- Ünite 14 Soru Cevap Ders Özetleri

Adsense kodları


Ünite 14 Soru Cevap Ders Özetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 20 November 2012, 06:56 pm GMT +0200
Ünite 14 Soru Cevap Ders Özetleri

1)Haçlı seferleri ve 13. asrın ikinci yarısındaki Moğol istilasıyla dağılma sürecine giren İslam Dünyası 14. yüzyılın sonlarına doğru silkinip ayağa kalkmaya başladı. Bu toparlanmada öncü rol üstlenen iki dinamik kuvvet nedir?
Cevap:Timurlular Devleti ve Osmanlılar'dır.
 
2)İslam Dünyası'nın imparatorluklar dönemine girişinin müjdesi ve habercisi olduğunu gösteren imparatorluğun ve bu imparatorluğun devamını sürdüren imparatorluğun adları nelerdir?
Cevap:Timur İmparatorluğu, ardından da Timur'un torunları tarafından Hindistan'da kurulan Babür İmparatorluğu'dur.
 
3)Timur'un babası Emir Turgay hangi kabilenin liderlerindendir?
Cevap:Barlas Kabilesi
 
4)Timur'un soyu, ölümünden sonra mezarına dikilen bir yeşim taşı üzerine kaydedilmiştir.Bunu yapan kimdir?
Cevap:Torunu Uluğ Bey
 
5)Timur İmparatorluğu'nun oluşumunu anlamak için, onun doğup büyüdüğü topraklarda hüküm süren hanlığın adı nedir?
Cevap:Çağatay Hanlığı
 
6)Çağatay Devleti kimin tarafından kurulmuştur?
Cevap:Temelleri Cengiz Han'ın ikinci oğlu Çağatay tarafından katılmış olan bu devlet, gerçekte torunu Algu tarafından kurulmuştur.
 
7)Algu, Çağatay Devleti'nin ülke sıınırlarına hangi toprakları eklemiştir?
Cevap:Algu, asıl toprakları Yedisu, Moğalistan ve Maveraünnehir'den ibaret ülke sınırlarına Harezm ve Afganistan'ı da eklemiştir.
 
8)Çağatay Hanlığı neden ikiye ayrıldı? Bu iki grup kimlerden oluşuyordu?
Cevap:Algu, tahta geçtikten sonra İslamiyeti kabul eden Termaşirin Han'ın, Moğol geleneklerine fazla ehemmiyet veren çevrelerce tahttan indirilip öldürülmesi, Çağatay Hanlığı'nı ciddi bir krize soktu. Otuz yıl süren ve siyasi ve ekonomik açıdan büyük bir tahribata sebep olan bu karışıklıklar sonunda Çağatay Hanlığı ikiye ayrıldı.Bunlardan biri yerleşik ve Müslüman halkın çoğunlukta olduğu Maveraünnehir kolu, diğeri de atlı-göçebe kültürün hakim olduğu Moğalistan koludur,
 
9)Timurlular Dönemi'nde Semerkand'daki büyük hükümdarlar kimlerdir?
Cevap:Timur, Halil, Şahruh, Uluğ Bey, Abdüllatif, Abdullah Mirza, Ebu Said, Ahmed, Mahmud b. Ebi Said
 
10)Uluğ Bey'in ölümünden sonra Horasan'daki hükumdarlar kimlerdir?
Cevap:Babür, Mahmud b. Babür, Ebu Said, Yadigar Muhammed, Hüseyin Baykara, Bedi'üz-Zaman
 
11)Timur'un ölümünden sonra Batı Irak ve Irak'taki hükümdarlar kimlerdir?
Cevap:Miranşah, Halil, Ayyal, Eylenker
 
12)Çağatay sülalesinden olmadığı halde, Maveraünnehir'de devletin başına geçmeyi başaran kimdir?
Cevap:Emir Kazagan
 
13)Emir Kazagan'ın öldürülmesi ve ardından yerine geçen oğlu Abdullah'ın bir yıl bile geçmeden ölümü üzerine ülkenin yönetemini kim ele geçirdi?
Cevap:Timur'un mensubu bulunduğu Barlas Kabilesinden Emir Hacı Barlas ile Emir Bayan Sulduz.
 
