- Ünite 3: İslam düşüncesinin temel sorunları

Adsense kodları


Ünite 3: İslam düşüncesinin temel sorunları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Thu 30 December 2010, 02:04 pm GMT +0200
Bu Özetler İlimdünyası Ailesi İlahiyat Yönetimi Tarafından Hazırlanmıştır. www.ilimdunyasi.com Lütfen Kaynak Gösteriniz.

ÜNİTE 3

İSLAM DÜŞÜNCESİNİN TEMEL SORUNLARI

İslam düşüncesi,genel olarak dinî inancın rasyonel düşünceye yol açması ve rasyonel düşüncenin dinî inancın desteklemesi şeklinde iki boyuta sahiptir.a)dinden düşünceye b)düşünceden dine..

İNANMA EYLEMİ:anlama,itaat,olması gereken,,mutlak neden (Tanrı),değer ve semboller,sosyal algı(gelenek,cemaat),dikey algı,metin.

DÜŞÜNME EYLEMİ:açıklama,soru sorma/sorgulama,olup biten,mutlak neden ve tarihsel nedenler,düşünebilir muhteva,bireysel algı farklılıkları,yatay algı,yorum.
Kur’an insanlardan aynı anda hem inanma hem de düşünme eylemlerini istemektedir.

RASYONEL DÜŞÜNME İMKANI

Kültürel imkanlar:İslam düşüncesi,diğer dünya düşünceleri gibi,kendisine zemin teşkil eden kültürel geleneklerle varlık kazanmıştır.Bu kültürel geleneklerin başında dil gelir.Bir dilde ortaya çıkan orijinal ilmi ve felsefi kavram,şiirsel bir söz,atasözü bir başka dile aynı anlamda çevrilememektedir.

Dini metinler(Kur’an ve hadisler):İslam düşüncesi,Kur’an ve Hz.Peygamberin hadislerinde ifadesine kavuşan İslâm inancının anlam dünyasını açmayı,değişen zaman ve mekanlara göre yeniden yorumlamayı kendisine en asli görev kabul etmiştir.—Hariciler ‘’Allah’ın kelamının anlaşılması için gereken şey yine kelamdır.’’demiştir.—Gazzali’ye göre salt bu dünyayı ilgilendiren hususlarda ‘’düşünceden dine’’ ,öte dünyayı ilgilendiren hususlarda ‘’dinden düşünceye’’ yaklaşımları benimsemek gerekmektedir.

Yabancı kültürler:İslam’ın geniş bir alanda yayılması ile birlikte yabancı kültürler sorunu gittikçe genişlemiş ve kökleşmiştir.Bu durum bir bakıma çağdaş filozof Ludgiw Wittgenstein’in geşitirdiği ‘’dil oyunları’’ sorununa  benzer sorunlar oluşturmuştur.Tasavvufi dil oyunu içinde meşru gösterilebir bir söylem,fıkhî düşünce açısından tamamen gayri meşru kabul edilebilir.—Bu nedenle Hallac-ı Mansur’un Ene’l-Hak şeklinde bir mistik sözü fıkhî dil oyunu içinde Allah’a şirk koşmak olarak ele almştır.—İbn Rüşd,yabancı kültürlere ait hususların tümden reddedilmesinin anlamsızlığına işaret ettikten sonra kısmen yararlanması konusuna söz geitirir.

Bu Özetler İlimdünyası Ailesi İlahiyat Yönetimi Tarafından Hazırlanmıştır. www.ilimdunyasi.com Lütfen Kaynak Gösteriniz.

RASYONEL BİLİNCİN GELİŞMESİ

Ontolojik Gelişimi

İslam düşünürlerinin rasyonel bilinç bağlamında en önem verdikleri husus ontolojik gelişimdir.Rasyonel bilincin ontolojik gelişimi,en fazla bilincin neleri kavradığına bağlı olarak değişiklik arzedebilir.Allah’ı bildikçe,O’nunla ilgili hakikatleri kavradıkça ,O’ndan gelen hakikatleri tecrübe ettikçe insan bilinci erişebileceği en yüksek ontolojik düzeye doğru ilerler.İnsan aklı,olması gereken duruma erişir.Sonuçta,insanın rasyonel bilinci ,hakikatın bir parçası olmaya başlar.

Kuramsal Gelişimi

Yazılı olan her eser,okuru karşısında yenisen hayata getirilmeye bekler;okurun zihni gücü sayesinde yeniden bir gerçeklik kazanmaya başlar.Daha açık deyişle,okuru sayesinde okuru ile çağdaş hale gelir.’’kuramsal’’  tabirinde de anlaşılacağı üzere,bu gelişim safhasında önemli olan ‘’görebilme,ayırt edebilme,fark edebilme’’gücüne erişmektir.İbn Tufeyl’in Hayy b. Yakzan adlı eserine baktığımızda Hayy,ıssız bir adada büyür ve tabiatı gözlemleyerek kendi teorik ve ontolojik,rasyonel bilicini geliştirir.Kurgusal bir roman olsa da,yine de insan bilincinin kuramsal gelişimi noktasında farklı bir yaklaşımı öne çıkarmıştır.

