- Ünite 11 Soru-Cevap Ders Özetleri

Adsense kodları


Ünite 11 Soru-Cevap Ders Özetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sun 20 April 2014, 11:15 am GMT +0200
ÜNİTE 11 / ENGELLİLERE YÖNELİK DİN HİZMETLERİ

S.   PEYGAMBER EFENDİMİZ MÜŞRİKLERE TEBLİĞ YAPARKEN YANINA GELEN, Â’MÂ ABDULAH İBN ÜMMİ MEKTUM’UN GELİŞİNDEN RAHATSIZ OLAN EFENDİMİZ ONUNLA KONUŞMAZ BUNUN ÜZERİNE BİR AYET NAZİL OLUR BU AYET HANGİSİDİR?
C.   Bunun üzerine şu ayetler nazil olur: “Kendisine o a’mâ geldi diye Peygamber yüzünü ekşitti ve öteye döndü, yüz çevirdi. (Ey Peygamberim!) Ne bilirsin belki o a’ma temizlenip arınacak; yahut öğüt alacak da bu öğüt kendisine fayda verecek, kendisini muhtaç hissetmeyene gelince sen ona yöneliyor, onun sesine kulak veriyorsun, (istemiyorsa) onun temizlenmesinden sana ne, ama sana Allah’a derin bir saygı ile korku içinde koşarak geleni bırakıp ondan gaflet ediyorsun; hayır böyle yapma, çünkü bu (Kur’ân sûreleri) bir öğüttür, dileyen ondan öğüt alır.” (Abese 80/1-2)

S.   BACAĞINDAN SAKAT OLAN YEMEN VALİSİ SAHABE KİMDİR?
C.   Hz. Muaz bin Cebel

S.   PEYGAMBER EFENDİMİZİN, BAZI BEDENÎ KUSURLARI OLDUĞU İÇİN, TOPLUM İÇİNDE BULUNMAKTAN TEDİRGİN OLAN VE BU YÜZDEN ÇÖLDE YAŞAMAYI TERCİH EDEN, SAHABEYİ ÇÖLDEN BAZI BİTKİLERİ TOPLAYIP, MEDİNE PAZARINDA BERABERCE PAZARLAMAYI ÖNERDİĞİ SAHABE KİMDİR?
C.   Zahir’dir.

S.   PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.S)’İN TIPLA İLGİLİ TAVSİYELERİNİN BİR ARAYA TOPLANMASIYLA OLUŞAN ESERLERE NE DENİR?
C.   “et-Tıbbü’n-Nebevî” denir.

S.   İSLÂM TARİHİNDE, TEMELİ VAKIFLARA DAYANAN HASTAHANELER HANGİ İSİMLERİ ALMIŞLARDIR?
C.   “Darü’ş-Şifa, Darü’s-Sıhha, Darü’l-Afiye, Bimaristan, Bimarhane Maristan, Daru’t-Tib ve Şifaiyye”

S.   OSMANLI’LARDA İLK İŞİTME ENGELLİLER OKULU KİMİN ZAMANINDA KURULMUŞTUR ADI NEDİR?
C.   II. Abdülhamit tarafından kurulan (1902) Yıldız Sağırlar Okulu’dur.

S.   19. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA KURULAN VE SONRADAN 1935’DE TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİ OLARAK ADI DEĞİŞEN KURUM, BEDENSEL ENGELLİLERE TEDAVİ VE TEKERLEKLİ SANDALYE VB. YARDIMLAR SAĞLAMAKTAYDI. BU KURUMUN O ZAMANKİ ADI NEYDİ?
C.   Hilal-i Ahmer Cemiyeti’dir.

S.   BİMARHANE NE DEMEKTİR?
C.   Osmanlıda ruhsal ve zihinsel engelliler müzik ve suyla tedavi edilmekteydi. Osmanlı döneminde sadece ruhsal ve zihinsel engellilerin tedavi edildiği yerlere “Bimarhane” denilmekteydi.

S.   HER TÜRLÜ HASTANIN YANI SIRA AKIL HASTALARININ DA TEDAVİ EDİLDİĞİ ÜNLÜ OSMANLI HASTANELERİ HANGİLERİDİR?
C.   Mimar Sinan tarafından İstanbul’da inşa edilen, bugüne sağlam durumda ulaşan Haseki Hastanesi (1538–1550), Süleymaniye Külliyesi’ndeki şifahane ile tıp medresesi (1550– 1557) ve Atik Valide Hastanesi (1583–1587)

S.   MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN HANGİ YIL ÖZEL EĞİTİM YILI İLAN EDİLMİŞTİR?
C.   1993 yılı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından özel eğitim yılı ilan edilmiştir. Bu yıl içinde ilk defa özürlü bireylere hizmet veren kurum ve kuruluşlarla ilgi Özel Eğitim Rehberi çıkmıştır.