14) Çağatay Han'ı , Timur'u Keş ve civarının hakimliğine tayin edince , yeni kabilesinin liderliğine getirmiştir. Fakat Tuğluk Timur, Maveraünnehir'den ayrılınca Maveraünnehir'in idaresine kim getirilmiştir? Tuğrul Timur bu durumu engellemek için ne yapmıştır?
Cevap:Kazagan'ın torunu Emir Hüseyin getirilmiştir. Tuğrul Timur, bu durumu engellemmek için , yeniden Maveraünnehir'de görünmüştür. Ve oğlu İlyas Hoca Oğlan'ı bölgeye han yapmıştır.
 
15)Çağatay Han'ı, Timur'u kimin maiyetine katmıştır?
Cevap: İlyas Hoca Oğlan'ın..
 
16)Timur'un , İlyas Hoca Oğlan'ın maiyetine katılması onun için başarı sayılırdı. Fakat O, bu konumda fazla kalamadı. Bunun sebebi nedir?
Cevap:İlyas Hoca Oğlan'ın yanındaki emirlerin zalimane hareketlerini görünce safını değiştirmiştir.
 
17)Timur, safını değiştirince kimle ittifak etmiştir?
Cevap:Emir Kazagan'ın torunu Emir Hüseyin ile ittifak etmiştir. Timur'un bu adımı onun hükümdarlığa giden yolda bir kavşak noktasını teşkil etmiştir.
 
18)Timur!a neden ''Aksak Timur'' denmiştir?
Cevap:Emir Hüseyin'le çıktığı seferlerden birinde, Sistan'da ayağına yara almış ve sağ eline ok isabet etmiştir. Bu yüzden ''Aksak Timur'' denmiştir.
 
19)Yeterli güce ulaşınca, Maveraünnehir'e dönen Timur, Çağatay tahtını oğlu İlyas Hoca Oğlan'ın elinden alıp kimi han ilan etmiştir?
Cevap:Tuva Han'ın torunlarından Kabilşah Oğlan'ı
 
20)Timur nerde kaç yılında tahta çıkmıştır?
Cevap:Semerkand'da, 9 Nisan 1370 tarihinde
 
21)Cengiz hukukuna aykırı olarak, Çağataylara ait Hive ve Kat şehirlerini kendi topraklarına katan Harezm emiri Kongrat'ı kimdir?
Cevap:Hüseyin Sufi
 
22)Timur, Horasan Bölgesi'ni ele geçirme sürecini Horasan'a kimi vali tayin ederek başlatmıştır?
Cevap:Oğlu Miranşah'ı
 
23)Timur, Herat'ı topraklarına katarak Horasan'da 140 yıl boyunca devam eden hangi hanedanlığa son vermiştir?
Cevap: Kert Hanedanı'na
 

24)Timur, oğlu Ömer Şeyh'e nerenin yönetimini vermiştir?
Cevap:Güney İran
 
25)Osmalılar, Memlükler, Altın Orda ve Sivas hükümdarı Kadı Burhaneddin arasında Timur'a karşı bir ittifak kurulmuştur. Bu ittifakı parçalamak için Sivas'a doğru ilerlerken neden yönünü Toktamış'a çevirmiştir?
Cevap:Toktamış'ın, Azerbaycan'a saldırıya geçtiğini öğrenince geri dönmüştür. Kuzey Kafkasya'da Terek ırmağı yakınında savaş yapılmıştır. Bu savaşı Timur kazanmıştır.
26)Toktamış ile Timur arasında yapılan savaş sonucunda neler olmuştur?
Cevap:Toktamış, Timur!a meydan okuyamaz hale gelmiştir. Altın Orda, ikinci derecede devlet durumuna düşmüştür.
NOT:Bu savaş Orta Asya, Güneydoğu Avrupa ve Rusya bakımından önemli bir hadise teşkil eder.
 
27)20 Temmuz 1402'de gerçekleşen Ankara Savaşı kimler arasında olmuştur? Zaferi kim kazanmıştır?
Cevap:Timur ile Osmanlı aarasında olmuştur. Zaferi, Timur kazanmıştır. Osmanlı sultanı Yıldırım Bayezid esir edilmiştir.
 
28)Timur'un Ankara zaferinin, Osmanlılar açısından doğurduğu olumsuz sonuçlar nelerdir?
Cevap:Yıldırım'ın sağladığı Anadolu'daki Türk birliği bozulmuştur, beylikler Timur tarafından yeniden kurulmuştur, İstanbul'un fethini elli yıl geciktirmiştir ve Osmanlılar fetret devrine girmiştir.
 
