- Ünite 11 Soru-Cevap Ders Özetleri

Adsense kodları


Ünite 11 Soru-Cevap Ders Özetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 27 March 2014, 09:23 am GMT +0200
ÜNİTE 11 YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ

S.YETİŞKİN VE YETİŞKİNLİK NEDİR?
C.   Yetişkin: Yetişmiş, Olgunlaşmış kişi.

S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ NASIL TANIMLANIR?
C.   Yetişkinler Din Eğitimi: biyolojik, psikolojik, sosyal, hukuksal ve dini bakımdan belli bir düzeye gelen ve toplumun içinde sorumluk alabilen veya sorumluluk verilebilen kişilere, yaşam süreci içinde, ihtiyaç duydukları dini ve ahlaki konularda, tutum ve davranışlar geliştirmek üzere okul dışında yapılan bir din eğitimidir.
Yetişkinler Din Eğitimi: yetişkinlik döneminde olan bireyleri dini bakımdan eğiterek bu dönemi idrak eden bireylerin ihtiyaç duydukları alanlarda din eğitimi verilmesidir.

S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİN YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE OLDUĞU EĞİTİM BİLİMLERİ NELERDİR?
C.   Yetişkinler Din Eğitiminin Yakın İlişki İçinde Olduğu Eğitim Bilimleri:
*   Din eğitimi,
*   Yetişkin Din Eğitimi,
*   Din Sosyolojisi,
*   Dini Gelişim Psikolojisi,
*   Eğitim psikolojisi,
*   Gelişim Psikolojisi,
*   Gelişim ve Öğrenme
*   Öğretim Yöntem ve Teknikleri

S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ’NİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
C.   Yetişkinler Din Eğitiminin özellikleri:
1.   Yetişkinler Din Eğitimi, din eğitimi özelliği taşıyan bir eğitimdir.
2.   Yetişkinler Din Eğitimi, bireylerin istekliliği temelline dayan bir eğitim seklidir.
3.   Yetişkinler Din Eğitimi, serbest zaman algısı içinde yürütülebilecek bir eğitim organizasyonudur. Bu nedenle Yetişkinler Din Eğitiminde “Esnek Çerçeve Program” uygulanmaktadır.
4.   Yetişkinler Din Eğitimi, toplumsal temelli bir eğitimdir.
*   Bireylerin toplumsal alanda kendilerini dini bakımdan ifade edebilmelerini sağlamaya yönelik yeterlikleri kazandırma özelliği olan bir din eğitimidir.
5.   Yetişkinler Din Eğitimi, İhtiyaç Analizi Odaklı Eğitim’dir.
*   İhtiyaç odaklı eğitim; bireyin almak istediği eğitim ile ilgili ihtiyacını belirlemesi ve bu ihtiyacı kendisi açısından gerekçelendirilerek, eğitimi almaya karar vermiş olmasıdır.
6.   Yetişkinler Din Eğitimi, yansıma (Reflektör) özeliği olan bir din eğitimidir.
*   Din Eğitiminde Yansıma, din eğitimi vasıtasıyla iyileştirilmiş bir bireyin, bu iyiliği başkalarına da yansıtmasıdır.
7.   Yetişkinler Din Eğitimi, tamamlayıcı özelliği olan bir eğitimdir.
*   Bireylerin din ve değerler alanında bireysel olarak eksik gördükleri bilgi ve becerilerinin tamamlanmasını sağlayıcı, bu alandaki isteklere cevap verebilme özelliğine sahip olan bir din eğitimidir.
8.   Yetişkinler Din Eğitimi, bağımsızlaştırıcı özelliği olan bir din eğitimi faaliyetidir.
*   Yetişkinler, almış oldukları din eğitimi sayesinde, dini ibadet ve inançlarını toplumsal alanda bağımsız olarak ifade edebilme yeterliğine sahip olurlar. Ayrıca, bireyler, inandıkları dinin gereklerini bağımsız olarak yerine getirebilir hale gelirler.
9.   Yetişkinler Din Eğitimi, toplumsal aidiyeti gelişmesine, katkı sağlayan bir eğitimdir.
*   Yetişinler Din Eğitimi, bireylerin içinde yasadıkları toplumun değerlerini benimsemelerine katkı yapıcı özelliği vardır. Topluca yapılan dini ritüeller, bireyin yalnızlaşmasını ve yabancılaşmasını önlemektedir. Bireylerin, içinde yasadıkları toplumlara yabancılaşmalarını gidererek, yalnızlaşmalarını önlemektedir.

