- Türlerine Göre Kaynanalar

Adsense kodları


Türlerine Göre Kaynanalar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 15 December 2011, 04:04 pm GMT +0200
Türlerine Göre Kaynanalar

Mart 2008 30.SAYI

Türlerine göre kaynanalar

Kayınvalidesinin adı Raziye olan bir gelin, vefa duygusu ile kızına Raziye adını koyar fakat moda olan isimlerden de vazgeçemez. Bu durumda ortaya Raziye Tuğçe, Şadıman Su, Kezban Nur gibi son derece orijinal(!) isimler çıkar.

Erkek evladı olan her anne potansiyel kayınvalidedir ve oğullarını evlendirmek en önemli istekleridir. Kayınvalideler ister potansiyel ister resmi olsun çeşit çeşittir. Evlilik öncesinde gelin seçmek, evlilik sonrasında gelinle geçinmek açısından kayınvalideleri tutum ve davranışlarına göre birkaç kategoride mercek altına almaya çalışırsak şöyle bir tablo çıkar karşımıza:

Melek Valide

Bu kayınvalideler herkesi yaratandan ötürü beğenirken oğulları hayli seçicidir. O kadar müşkülpesent davranırlar ki gelin arama çalışmaları anne açısından beş ila on beş yıl sürebilir. Oğul, annesinin gösterdiği bütün kızları bir bahane bularak evlenmeye layık görmez. Gelin adayı mükemmel dahi olsa mükemmelliğini kusur olarak görebilir. Anne, oğlunun bu huyu yüzünden mağdur durumdadır ama yine de yavrusunun mürüvvetini görebilmek için cansiperane çalışmalarını sürdürür.

Sonunda oğul birine karar verse de, müşkülpesentliği yüzünden gelin çok çeker. Kayınvalide de oğlunun bu huyunu bildiğinden gelini ile ittifak halindedir. Gelinine her zaman destek ve moral kaynağıdır. Evine gittiğinde işlere güçlere girişir, gelinine yardım eder. Bakışları bile munistir, gelini tarafından kadri kıymeti bilinir, adeta can simidi olarak görülür. Birlikte yaşamak için en ideal kayınvalide çeşididir. Gelinin kalbinde kazandığı bu sevgi ve saygı torunlarının isminde kendini belli eder. Çocuk isimleri kayınvalide ve kayınpederin isimlerinden oluşur. Bir hürmet göstergesi olan bu durum kimi zaman komik isim gurupları da oluşturabilir. Mesela kayınvalidesinin adı Raziye olan bir gelin, vefa duygusu ile kızına Raziye adını koyar fakat moda olan isimlerden de vazgeçemez. Bu durumda ortaya Raziye Tuğçe, Şadıman Su, Kezban Nur gibi son derece orijinal(!) isimler çıkar.

Jet Kayınvalide

Oğul sayısı en az ikidir, bu sayı bölgelere göre artış gösterebilir. Bu kayınvalideler “Herkes yurdunu yuvasını kursun” mantığıyla hareket ederler, kalabalık olan evlerini tenhalaştırmak da amaçları arasındadır. Genellikle buldukları gelin adaylarını hem kendi hem oğlu beğenir, bu konuda aile içinde uyumsuzluk görülmez. “Hayırlı işlerde acele davranmalı” düsturundan ve çok çocuğu olması sebebiyle tecrübeli olmasından dolayı evlilik sürecinde son derece hızlıdır. Görücülük, dünürcülük, söz, nişan, bohça, kına, dini-resmi nikah ve düğünü bir ila üç ay içersinde planlar, programlar anahtar teslimi kusursuz bir iş çıkarır. Bu işler için koşuştururken “atom karınca”yı andırır.

“Oğlum kimi isterse alırım” felsefesini benimserler, gelinleri ile gül gibi geçinirler, etliye sütlüye karışmazlar. “Aman gençler mutlu olsun” sözleri ile hafızalarda yer etmişlerdir, torunları olduğunda isim konusunu tamamen gençlere bırakırlar. Tek kötü yanları çok çocukları olması sebebiyle çeyiz miktarındaki düşüklüktür, bu olumsuzluk da uyumlu ve geçimli kayınvalide olduklarından gelin tarafından “şerbet” diye içilir.

Kösem Sultan Kayınvalideler

Bu kayınvalidelerin ya birçok kız çocuğu ardından erkek evladı olmuştur ya da sadece tek bir erkek evladı vardır. “Buldumcuk kayınvalide” olarak da literatüre geçebilirler. Bu anne tipleri tüm umut ve hayallerini biricik oğluna bağlamış, hayatını da oğluna adamıştır. Hayalindeki gelin, ahu dilli, ceylan gözlü, narin sözlü, selvi boylu, ev işlerinde herkese parmak ısırtacak durumda, çocuk bakımı konusunda doktora seviyesindedir. Ayrıca bilgili-kültürlü-aktüaliteyi takip eden, saray terbiyesi almış, az konuşan, az yiyen, az uyuyan, çalışıyorsa doktor veya öğretmen, çalışmıyorsa aileden biraz varlıklı olması tercih sebebidir. Bu nitelikleri ne kadar yazsak da asla bu kategorideki kayınvalidelere yeterli gelmez fakat ne acıdır ki dünyada böyle bir gelin yoktur ve muhtemelen de gelmeyecektir.

Böyle bir gelin tamamen bilim kurgu ürünü fantastik bir kişiliktir ancak kayınvalide ısrarla onun peşindedir. Anne ve oğul çoğu zaman gelin adayları konusunda fikir birliğine ulaşamazlar. Oğlun beğendiğini anne, annenin beğendiğini oğul beğenmez. Yapılacak evlilikte mutlaka bir tarafın fedakarlığı gerekir.

Hafazanallah Kayınvalideler

Kaleme almaya kesinlikle cesaret edemediğim bir kayınvalide türüdür. Başında olan gelinlere Allah’tan ecir, sabır, selamet diler, doktor kontrolünde antidepresan kullanmalarını şiddetle tavsiye ederim. Gençlik zamanlarında gelinlerine karşı Türk filmlerindeki “kötü kadın Müzeyyen” karakterini sergileyen bu kayınvalideler yaşlandıkça “Sürahi Nine” kıvamına gelirler. Kısaca her yaş için yeterli yıldırma taktikleri vardır. Böyle bir kaynanaya sahip olan gelinlerin, sabrı bırakmamaları halinde seyr-ü suluklarının hızlandığı görülür.

Bu ayın manisi konuyla ilgili olarak çok bilinen anonim bir mani;

Kayınvalide çaydanlık gibidir fokur fokur fokurdar
Gelin demlik gibidir sinsi sinsi demlenir
Damat bardak gibidir bir biri doldurur bir diğeri
Gelin çay kaşığı gibidir arada gelir ortalığı karıştırır
Çocuk şeker gibidir ortalığı tatlandırır
Kayınpeder tabak gibidir, okkalıca oturur.

Ayşenur USLU