NOT:Timur ordusu ile Otrar'da konakladığında hastalanıp 69 yaşında vefat etmiştir. Ama vefatından önce ülkeyi dörde bölüp, oğulları Ömer Şeyh, Cihangir, Miranşah ve Sahruh ailelerine bırakmıştır.
 
29)Timur'un ölümünün ardından oğulları arasında büyük bir kavga çıkmıştır. Bu mücadeleden kim galip çıkmıştır ve nereyi başkent yapmışştır?
Cevap:Timur'un dördüncü oğlu Horasan valisi Şahruh mücadeleden galip çıkmıştır.Herat'ı başkent yapmıştır. Maveraünnehir'i de oğlu Uluğ Bey'in yönetimine vermiştir.
 
30)Şahruh'un ölümünden sonra Uluğ Bey, ilim ve kültür alanındaki başarısını siyasette gösterememiştir. Taht mücadelesinin aldığı mahiyet yüzünden kimin tarafından öldürülmüştür?
Cevap:Oğlu Abdüllatif tarafından öldürülmüştür. Babasının yerine geçen Abdüllatif çok geçmeden suikastla ortadan kaldırılmıştır. Timur ve Şahruh döneminin parlak günleri geride kalmıştır.
 
31)Toprakları Horasan, Eberkuh, Kirman ve Maveraünnehir'den ibaret kalan Timurlular'ın Abdüllatif'ten sonraki yöneticisi kim olmuştur ve nasıl bir siyaset izlemiştir?
Cevap:Timurlu hakimiyeti, Uluğ Bey kolundan, Miranşah'ın torunu Ebu Said olmuştur. Ebu Said, Harezm'i yöneten Özbek Hayr'ın yardımıyla Semerkand'ı Uluğ Bey kolundan çekip almıştır. Ardından, Horasan'daki karışıklıklardan yararlanarak Herat'ı ele geçirip başkent yapmıştır.Ebu Said, Akkoyunlular'ın yükselişini önlemek amacıyla Azerbaycan'ı yeniden ele geçirmek için askeri hareket başlatmıştır. Fakat kötü planlanmış askeri sefer sonunda Akkoyunlu Uzun Hasan tarafından öldürülmüştür.
 
32)Ebu Said'in ölümünün ardından yerine kim geçmiştir?
Cevap:Ömer Şeyh kolundan Timurlu Şehzadesi Hüseyin Baykara
 
33)Akkoyunlular'ı kim yıkmıştır?
Cevap:Safeviler
 
34)Maveraünnehir'i yöneten Ebu Said'in oğullarının ölümü, bölgede güç mücadelesi başlatmıştır.Bu mücadelede Özbek Şeybaniler'in hükümdarı Muhammed Şeybani Han öne çıkarak Maveraünnehir'i ele geçirdi. Hüseyin Baykara, Muhammed Şeybani'nin oluşturduğu tehlike karşısında yeterli bir tedbir ortaya koyamamıştır. Özbeklerle en fazla kim mücadele etmiştir?
Cevap:Ömer Şeyh'in oğlu Zahirüddin Babür (müstakbel Babür İmparatorluğunun kurucusu) mücadele etmiştir fakat onunda gücü kafi gelmemiştir
 
35)Timur İmparatorluğu'nda devleti yöneten hükümdarların dikkat ettiği iki temel referans nedir?
Cevap:Biri yasa yani Cengiz Han yasası, diğeri de İslam kurallarıdır
36)Timur'un sürekli kullandığı ''küregen'' (han damadı) lakabı nerden gelmektedir?
Cevap:Cengiz sülalesinden Kazan Han'ın kızı Saray Mülk ile evlendiği için ''küregen'' lakabını almıştır.
 
NOT:Timurlular'ın teşkilat yapısını Türk-Moğol gelenekleri ile İran ve İslam tecrübesi şekillendirmiştir. Timur Devleti'nin en bariz özelliği askeri bir devlet olmasıdır.
 