S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİ GEREKLİ KILAN NEDENLER NELERDİR?
C.   Yetişkinler Din Eğitimini Gerekli Kılan Nedenler:
•   Örgün eğitim ve öğretim döneminde, okula gitme imkânı bulamayan yetişkinler, örgün eğitimde bulunmasına rağmen, örgün eğitimde verilen din eğitim ve öğretiminden yeterince yararlanamadıklarını düşünen yetişkinler, yetişkinlik dönemlerinde bu eğitimi almayı bir ihtiyaç hakline getirmektedirler.
•   Yetişkinlik dönemi “dindarlık istekliliğinin yoğun olarak yaşandığı dönemlerden birdir. İnsanlar bu dönemde, din ile olan bağlantılarını geliştirmeye çalışırlar. Dinden gelecek faydaları değerlendirerek, bir dini öğretimi öne çıkarır. Bireysel ve sosyal hayatında kendisine faydası dokunacak bilgileri öğrenmeyi arzu eder.
•   Yetişkin kişi, is yaşamındaki fazla kazanma isteğini, dinden gelen “bereket” kavramı ile ortaya koymaya çalışır. Onun için bereketi artırıcı dinden gelen mesajlara ilgi duyar, gereklerini yerine getirmeye çalışır. İş yerine, bereket dualarını asması, dinin basta zekât ve hac olmak üzere, benzer ibadet ve duaları yerine getirmeye çalışması bu dönemde yoğun olarak orya çıkan dini motifli isteklerdir. Yetişkin birey bu bağlamda dini bakımdan ne öğrenmesi gerekirse onları öğrenmeye zaman ayırmaya baslar.
•   Yoğunlaşmış dini öğrenme istekliliği yetişkin bireyi inandığı dini eksiksiz öğrenerek, “daha iyi dindar” olabilmeye yönlendirir. Dinin ima, ibadet ve ahlak ile ilgili konularında eğitim ve öğretim alarak kendisini geliştirmeye çalışır.

S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ’NİN AMACI NEDİR?
C.   Yetişkinler Din Eğitimi’nin Amacı:

*   Yetişkinlik döneminde olan insanlara dini konularda bilgi vermektir.
*   Yetişkinler Din Eğitimi’nin amacı insanların iyi insan olmalarına katkı yapmaktır. Bu bağlamda kendisine düşen görevleri yerine getirmeye çalışır.
*   İnsanların iyileşmesi için dinin ortaya koymuş olduğu iman, ibadet ve ahlak ile ilgili konularda insanlara tavsiyelerde bulunmakla görevlidir.
*   Yaygın din eğitimi, bireyin Allah ile olan ilişkilerinin geliştirilmesinde ona yol gösterici ve onu dini bakımdan yeterli, hale getirici bir görev yapmaktadır.
*   Yetiksinler din eğitimi, toplumsal duyarlılıkların geliştirilmesinde farkındalık eğitimi vermekle de görevlidir.
*   İnsanların uğradıkları her türlü toplumsal felaketlere karşı duyarlı olmak, toplumsal hastalıkların iyileştirilmesinde dinin katkılarını sunabilmek ve yaşanılan toplumum yaşanılır hale gelebilmesi için gerekli olan değerler eğitimini vermekle de görevlidir.