Pratik Gelişimi

Kuramsal gelişim,bir bakıma ormana üstten bakmak gibidir.Zira açıktır ki,ormanda tek tek ağaçlara bakılarak asla bir çıkış yolu bulunamaz.’’Yön’’  fikri,her zaman tek tek nesneleri aşan,onları belli bir amaç doğrultusunda atılan her adım kuramsal değil,pratiktir.Kuramsal düşüncenin düzenli denebilecek dünyasına nispetle pratik ortamın düzensiz ve belirsiz dünyası karşısında İslam düşünürlerinin en önemli  yaklaşım,basiret,sezgi,ince düşünce,öngörü şeklinde anlaşabilecek yaklaşımdır.

Bu Özetler İlimdünyası Ailesi İlahiyat Yönetimi Tarafından Hazırlanmıştır. www.ilimdunyasi.com Lütfen Kaynak Gösteriniz.

RASYONEL DÜŞÜNCENİN TOPOGRAFYASI

Şehir (Medine)

Şehir (Medine) ,belki İslam süşüncesinin en temel alanı ve sorunudur.Yunan filozoflara göre şehir insanların karşılıklı konuşmaları sayesinde hakikatin tezahür ettiği mekanlardır.İslam düşüncesine ait tüm birikimler ve disiplinler,şehirlerde var olabilen ve gelişebilen birikim ve disiplinlerdir.

Gerçeklik (Ontik ve Ontolojik)

Hakikatin keşfi,her şeyden önce Varlık sorusu doğrultusunda gerçekliğin farklı düzeylerini araştırmakla mümkündür.

Ontik ve Ontolojik=İslam düşünürleri,varlığın dış dünyada kendi başına bir gerçeklik olarak bulunması ile bu varlığın
zihnimizde bir kavram ve imge aracılığı ile farklı bir gerçeklik  olarak yer alması arasında ayrım yapmışlardır.Biz bu gerçekliğin ilkine (dış dünyadaki haline) ontik,zihnimizde kendisi açmışlık durumuna ontolojik adi verilir.

Değer (Hak ve Hakikat)

İslam düşünürlere göre,zaten Kur’an vahyinin insanlığa gönderilme amacı hakikat düzeyinde cereyan eden haksızlıkların giderilerek hakkın tecelli etmesidir.

Yorum

Tefsir kavramı daha çok Kur’an metnini dinsel ve tarihsel boyutlarıyla anlamayı ifade ederken,yorum kavramı Müslümanların içinde yaşadıkları tarihsel ortam ile Kur’an metni arasında bağlantı kurma çabasına işaret eder.Tefsir daha ziyade Kur’an metninin kendisine yönelmesine karşın,yorum kelimesi ayrıca Kur’an’ın işaret ettiği dış dünyasındaki hususların araştırılmasını da içerir.

Dil

Filozoflar,İslâm toplumlarında felsefenin genel olarak sevilmemesinin en büyük nedenini felsefe dilin soyut kavramsal  yapısına bağlarlar.Bu yüzden İbn Sina ve İbn Tufeyl gibi bazı filozoflar sembolik dil aracılığıyla kendi düşüncelerini halkın dikkatine sunmaya çalışmışlardır.


Bu Özetler İlimdünyası Ailesi İlahiyat Yönetimi Tarafından Hazırlanmıştır. www.ilimdunyasi.com Lütfen Kaynak Gösteriniz.

birkul
Fri 31 December 2010, 01:23 pm GMT +0200
Teşekkürler... Rabbim razı olsun...

hafiza aise
Fri 31 December 2010, 02:02 pm GMT +0200
Amin kardeşim ecmain olsun inş..

msburasoglu
Fri 23 September 2011, 03:37 pm GMT +0200
Allah Razı Olsun Emeğinizi zayi etmesin

monorosa
Sat 26 November 2011, 08:33 pm GMT +0200
   
   ALLAH BİN KERE RAZI OLSUN....ELLERİNİZ DERT GÖRMESİNNN

uyumlu55
Mon 12 November 2012, 08:54 pm GMT +0200
ÇOK TEŞEKKÜR ÇOK SAĞOLUN RABBİM RAZI OLSUN EMEĞİ GEÇENLERDEN

Rüveyha
Wed 2 October 2013, 10:19 pm GMT +0200
Allah razı olsun kardeşim ..Verilen emekler çok..Rabbim hizmetlerimizi daim eylesin inşaAlllah..

RAMAZAN 7/D
Fri 13 February 2015, 04:17 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm .ALLAH razı olsun kardeşim . Bu konuları bilmiyordum öğrendim.