37)Devlet işlerini gören divanlar arasında ikisi öne çıkmaktadır. Bunlar nelerdir?
Cevap:En önemlisi Türkler ve Türkleşmiş Moğolların işlerini yürüten Divan-ı buzurg-i emaret idi. Tavacı divanı veya Türk divanı da denilen bu kurumun başkanı (beg) birden fazla olabilmekteydi (Ümera-yı Tavacı). Bu divanın çalışan katiplerine bahşi veya nüvissendegan-ı Türk denilmekteydi. Askeri hizmetlerde başarılı olan veya savaşlarda yararlılık gösterenlere ''suyurgal'' veriliyordu.
İkinci önemli divan ise, Türk-Moğol unsurları dışındaki reayanın işleri ile maliyenin idaresine bakan Divan-ı Mal veya Sart Divanı idi. Vergi işlerini yürütmek, maliye hesaplarını tutmak, para basmak, tarımda üretimin arttırılmasını sağlamak ve şehirlerin imarına çalışmak bu divanın görevleri arasında idi.
 
38)Timur için bize ulaşan, ulaşmayan birçok Türkçe ve Farsça tarih kitabı vardır.Bize ulaşanlar nelerdir?
Cevap:Nizameddin-i Şami'nin, Timur'un biyografisini içeren Zafernamesi
Şerefeddin Ali-i Yezdi'nin Zafernamesi
 
39)Timurlular Dönemi'nin tarihi eserleri nelerdir?
Cevap:Mirhand'ın Ravzatü's-safa'sı, Handmir'in Habibü's-Siyer'i, Hafız-ı Ebru'nun Mecmau't-tevarihi, Fasih'i Hafi'nin Mücmel-i Fasihi, Abdürrezzak-ı Semerkandi'nin Matla'u's-Sadeyn'i ve Zeyneddin Mahmud Vasıfı'nın Bedayi'ü'l-Vekayi'i
 
NOT:Farsça edebi tarihin bir ürünü olarak Türk asıllı Devletşah'ın Tezkiresi, İran şairlerinin biyografilerini içeren bir eserdir. Bu eser daha sonra çok etkili olmuştur.
 
40)Timurlular Dönemi'nde Sünnilik çizgisinde yetişen alimlerin en önemlileri kimlerdir?
Cevap:Sadeddin Tafftazani ile Seyyid Şerif Cürcani'dir. Taftazani'nin yazdığı Şerhu'l-Akaid ile Seyyid Şerif Cürcani'nin kaleme aldığı Şerhu'l-Mevakıf ve Şerhu'l-Akaid, sonraki yüzyıllarda medreselerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Dönemin diğer bir parlak ismi de, bir şair, bir tasavvuf adamı (Nakşibendi), bir musiki nazariyatçısı ve bir edebiyatçı olmakla beraber aynı zammmanda dini ilimlerde de önemli eserleri bulunan Abdurrahman Cami'dir.
 
41)Uluğ Bey Semerkand'da bir medrese ile rasathane kurarak değişik bilimsel projelere öncülük etmiştir. Onun bir araya getirdiği atmış veya yetmiş bilgin, değişik aletlerin tasarımı ile farklı astronomi-matematik problemlerinin çözümü üzerinde çalışmıştır. Bu medresenin baş hocası kimdir?
Cevap:Bursalı Kadızade-i Rumi'dir.Muhtemelen medresede matematik ve astronomi dersleri vermiştir. Gıyaseddin Cemşid-i Kaşi ise çok parlak bir bilgin olarak rasathane için değişik aletler icat etmiştir.
 
42)Uluğ Bey'in tamamladığı astronomik tabloların adı nedir?
Cevap:Zic-i Sultan veya Zic-i Ulug Beg
 
NOT:Kadızade-i Rumi'nin öğrencileri Ali Kuşçu ve Fethullah Şirvani, Anadolu'ya giderek Semerkand Matematik ve Astronomi Okulu'nun ışığını Osmanlı'ya taşımışlardır.
 
