki Alah vasfı ve sıfatlarıyla paralellik arz etmekteydi..
_İslam ülkelerinde gayrı müslimlerden alınan haraç ve cizye vergilerinin müslümanlardan alınmıyor oluşu.
_evlenmede İslam İnancına göre müslüman bir kızın müslüman olmayan bir erkekle evlenemeyişi
_ticari münasebetler  ve sosyal hayattaki etkileşim
_göçebe türklerın özellikle tasavvuf ve tarikat mensuplarının yapmış olduğu çalışmalar.

9)soru: Türkleri ilk defa devlet hizmetinde gorevlendiren halıfe kimdir?
Cevab:Halife Mansur

10)soru: Halife Mutasım döneminde Türkler için özel olarak kurulan şehrin adı nedır?
Cevab: Samarra

11)Soru: Sıkıntılı zamanlar geçiren Abbasi Devletinin tekrardan düzene girmesinde ve kurumların sağlamlaştırılmasında göstermiş olduğu etkin çabalar neticesinde kendisini Abbasi Devletinin ikinci kurucusu olarak kabul ettıren halife kimdir?
Cevab: Mutezid