S.   YETİŞKİN DİN EĞİTİMİ’NİN GÖREVLERİ NELERDİR?
C.   Yetişkin Din Eğitimi’nin görevleri:
*   İnsanların dini konulardaki bilgi eksikliğini gidermeye çalışmaktır.
*   Dinden gelen ibadet mesajlarının yerine getirilmesi istekliliği karsında, eksiksiz yerine getirebilmek için, tamamlayıcı bir din eğitimine ihtiyaç kendiliğinden açığa çıkmaktadır. Yetişkinler din eğitimi bireylerin bu ihtiyaçlarını karşılamada tamamlayıcı bir din eğitimi vermekle görevlidir.
*   Yetişkinler din eğitimi iyi insan yetiştirmeyi, bireyin iyileştirilmesi ve iyileşen bireylerden oluşan toplumun da iyilileşmesi olarak ele alır. Ve iyi insan yetiştirmekle görevlidir.
*   Yetişkinler eğitimi, kendisini dini bakımdan ifade etmek isteyene insanlara okul dışındaki dönemlerde ihtiyaç duymaları halinde yerine getirilmesinde bilişsel bakımdan yardımcı olmayı hedeflemektedir. İbadet eğitimi diye tanımlanan bu süreç, yetişkinler din eğitiminin temel görevlerinden biridir.
*   İnsanlar, dinin belirlediği iyiler ve kötülere, haramlar ve helallere, günahlar ve sevaplara karsı duyarlı olmaları için sürekli bir din eğitimine tabi olmaları gereği vardır. Yetişkinler din eğitimi, bu konuda kendini görevli görmektedir.

S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİN KAPSAMI VE ALANI NEDİR?
C.   Yetişkinler Din Eğitiminin kapsamı, yetişkinlik dönemindeki herkestir. Bu anlamda yetişkinler din eğitiminde her hangi bir ayrım yapılmaz. Dinli ya da dinsiz, kadın ya da erkek, yerli ya da yabancı, siyah ya da beyaz gibi ayrımları yoktur. Yetişkinler din eğitimi, insanın evrensel değerliliği bağlamında ve insanların ihtiyaçlarını temel alarak eğitim ve öğretime yaklaşır.
*   Yetişkinler eğitiminin, yetişkinlik döneminde olan bireylerin bireysel ve sosyal alandaki ilgileri ve ihtiyaçlarının tamamını kapsamaktadır. Yetişkinler, gerek meslek yaşamlarında gerekse, hayatın ilgili oldukları diğer alanlarda din ile ilişki ve iletişim içinde olurlar. Bu bireyler, hayatlarının nerdeyse her alanlarında dine ihtiyaç duymaktadırlar.

S.   YETİŞKİNLER EĞİTİMİNİN HİZMET İÇİ EĞİTİM BOYUTU?
C.   Yetişkinler din eğitimi, insanların mesleki yaşamlarındaki dini ihtiyaçlarına karşılamaya yönelik katkılar yaparken bir taraftan da bu katkıyı sağlayacakların yetiştirilmesine de katkı yapmaktadır. Yetişkin din eğitimi, kendi eğitimcilerini yetiştirilmesi konusunu da kapsam alanı içine almaktadır. Bu kişilere yetişkinlerin din eğitimi konusunda içerik, yöntem, teknik ve stratejiler konularında geliştirilen yeni yaklaşımlar hakkında bilgi verilmektedir.
S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİN HUKUKİ TEMELLERİ NELERDİR?
C.   Yetişkinler din eğitimi, eğitimle ilişkili olması bakımından Türkiye Cumhuriyeti Anayasa, yasa ve yönetmelikleri çerçevesinde onlara bağlıdır.
   Yetişkinler Eğitimi’nin Uluslar arası sözleşmeler Boyutu:
*   Yetişkinlerin eğitiminin din eğitimi bir dini ve inançla ilgili hakkın kullanılmasını ilgilendirdiği için, bu konuda uluslararası sözleşmeleri kendine hukuki bir çerçeve yapar.
*   Uluslararası sözleşmelerden biri de dine dayanan ayrımcılığın ortadan kaldırılması ile ilgili sözleşmedir. Bu sözleşemeye göre,
*   Madde 1- Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü 1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, bir dine veya dilediği bir inanca sahip olma ve dinini veya inancını kendi basına veya başkaları ile birlikte toplu olarak ve aleni veya gizli bir biçimde ibadet etme, gereklerine uyma, uygulama ve öğretme yoluyla açışa vurma özgürlüğünü de içerir.
Şeklinde bu bildiride açıkça ifade edilmiştir. İnsan hakları evrensel beyannamesinde din hakkı:
*   Madde 18- Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir denmiştir.
Uluslar arası hukuki bağlayıcılık bakımından zikredilmesi gereken ikinci sözleşme Avrupa İnsan hakları sözleşmeleridir. Söz konusu bu sözleşmenin 9. Maddesinde;
*   Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek basına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir denilmiştir. Bu sözleşmeye göre insanlar, din ve vicdan özgürlüğüne sahip olmaları ve sahip oldukları din hakkında eğitim ve öğretim alabilmeleri gerekir.
   
