- Umeyr B. Habib B. Humase (ra) ve Bazılarının Zühdü

Adsense kodları


Umeyr B. Habib B. Humase (ra) ve Bazılarının Zühdü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Thu 31 December 2009, 01:19 pm GMT +0200
Umeyr B. Habib B. Humase (ra) Ve Bazılarının Zühdü İle İlgili Haberler

1028. Ca´fer el-Hatmî´den dedesi Umeyr b. Habib´in oğullarına şöyle tavsiyede bulunduğu rivayet edilmiştir: "Oğullanın! Aman aptallarla düşüp kalkmaktan kaçının. Zira onlarla düşüp kalkmak bir hastalıktır. Kim aptalı akıllı gibi görse bile onun o haline bak­masın. Aptalın getireceği az bir şey yüzünden ondan uzaklaşma­yan, çoğu ile uzaklaşmak zorunda kalır. Hoşlanmadığı şeylere sabreden kişi, sevdiğini elde eder. Sizden biriniz insanlara ma´rûfu emretmek münkerden de sakındırmak isterse, kendini sabra hazırlasın ve sevabını Allahtan umsun. Zira kim Allah´ın se­vabına itimad ederse eziyetlerin sıkıntısını hissetmez.

1029. Saîd b. Müseyyeb´ten şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Biz Sa´d´ın yanında idik. Bir müddet sustuktan sonra şöyle dedi: ´Şu sustuğun sırada söylediğim Nil ve Fırat´ın suladığından daha hayırlıdır'. Kendisine, ´Ne dedin? denilince: o: ´Sübhânallâh ve´l-hamdu lillâhi ve lâ ilahe üla´llâhu va´llâhü ekber ' dedim dedi."

1030. İbn Şihâb´tan Sa´d b. Ebî Vakkâs (ra)´ın ölüm döşeğinde iken kendi yün cübbesini istediği ve ´Beni onunla kefenleyin, zira ben Bedir´de müşriklerle karşılaştığımda üzerimde o vardı ve ben onu bugün için sakladım´ dediği rivayet edilmiştir.

1031. Ubâde b. Sâmit ve Ka´b´ın şöyle dedikleri rivayet edil­miştir: "İnsanlar haşrolundukları vakit, bir münâdî şöyle bağırır: ´Bugün ayrılış günüdür. Nerede böğürleri, yataklarından uzakla­şanlar? Nerede Allah´ı ayakta oturarak ve yattıkları yerden zikre­denler?"´

Râvî diyor ki: "(O sırada) cehennemden bir boyun çıkar ve şöy­le der: ´Ben üç kişiyi (yutmakla) emrolundum. Allah ile beraber başka bir ilâh daha tanıyanı, her inatçı zorbayı ve her haksız had­di aşanı. Ben şüphesiz, babayı oğuldan, oğulu babadan ayırdeder, tanırım.´ (Râvî devamla): "Fakir müslümanlarm da cennete götü­rülmeleri emredilir de onlar alıkonulurlar. Bunun üzerine şöyle derler: ´Bizi alıkoyuyorsunuz, ama bizler ne mal sahibi idik ve ne de idareci?´"

1032. Seleme b. Nubeyt´in şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Babam[75] dedem ve amcam Resûlullah (sav) ile beraberdiler. Ba­bam bana Arafat gecesi Resûlullah´ı, kırmızı bir deve üzerinde hi­tap ederken gördüğünü haber verdi." Seleme devamla: "Babam ba­na sahur vakti kılınacak namazı tavsiye etti. Ben de, ´Babacığım! Ben buna güç yetiremem´ dediğimde, ´O zaman sabah namazından önceki iki rekata müdavim ol, onlan asla terketme, fitnede de ta­raf olma´dedi."

1033. Ebû Hureyre (ra)´den şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Ca´fer b. Ebî Tâlib, miskinleri sever, onlarla oturur ve onlarla sohbet ederdi. Bu yüzden Resûlullah onun künyesini Ebû´l-mesâkîn koymuştu.[76]

1034. Süfyân´dan, Hişâm b. Urve´ye İbnü´l-Münkedir´in şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Şayet İbnü´z-Zübeyr´i namaz kılarken görseydiniz onu, rüzgarın salladığı bir dal gibi görürdünüz. Mancı­nıklar sağa sola düşerdi de o hiç buna aldırmazdı."

1035. Abdurrezzâk´tan rivayet edildiğine göre, Mekkeliler şöy­le derler: "İbn Cüreyc, namazı Atâ´dan, o İbnü´z-Zübeyr´den, o Ebû Bekir´den, Ebû Bekir ise Resûlullah (sav)´dan almıştır." Abdurrez-zâk İbn Cüreyc´den daha güzel namaz kılan birisine rastlamadığı­nı söylüyor.

1036. İbn Amr Ebû´l-Vezza, Ebû Bürde el-Eslemî´nin şöyle de­diğini haber vermiştir: "Şayet bir adam evinde para dağıtsa, bir diğeri de Allah´ı zikretse, zikreden daha üstün olurdu."

1037. Abdullah b. Ahmed b. Hanbel, babasının ölümünü an­mış ve "0, bir dirhemden daha az birşeyler bırakmıştır ve onları da yalancı çıktığını zannettiğim bir yeminime kefaret olarak verin demiştir" diye nakletmiştir. ´

1038. Muâvıye b. Kurre´den rivayet edildiğine göre, babası yatsı namazını kıldığı vakit, oğullarına şöyle dermiş: "Yavrularım! Haydi uyuyun. Belki Allah sizleri geceleyin hayırla rızıklandınr (hayırlı evlatlar nasib eder)."