S.   DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ÖNCÜLÜĞÜNDE “ENGELSİZ CAMİ-ENGELSİZ İBADET…” KAMPANYALARI İLE HANGİ HİZMETLERİN YAPILMASI AMAÇLANMIŞTIR?
C.   “Camiler, yeniden düzenlenecek…”, “Her il ve ilçede en az bir cami engellilere göre dizayn edilecek…”, “Engelliler, servis araçları ile camiye taşınacak…”, “Sesli kütüphane ve Kur’an öğrenme imkânı da sunulacak…”

S.   KUR’AN-I KERİM’DE HAREKET ENGELLİLER HAKKINDA HANGİ GENEL HÜKÜM YER ALIR?
C.   Kur’an-ı Kerim’de hareket engelliler hakkında şu genel hüküm yer alır: “… Topala da bir vebal yoktur… ” (Nur 24/61; Fetih 48/17)

S.   EVİNDEN ÇIKAMAYACAK DURUMDA OLAN HAREKET ENGELLİLERİN DİN HİZMETLERİNDEN YARARLANA BİLMELERİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
C.   Din hizmetlerinin toplumun bütün kesimlerine ulaşması için irşad ekipleri oluşturulabilir. Rahat okunan Kur’an-ı Kerim’ler bastırılarak vatandaşların hizmetine sunulabilir. Bu amaçla cami derslerine etkinlik kazandırılarak din görevlileri cami dışı din hizmeti için teşvik edilmelidir.
 
S.   CAMİLERE GELECEK HAREKET ENGELLİLERİN RAHATCA CAMİYE GİREBİLMELERİ İÇİN HANGİ DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR?
C.   Camilere giriş ve çıkış noktalarının engellilere uygun hale getirilmesi, gerektiğinde çift katlı yerlere asansör konulması, wc ve abdesthanelerin onların istifadesine uygun yapılması, vb. hususlar büyük önem arzeder. Bunun için ille de engelli kimselerden gelecek talepleri beklemenin bir anlamı yoktur. Zira camiye geldiği halde, buraya girmeyi başaramayan bir engellinin vebali din görevlisinin de üzerinedir.

S.   İSLAM TARİHİNDE BİR İLK OLAN GÖRME ENGELLİLERİ BİR ARAYA GETİREN KONFERANS NEREDE YAPILMIŞTIR?
C.   Görme engelliler için hazırlanan Kabartma Mushaflar İstanbul Esenyurt Kültür Merkezinde düzenlenen “Uluslararası Braille Kur'an Konferansı” gerçekleşmiştir.

S.   GÖRME ENGELLİLER İÇİN BASILMIŞ KURANI KERİM NEREDE BASILMIŞTIR?
C.   MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Görme Engelliler Basımevi ve Akşam Sanat Okulu’nca basılan Kur`an-ı Kerim, Braille alfabesi ile Arapça olarak yazılmıştır. Türkiye’nin MEB’e bağlı tek görme engelliler basımevi, yetişkinler için 500 adet kabartma Kur`an-ı Kerim hazırlamıştır.

S.   BEDENSEL ENGELLİLER İÇİN ÖNGÖRÜLEN STANDARTLARDA NELER OLMALIDIR?
C.   Bedensel engelliler için öngörülen standartlarda; tekerlekli sandalye boyutları, tekerlekli sandalyenin hareket etmesi için gerekli alan ve tekerlekli sandalyede oturan birinin uzanma mesafeleri göz önüne alınır. Bina giriş kapıları kolayca açılabilmelidir. Dolaşım alanları asgari genişliği 1,20 m olmalıdır. Kapı genişliği en az 0,80 m, kanat genişliği en fazla 1,00 m olmalıdır. Kapı ve pencere kolları yerden 0,90-1,40 m yüksekliğe yerleştirilmelidir. Giriş katlarındaki tüm mahallere basamaksız ve rampasız olarak ulaşılabilmelidir. Her rampanın başlangıcında, bitiminde ve aynı zamanda kapıların önlerinde yatay bir manevra alanı öngörülmelidir.