Yetişkinler Eğitimi’nin İç Hukuk Boyutu:
*   Anayasanın 4. Madde’sine göre: “Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî ayin ve törenler serbesttir.
*   Diyanet İsleri Başkanlığı Başbakanlığa bağlı bir kurumdur. Yasal dayanağını, 103. Madde’den almaktadır. Söz konusu maddede Diyanet İsleri Başkanlığı için, “Genel idare içinde yer alan Diyanet İsleri Başkanlığı, lâiklik ve siyasî tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir, seklinde bir ifadeye yer verilmiştir. Diyanet İsleri Başkanlığı, kanunla kendisine verilen “Halkı dini konularda aydınlatma ve ibadet yerlerinin yönetilmesi” bir din eğitim ve öğretimi faaliyeti olarak yürütülmektedir. Yürütülen bu din eğitimi faaliyeti, örgün eğitim dışında olduğu için, yaygın din eğitimi kapsamı ve tanımı içinde yer almaktadır. Yaydın din eğitiminin içinde yer alan Yetişkinler Din Eğitimi de yaygın din eğitimi faaliyeti kapsamı içinde bulunmaktadır. Bu nedenle, Yetişkinler Din Eğitimi, hukuksal bakımdan Diyanet İsleri Başkanlığı’nın ilgili kanunu ile ilişkilendirmektedir.

S.   YETİŞKİNLER EĞİTİMİNİN FAALİYET ALANLARI NELERDİR?
C.   Yetişkinler Eğitiminin Faaliyet Alanları:
1.   Hizmet İçi Eğitim: Meslekte görev yapan din görevlilerine hizmet içi eğitim vererek onların görevlerini yerine getirmede bilgi ve beceri eksiltmelerinin giderilmesi için eğitim vermektedir. Yetişkinlerin mesleklerinde ki yeni gelişmelerden haberdar etmek de yine yetişkinler din eğitiminin faaliyet alanları içinde bulunmaktadır.
2.   Yetişkinler Eğitimi: Yetişkinlerin dini bakımdan ihtiyaç duydukları alanda eğitim vermektedir.

S.   YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ ALANINDA KULLANILAN YÖNTEM VE TEKNİKLER NELERDİR?
C.   Yetişkinler Din Eğitimi alanında kullanılan yöntem ve teknikler:
1.   Düz Anlatım Yöntemi
2.   Soru Cevap Yöntemi
3.   Ayet ve Hadislerle Öğrenme Yöntemi
4.   Yakın Çevreden Yararlanma Yöntemi
5.   Örnek Olay Yöntemi
6.   Gözlem Gezisi Yöntemi
7.   Problem Çözme Yöntemi