- Ümmetin ihtilâfı

Adsense kodları


Ümmetin ihtilâfı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Wed 5 September 2012, 11:59 am GMT +0200
Ümmetin ihtilâfı

Ercan Bey: “‘Ümmetim dalâlet üzere ittifak etmeyecektir. Siz bir ihtilâf gördüğünüzde sevad-ı azama tâbi olunuz’1 hadisini açıklar mısınız?”



Dalâlet üzerinde birleşmemek, Hazret-i Muhammed’in (asm) ümmetinin mühim bir imtiyazıdır. Böyle bir mümtaz şahsiyete (asm) ümmet olduğumuz için Rabb-i Rahîm’imize ne kadar şükretsek azdır. Mensubu bulunmakla şeref duyduğumuz “ümmet”in, Allah’ın rahmetine ne derece gark edilmiş olduğu bu hadisten anlaşılmaktadır. Çünkü “dalâlette birleşmemek” diğer ümmetlere nasip olmamış eşsiz bir nimettir.

Ümmetin dalâlet üzerine ittifak etmeyeceği, dalâlet fırkalarının çıkmayacağı mânâsında söylenmiş değildir. Dalâlet fırkaları çıkacaktır. Nitekim bir başka hadis-i şerifte Allah Resûlü (asm), “Ümmetim yetmiş üç fırkaya bölünecektir. Bunlardan yetmiş ikisi cehennemde, biri de Cennette olacaktır” buyurmuş; “Cennette olan kimlerdir Ya Resûlallah?” diye sorulduğunda da, “Benim ve ashabımın yolunda olanlar” buyurmuştur.2

Burada bahsi geçen yetmiş iki fırka dalâlet fırkalarıdır. Kurtulan fırka ise, sünnet-i seniyyeyi esas alan Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaatin yoludur. Demek “sevâd-ı azam” yani ümmetin kahir ekseriyeti ehl-i sünnet yolunda olacaktır. Dalâlet fırkalarının sayısı ne kadar çok olursa olsun, Allah’ın müsaade etmemesi neticesinde, etkileri ve güçleri zayıf olacak, ümmetin ekseriyetine söz dinletemeyecek, çoğunluğun sağduyusunu bozmaya güç yetiremeyecek, ekseriyetin inancını ve anlayışını idlâl edemeyecek, İslâm toplumunu dalâlete atamayacaktır.

Bu hükmü anlamak için, ülkemizde ihtilâfa konu edilen bir çok mesele hakkında ümmetin kahir ekseriyetinin hilâfsız birleşmiş olduğuna bakmamız yeterlidir. Söz gelişi başörtüsünün, ya da ezanın nasıl okunacağı meselesinin veya namazın kaç vakit olduğunun “dindeki yerini” anlamak için doğudan batıya, kuzeyden güneye, Türkiye’den Endonezya’ya Müslüman çoğunluğun “ameline” bakmak kâfidir. İhtilaf mı var, ittifak mı?

Demek, ihtilâflı meselelerde çelişkiye düşenler, ümmet ekseriyetinin ameline ittiba ederlerse, Cadde-yi Kübrâyı (geniş ve büyük caddeyi) bulmuş olacaklardır. Çünkü ümmet-i Muhammed (asm), Allah’ın izniyle, dalâlette ittifak etmemiştir.

Dipnotlar:Â

1- C. Sağîr, 1/582,
2- Tirmizî, 2/107


Süleyman Kösmene

sumeyye
Thu 5 February 2015, 12:42 am GMT +0200
s.a.. , çok önemli bir konu..Ihtilafa düsüldügü takdirde Allah korusun kisinin bir ayagi kayarsa gerisi de geliverir..Rabbim c.c Peygamber Efendimiz'in s.a.v yolundan , Kur'an ve sünnetten ayirmasin insaallah.Rahman c.c razi olsun kardesim.

mevlüdekalınsaz
Thu 5 February 2015, 07:36 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..amin ecmain insallah..Rabbim Kuranin ve sünnetin birliğinden ayirmasin insallah bu ümmeti..
Allah razı olsun..

ceren
Sun 8 October 2017, 04:00 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri onun yolunda giden ve ona layık bir kul olan kullardan eylesin inşallah. ...

Sevgi.
Mon 9 October 2017, 04:36 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm. Mevlam bizleri doğru yoldan hiç ayırmasın inşaAllah.

Bilal2009
Tue 10 October 2017, 06:33 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun