- Türkiye’nin Yoğun Gündemi ve Mostar

Adsense kodları


Türkiye’nin Yoğun Gündemi ve Mostar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 9 June 2012, 05:24 pm GMT +0200
Türkiye’nin Yoğun Gündemi ve Mostar
Mustafa Fuat ER • 52. Sayı / EDİTÖRÜN NOTU


İnternet çağında günlük gazeteler bile gündeme yetişemezken aylık bir derginin bunu başarması oldukça güç. Hele bir de Türkiye gündeminin hiç hız kesmemesini hesaba katınca daha büyük bir güçlükle karşı karşıya olduğunuzu fark ediyorsunuz.

Geçtiğimiz ay, Mardin’deki katliamdan Ermenistan meselesine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kürt açılımına yönelik demeçlerinden kabine değişikliğine kadar ayrı ayrı önemi olan birçok konu peş peşe gündeme geldi. Elbette Ergenekon’la ilgili yeni gözaltıların gerçekleşmesi; denizden, topraktan bombalar ve LAW silahları çıkması gibi hadiselerle süreç “olağan” seyrine devam etti. Bütün bunlara ek olarak Cumhurbaşkanı Gül’ün yargılanıp yargılanamayacağı meselesi üzerinden Anayasa ve hukuk tartışmaları kan tazelemiş oldu. Aslına bakarsanız bu anlamlı bir işaret. Çünkü öyle veya böyle Türkiye’deki bütün meseleler önünde sonunda adalet sorununa dayanıyor.

Bu ayki dosyamızı ABD’nin yeni Başkanı Barack H. Obama’ya ayırdık. Obama seçildiği günden itibaren tartışmaların odağında bulunuyor. Obama üzerinde uzun uzadıya konuşuldu, tartışıldı. Ancak görevindeki 100 gün karnesinde Obama’nın umut misyonuna büyük ölçüde gölge düştü. Kimi uzmanlar bazı vaatlerin gerçekleşmesi için henüz erken dese de yeni başkanın simgesel değerinin büyük ölçüde yara aldığı açık. Konuyu Mustafa Toprak, Talip Küçükcan, Mete Çubukçu, Ceyda Karan ve Kaan Dilek değerlendiriyor. Ayrıca Murat Belge görüşleriyle dosyaya katkıda bulunuyor.

Mayıs ayında öne çıkan konulardan biri de Ermeni Açılımı bahsiydi. Konuyu yazılarıyla Muharrem Ekşi ve Naci Bostancı, yorumlarıyla Bekir Berat Özipek irdeliyor.

Mostar bu ayki söyleşisiyle önemli bir akademisyeni sayfalarına taşıyor. Nilüfer Göle’yle Batı Medeniyeti, Avrupa, İslam ve İslamofobi gibi meseleleri konuştuk. Göle’ye göre ortak ve sorunsuz bir iç içe birliktelik için hem Batı’nın, hem Müslümanların samimi adımlar atması gerekiyor.

Haziran sayısındaki en ilgi çekici ve önemli yazı yetişemediğimiz gündemin hızından bizi bir süreksizliğe çağırıyor. Ahmet Murat, Güney Afrika’da ırkçı rejim altında ezilen ve melezlerden oluşan Müslümanların efsanevi lideri İmam Abdullah Harun portresini kaleme aldı. Üstelik hatıradan somut tanıklığa, Afrika’ya uzanan bir metinle.

Bu arada Mostar’ın yeni yüzü için gösterdiğiniz ilgi, dile getirdiğiniz eleştirileriniz için teşekkür ederiz. Bu sayıyla beraber sizin görüşlerinize verdiğimiz önemin göstergesi olarak dergide “Okur Görüşü” adında bir bölüme daha yer açtık. Dergimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz.