- Türkiyenin ilk heykel müzesi

Adsense kodları


Türkiyenin ilk heykel müzesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sun 11 March 2012, 03:06 pm GMT +0200
Asırlık konak, Türkiye'nin ilk heykel müzesi oluyor



Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde açılması planlanan Türkiye'nin ilk heykel müzesi için çalışmalar başladı.

Heykeltıraş Metin Yurdanur'un ailesine ait 110 yıllık tarihi konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından heykel müzesi yapılmak için restore ediliyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ağustos ayı başında açılması planlanan müzeye 'Yurdanur Müzesi' adı verilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılacağı törenle sanatseverlerle buluşacak müze, kültür merkezi olarak da kullanılacak.

Heykel müzesine dönüştürülmesi için Sivrihisar Belediyesi'ne verilen tarihi konağın restorasyon çalışmalarını Eskişehir İl Özel İdaresi yürütüyor. Osmanlı mimarisini yansıtan asırlık konağın aslına uygun onarılması için bütçeden 100 bin lira ayrıldı. Planlamaya göre, müzenin bir odası atölye olacak. Pek çok eseri olan ve çalışmalarını Ankara'da sürdüren heykeltıraş Yurdanur, müze açıldıktan sonra kendisine ayrılan atölyede yeni eserler yapmaya devam edecek. Müzede, Yurdanur'un yanı sıra farklı sanatçılara ait çeşitli heykeller de sergilenecek. Kültür merkezi olarak da kullanılacak müzede müzik etkinlikleri ve konferanslar yapılacak. Çalışmalar bittiğinde Sivrihisar'da bir kültür destinasyonu ortaya çıkmış olacak.

Çalışmaları yerinde inceleyen Eskişehir İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı, Osmanlı mimarisiyle yapılan evin hiçbir özelliğini kaybetmeden restore edilerek hizmete sunulacağını söyledi. İlçenin tarihi yönden önemli mekânlara sahip olduğunu kaydeden Yapıcı, Metin Yurdanur adına yapılan Türkiye'nin ilk heykel evi müzesinin de bu eserlerden biri olacağını belirtti.

zaman