- Ufkumuz Neresi?

Adsense kodları


Ufkumuz Neresi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Wed 8 October 2014, 03:24 pm GMT +0200
Ufkumuz Neresi?

 Sabahattin Aydın | Kasım 2013 | SUNUŞ


Yakın zamana kadar dokunulmaz kabul edilen pek çok konu gibi bugün sınırlar da sorgulanıyor. Sadece ülkelerin siyasî haritasını oluşturan sınırlar değil tartışılan; özellikle kültürel ve ekonomik sınırlar. Aslında buna ilave olarak bir de toplumların psikolojik sınırlarından bahsedilebilir.

Yirminci asırda iki dünya savaşının ardından çizilen siyasî haritanın yapaylığı kısa sürede anlaşıldı. Avrupa’da olduğu gibi ortak kültür zemininde buluşan kimi devletler birleşerek bu haritayı aştılar. İslâm coğrafyasında ise son derece güçlü ortak inanç zeminine rağmen çatışma ve ayrışma daima körüklendi. Böylece yapay haritanın toplumlar tarafından içselleştirilmesine çalışıldı. Çünkü bir ve bütün bir İslâm dünyası haritayı çizenlerin işine gelmiyordu. Elbette bu noktada kendi ego ve iktidarına teslim olmuş, sözde idare ettiği müslüman toplumları da bu iktidara ram etmek için her yolu kullanan kukla yönetimlerin katkısını unutmuyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada İslâm dünyasında inancın, kültürel ve psikolojik etkenlerin yapay sınırları zorladığını, yer yer aşmaya başladığını net olarak görüyoruz. Belki siyasî sınırlar duruyor ama bütün bir yeryüzünün kendisine mescit kılındığını ve yaşadığı trajediler karşısında kardeşliği yeniden hatırlayan müslüman bilinci yeni arayışlar içinde. Bunda elbette ülkemizin bölgede aktif rol üstlenmesinin, idarecilerimizin inanç ve kültür coğrafyamıza atıfta bulunan politikalar üzerinde çalışmasının önemli katkısı var.

Biz biliyoruz ki müslüman kalbi değil coğrafyaları, bütün mükevvenatı ihata edecek kadar geniş. Orada başta mümin kardeşlerimiz olmak üzere bütün dünyaya yer var. Dolayısıyla tarihi ve geleceği ulusal sınırların gerisinden okumak bizim tarzımız hiç olmadı. Sadece Hac sırasında ortaya çıkan tablonun dahi bize ilham ettiği bir dünya tahayyülü var.

Bu noktadan hareketle ufkumuzu yeniden belirlemek, başta yakın çevremiz olmak üzere insanlığa karşı vazifelerimizi hatırlamak durumundayız.

Aralık sayımızda buluşmak üzere inşAllah.

arife7d
Wed 8 October 2014, 03:38 pm GMT +0200
İnşallah da hatırlarız . Allah yardımcımız Olsun
Amin