43)Timurlu Dönemi'nde iki önemli resim-tezhib okulu ortaya çıktı. Kimlerin gayretiyle çalışmalar sürdürülmüştür? Ve adları nedir?
Cevap:Bunlardan biri Şiraz okulu, diğeri de Herat okuludur. Bu okulların arka planında Bağdat -Tebriz Celayirli ve Şiraz Muzafferiler sanatçı ve atolyeleri olduğu bilinmektedir.Şiraz'daki resim ve tezhib okulu, Timurlu Ömer Şeyh'in oğlu Mirza İskender, Şahruh'un oğlu İbrahim Mirza ve İbrahim Mirza'nın oğlu Abdullah'ın valilik dönemlerinde, onların destek ve gayretleriyle çalışmalarını sürdürdü.
Herat mektebi,Şiraz'ın kuvvetli bir rakibi oldu.Bu mektep Şahruh ve hattat olan oğlu İbrahim Baysungur zmanında yeni ifade tarzları bulması ve erişilmez bir renk çeşitliliği göstermesiyle, Şiraz mektebini geride bıraktı. Herat resim, tezhip ve ciltçilik okulu, bilahare Hüseyin Baykara ve Ali Şir Vevai'nin güçlü Destekleri ile altın çağını yaşadı ve İslam resim-minyatür sanatının en önemli temsilcilerinden Kemaleddin Bihzad'ı yetiştirdi.
 
NOT:Mirza İskender zamanında Şiraz'da çizilmiş biri 38, diğeri 21 minyatür ihtiva den iki antoloji, bize kadar gelmiştir. Bihzad ve Herat Okulu, Babürlü ve Osmanlı minyatür sanatının gelişimine öncülük etmiştir.
 
44)Timurlu Dönemi'nde inşa edilen önemli yapılar nelerdir?
Cevap:-Timur'un kendi memleketi Şehr-i Sebz'de (Keş) yaptırdığı Ak Saray çinileri
-Türkistan'daki Ahmed Yesevi türbe kompleksi
-Bibi Hanım mescidi denilen Semerkand Cami
-Timur'un mezarının bulunduğu Gur-i Mir denilen abidevi türbe
Şahruh döneminde hanımı Gevherşad'ın yaptırdığı çok sayıda yapı arasında iki büyük proje ortaya çıkar.Bunlar;
-Büüyük mimar Kıvameddin tarafından yapılan dört eyvanlı bir plan şemasına sahip Meşhed'deki Gevherşad Camii
-Herat'taki cami-medrese kompleksi
 
45)Timurlular Dönemi'nin önemli müzikçileri kimlerdir?
Cevap:Musikişnaslardan: Hoca Abdullah Murvarid, Kul Muhammed,Hüseyin Udi,Şeyh Nayi; Bestekarlardanda:Gulam Şadi ve Mir Azu zikredilebilir. Bu sanatçıların çalışmaları sonucunda musikide öenmli bir yeri olan ''Herat Musiki Okulu'' doğmuştur.
 
NOT:Müzik sanatı söz konusu olduğunda bizi Timur zamanına götüren en önemli şahsiyet ''Abdülkadir-i Meragi''dir.
‎46)Babürlüler'e ne gibi adlar verilmiştir? Sebepleri nedir?
Cevap:Orta Asya'da ççöken Timur İmparatorluğuu'nun Hindistan'da yeniden doğuşunu temsil etmektedirler. Bundan dolayı onlara ''İkinci Timurlular'' dense yeridir. Babürlülerin bir Türk İmparatorluğu olduğu halde Avrupalılar tarafından Moğol İmparatorluğu diye isimlendirilmesi de bunun göstergesidir. Onlara ''Babürlüler'', 'Timur'un lakabından hareketle ''Gurkanlı Devleti'' veya ''Hind Türk İmparatorluğı'' gibi adlar verilmiştir.
 
47)Babürlüler kim tarafından ve nasıl kurulmuştur?
Cevap:Timur'un oğlu Miranşah'ın oğlu Sultan Muhammed'in oğlu Ebu Said'in oğlu Ömer Şeyh Mirza'nın büyük oğlu Zahirüddin Muhammed Babür tarafından kurulmuştur.
Kuzey Hindistan'da hüküm süren Afgan kökenli Ludiler hanedannından bazı askeri liderler Ludi hükümdarı İbrahim'le ihtilafa düştüklerini söyleyerek Babür'den yardım istemişlerdir.Babğr, Ludiler üzerine bir sefer düzenledi. Panipat yakınlarında 12000 kişilik ordusu ile 1000 fili de olan çok kalabalık Ludi Sultanı İbrahim'in ordusunu yenip, Ludilerin başşehri Delhi'ye hakim olmuştur.Bu savaşta Babür'ün ateşli silahlar kullandığı ve Osmanlı savaş nizamına göre hareket ettiği belirtilmektedir.Ludi Sultanlığını ortadan kaldıran Babür, Kuzey Hindistan'da Babürlü Devleti'ni kurmmuş oldu. (1526)
 
