- Ünite 3 Soru-Cevap Ders Özetleri

Adsense kodları


Ünite 3 Soru-Cevap Ders Özetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 26 March 2014, 05:51 pm GMT +0200
ÜNİTE 3 İLKÖĞRETİMDE DİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ

S.   TEVHİDİ TEDRİSAT KANUNU SONUCUNDA DİN EĞİTİMİ ALANINDA NE GİBİ DEĞİŞMELER OLMUŞTUR?
C.   3 Mart 1924’de kabul edilip hemen yürürlüğe konulan Tevhid-i Tedrisat Kanunu doğrultusunda yürütülen din eğitimi icraatları çok tutarlı ve dengeli olmamıştır.

S.   CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA İLKOKULLARDA K.KERİM VE DİN EĞİTİMİ NASIL OLMUŞTUR?
C.   1924 de yürürlüğe konan Kur’an öğretimi, 1926 da ders programından çıkartılmış ve Din Dersleri 3. Sınıftan itibaren haftada birer saate indirilmiştir. Ve devletin laik eğitim politikası sonucunda 1931-1932 eğitim yılında din dersleri de tamamen müfredattan kaldırılmıştır.

S.   TEK PARTİLİ DÖNEMDE DİN DERSLERİNİN AKIBETİ NE OLMUŞTUR?
C.   Tek parti rejimi döneminde İmam-Hatip Mekteplerini ve İlahiyat Fakültesi’ni de kapatan CHP iktidarı, din eğitimine tamamen son vermiştir. Anayasa ve tedrisat kanunda böyle bir yasa olmamasına rağmen CHP zihniyeti tamamen kanunsuz bir işe imza atmıştır.

S.   ÇOK PARTİLİ DÖNEME GEÇİLDİKTEN SONRA CHP ZİHNİYETİNİN DİN EĞİTİMİ KONUSUNDAKİ TUTUMU NASIL OLMUŞTUR?
C.   Diğer partilerin baskılarıyla birlikte daha esnek hale getirilen yeni laiklik politikasının gereği olarak 1949’da ilkokul 4. ve 5. sınıflarında program dışı İhtiyari Din Dersi öğretimi başlatılmasına rağmen, ortaokul ve liselerde aynı dersin okutulmasından kaçınılmıştır.

S.   1950 YILINDA İKTİDARA GELEN MENDERES HÜKÜMETİ DÖNEMİNDE OKULLARDA DİN DERSLERİNİN VERİLMESİNE YÖNELİK NASIL BİR POLİTİKA İZLENMİŞTİR?
C.   İlkokullarda 1949’da, Ortaokullarda 1956’da başlayan Din Dersleri, 1982 Anayasa’sının 24. maddesinde yer alan zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin başlatıldığı döneme kadar ihtiyari olarak okutuldu. İhtiyarilik/seçmelilik kavramına 1961 Anayasası’nda yer verilerek Din Dersleri Anayasa teminatı altına alınmıştır. Ve zorunlu hale gelmiştir.
 S.   1953 YILINDA GÖRÜŞÜLEN DİN DERSİ PROGRAMI KİMLER TARAFINDAN TAYİN EDİLMİŞTİR?
C.   İlk defa, 1953’de toplanan Beşinci Milli Eğitim Şûrası gündeminde yer alan ilkokul müfredat programı konusu görüşülürken ilkokul din dersleri müfredat programı ele alınmıştır. Şûranın ele aldığı ilkokul din dersi programı,1949 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliğiyle hazırlanmıştır.

S.   1953 YILINDA TOPLANAN MİLLİ EĞİTİM ŞURASI SONUCU DİN EĞİTİMİ HANGİ MADDELERLE BELİRLENMİŞTİR?
C.   1953 yılında toplanan Milli Eğitim Şurası sonucu Din Eğitimi şu maddelerle belirlenmiştir:
a.   Müfredattaki itikadi kısımların çocuk ruhuna ve pedagojik ölçülere uygun şekilde tadili,
b.   İslâm tarihinden, Peygamberimizin ve büyük din adamlarının hayatlarından ancak, çocuk için cazip ve ahlâki değer taşıyan hikâye ve menkıbelerin alınması,
c.   Metafizik kısımlardan ahiret, ölüm, kader gibi konuların işlenmesinde çocuk seviyesini aşan derinliklere gidilmemesi.

S.   CUMHURİYET DÖNEMİNDE KALDIRILAN AHLAK DERSİ KİMİN ZAMANINDA TEKRARDAN DERS PROGRAMINA ALINMIŞTIR?
C.   Cumhuriyetin ilk yıllarında okul programlarından kaldırılan Ahlak Dersi de 1974 yılında Bülent Ecevit’in Başbakanlığı’nda MSP’nin desteğiyle kurulan koalisyon hükümeti döneminde okul programlarına girdi.

S.   12 EYLÜL 1980 DARBESİNDEN SONRA DİN EĞİTİMİ ALANINDA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLMİŞTİR?
C.   1982 Anayasası’nın 24. maddesine dayanılarak 1982-83 öğretim yılından itibaren okutulmaya başlanan zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Zorunlu Ahlak Dersi ile seçmeli Din Dersinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş ve Mezhepler üstü öğretim anlayışla verilmiştir.

S.   DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ ALANINDA EN SON NE ZAMAN DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR?
C.   Din Eğitimi ve Öğretimi alanında yapılan en önemli değişikliklerin sonuncusu 30.03.2012 tarihinde kabul edilen 6287 sayılı “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ” ile gerçekleştirilmiştir