- Ülke riski azalınca markaların değeri yüzde 10 arttı

Adsense kodları


Ülke riski azalınca markaların değeri yüzde 10 arttı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 7 September 2011, 01:16 pm GMT +0200
Ülke riski azalınca markaların değeri yüzde 10 arttı

 Marka değerleme kuruluşu Brand Finance Türkiye Yöneticisi Muhterem İlgüner, Türkiye'de ilk 100'ü oluşturan markaların değerinde bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artış olduğunu kaydetti.
İlgüner, bu yükselişin Türkiye'nin ülke olarak iskonto oranı da denilen ülke riskinin azalmasından kaynaklandığını söyledi. Brand, her yıl Türkiye'nin en değerli markaları listesini açıklıyor. Bu listenin son 5 yılını değerlendiren Muhterem İlgüner, bu yılki araştırmada ilk 10 marka içinde 5 bankanın bulunduğuna, ancak ülkede baskın olan bankaların yurtdışında marka olmadıklarına dikkat çekti. 5 yıl önce açıkladıkları 100 markanın toplam değeri 23 milyar dolar iken, bugün yüzde 43 artışla 33 milyar dolara çıktığını ifade eden İlgüner, "5 yıl önce değeri 1 milyar doların üzerinde olan marka sayısı 4 iken bugün 12'ye yükseldi." dedi. Telekomünikasyon şirketlerinin son 3-4 yıldır ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan İlgüner, "Bir önceki yıla göre değişikliklere bakarsak bu yıl ilk 100'ü oluşturan markaların değerinde yüzde 10'luk bir artış söz konusu. Bu değer artışında önemli etkenlerden bir tanesi Türkiye'nin ülke iskonto oranının, yani riskinin azalmasıdır." dedi. 100 markalık listenin üçte bire yakınını banka markalarının oluşturduğunu hatırlatan İlgüner, banka marka değerlerindeki artışın yüzde 40'a ulaştığını vurguladı.

BİM'in 5 yılda yüzde 500 artışla Türkiye'nin değeri en hızlı yükselen markası olduğunu belirten İlgüner, BİM'i Türkiye'nin Wal-Mart'ı olarak niteledi. BİM'i yüzde 400 artışla THY'nin takip ettiğini açıklayan İlgüner, şirketin Türkiye'nin ilk küresel markası olmasının sinyallerini verdiğini söyledi. Türk tekstilinin değer oluşturamadığını anlatan İlgüner, araştırmaya katılan tekstil markalarının 5 yıllık değer ortalamalarının 30-35 milyon dolar aralığında kaldığına dikkat çekti.

Brand Finance CEO'su David Haigh ise Türki-ye'nin kendine has marka ve zincirleri oluşturamadığına dikkat çekti. Haigh, "Mesela Türk fındığını hâlâ kullanamıyorsunuz. Eğlence, konaklama endüstrisinde milyonlarca kişi ağırlıyorsunuz, misafirperversiniz ama bunu kanıtlayacak otel zincirleri daha yeni yeni başlıyor. Moda ve kuyumculukta önemli markalar geliştirebilirsiniz." dedi.

zaman