48)Babürlüler Dönemi'nde tahta geçenler kimlerdir?
Cevap:Zahirüddin Babür, Nasuriddin Hümayun, Celaleddin Ekber Nureddin,Cihangir,Daver Bahş, Şihabüddin 1. Şah Cihan, Murad Bahş,Şah Şüca, Muhyiddin Evrengzib,Alemgir,A'zam Şah, Kam Bahş, 1. Şah Alem 1. Bahadır Şah, Azümişşşe'n, Müziddin Cihangir Şah, Ferruhsiyer, Şemseddin Refiüdderecat, Refiüddevle 2. Şah Cihan, Nikusiyer, Nasıruddin Muhammed Şah, Ahmed Şah Bahadır , Azizüddin 2. Alemgir, 3. Şah Cihan, Celallleddin Ali Cevher,2. Şah Alem, Bidarbaht, 2. Şah Alem, Muiddin 2. Ekber , Süraceddin 2. Bahadır Şah.
 
49)Babür'e meydan okuyan iki güç kimdi?
Cevap:Biri savaşçılarıyla meşhur Racputlar, diğeri de Afganlar'dır.
 
NOT:Babür,devlet kurucu büyük bir şahsiyettir,askerlik sanatının yüksek bir siması,yılmaz bir mücadeleci oluşu yanında, sanat ve kültür yönü de o derece kuvvetli müstesna bir kimse idi. Hayatı, her türlü lezzetleriyle bir yaşama sanatı haline getirmiş bir kimse olmanın bütün sıfatlarını beraberinde taşıyan bir Türk soylusudur.
 
50)Babür'den sonra tahta kim çıkmıştır?
Cevap:Oğlu Hümayun
 
51)Hümayun neden Safeviler'e sığınmıştır?
Cevap:Hümayun kardeşleri Hindal Mirza ile Kamran Mirza'nın isyanlarıyla uğraşırken Şir Han'ın düzenlediği baskın sonucunda büyük bir yenilgiye uğradı. Babürlüler ile Şir Han'ın ikinci savaşında tekrar mağlup olan Babürlüle başkentleri Agra ile Delhi'yi boşaltıp Lahor'a çekildi. Kardeşlerinin yeniden taht kavgasına girişmeleri nedeniyle şartlar Hümayun için iyice kötüleşmiştir. Hümayun, Hindistan'ı terk ederek İran'a, Safeviler'e sığınmıştır.Babürlü toprakları Şir Han'ın kurduğu Suriler Devleti'nin elinde kalmıştır.
 
52)Hümayun kimin yardımıyla ülkesine geri dönebilmiştir?
Cevap:Safevi hükümdarı Tahmasp'ın yardımıyla ülkesine geri dönüp önce kardeşlerini devre dışı bırakmıştır. Daha sonra Suriler'e üstün gelip, Delhi'ye girmiştir. Böylece Babürlü Devleti'ni yeniden kurmuştur.
 
53)Hümayun'un vefatından sonra tahta kim geçmiştir?
Cevap:Hümayun vefatından önce Osmanlı kaptan-ı deryası Seydi Ali Reis'le görüşmüştür.Ölümü, Seydi Ali Reis'in tavsiyesi ile gizli tutulmuştur. Böylece oğlu Ekber, problemsiz bir şekilde tahta geçmiştir.
 
NOT:Ekber'in elli yıllık hükümdarlıkkk döneminde Babürlü Devleti yükseliş dönemine girip, bir imparatorluğa dönüşmüştür.Babürlüler Orta ve Kuzey Hindistan üzerindeki hakimiyetini sağlamlaştırdılar. Ekber, kültür ve sanat açısından da Babürlüler'in en parlak dönemlerinden birini yaşatmış ve her branştan alimleri himaye etmiştir.
 
54)Ekber'den sonra kim tahta geçmiştir?
Cevap:Ekber'in veliaht olarak bıraktığı Cihangir (Selim) tahta geçmiştir. Cihangir yirmiiki yıllık hükümdarlığında bütün isyanları bastırarak, imparatorluğu ayakta tutmayı bilmiştir.
 
55)Cihangir'in ölümünden sonra tahta kim çıkmıştır?
Cevap:Cihangir'in ölümünden sonra oğulları arasında taht kavgası çıkmıştır. Bunlardan Şah Cihan üstün gelerek Agra'da hükümdarlığını ilan etmiştir.Şah Cihan, Babürlüler'in altın çağı sayılır. Hükümdarlığı sırasında bir istikrar dönemi yaşanmış, ordu ve devlet çok güçlü bir yapı kazanmıştır.
 
56)Şah Cihan hastalanınca tahta kim geçmiştir?
Cevap:Şah Cihan'ın dört oğlu;Evrengzib, Dara Şikuh, Şah Süca ve Murad-Bahş arasında taht mücadelesi başlamıştır. Bunlardan Evrengzib üç kardeşini mağlup ettikten ve babasını da Agra kalesinde hapsettikten sonra ''1. Alemgir'' lakabıyla tahta çıkmıştır. Alemgir bir devlet adamı olarak Babürlüler'i parçalanmaktan kurtarmış ve güvenliği sağlamıştır. Hedefini tam olarak gerçekleştirmemesine rağmen, Babürlüler onun zamanında en parlak dönemini yaşamıştır.
 
57)Babürlüler'in gerilemesinin nedeni nedir?
Cevap:Alemgir'in ölümünden sonra 12-13 yıl yıl boyunca on şehzade taç giymiştir. Bu hükümdarlık ailesinin kudretinin çözüldüğünün bir işaretini vermiştir.Ailenin çözülmesi,devletin düzeninin çözülmesini birlikte getirmiştir. Bu durumdan yararlanmak isteyenlerle başa çıkamayn Babürlü hakimiyeti İngilizlerin idaresine bırakmıştır..
 
58)Babürlüler, ülkenin her tarafını kendine has mimarlık geleneğinin örnekleriyle süslemişlerdir. Bunlara örnek nereleri verebiliriz?
Cevap:Babürlü başşehirleri Kabil, Lahor, Delhi, Agra ve Fetihpur Sikri'de cami,türbe,bahçe,köprü,su arkları, köşkler, kervansaraylar,hamamlar,çeşmeler,pazarlar meydana getirmişlerdir. Agra'daki Tac Mahal, Babürlülerin ulaştığı medeniyetin en mükemmel örneğidir.
 
59)Babürlüler Dönemi'nde ki önemli şairler kimlerdir?
Cevap:Ekber'in şairi Feyzi idi. İran şiirinde bir yer tutan Urfi, Naziri, Zuhiri idi. Talib Amuli, Cihangir zamanının mümtaz şairiydi. Saib,Şah Cihan, Bedil ise 1. Alemgir zamanında üne kavuşmuştur. Bu dönemin şiirinin temel özelliği, üslubunun parlak, zarif olup, psikolojik derinliğinin bulunması, felsefi bir hayat ilşkisiyle bunun bütünleşmesidir.
Ekber'in sarayında kumandan ve nazır olan Abdurrahim (Hanan-ı Hanan), Hintçe yazan bir şair olup, yeni bir vezin geliştirmiştir. Dekken saraylarında ve Bicapur'da öteki dillerde örneğin Dahnice yazılan şiirler Farsça şiir kadar itibar görmüştür.
 
60)Babürlüler'de, Alemgir'in son dönemi hariç, her hükümdar dönemi için güvenilir tarih kitapları yazılmıştır. Bunlar nelerdir?
Cevap:Ebü'l-Fazl Allami'nin Ekber-name ve Ayin'i Ekberi'si, Ekber döneminin en değerli eserleridir. Nizameddin Ahmed el-Herevi'nin umumi Hint tarihine dair Tabakat-ı Ekberi'si ile Firişte'nin Gülşen-i İbrahimi de meşhurdur. Babür'ün hatıraları Babürname ile Cihangir'in hatıraları Tüzükat-ı Cihangiri çok önemlidir. Babür'ün kızı Gülbeden Begüm, Babür, Hümayun ve kardeşlerini ele alan Hümayunname'yi telif etmiştir.
 
61)Babürlüler Dönemi'nin en büyük ressamları kimlerdir?
Cevap:Mansur, Cihangir zamanında dünyanın en büyük tabiat ressamlarından biri olarak alkışlanmıştır. Bir diğeri ise Ekber zamanında öne çıkan Ferruh Beg'dir
 
62)İslami modernizmin kurucusu kimdir?
Cevap:Şah Veliyullah ed-Dihlevi'dir.