- Türk Modeli üzerine sürpriz Arap görüşleri

Adsense kodları


Türk Modeli üzerine sürpriz Arap görüşleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 9 August 2012, 03:55 pm GMT +0200
“Türk Modeli” üzerine sürpriz Arap görüşleri
Robert M. DANIN • 86. Sayı / DİĞER YAZILAR


YouGov’ın son kamuoyu araştırmasında Arap dünyasından katılımcılara ne tür bir siyasî sistemin Arap kalkışmaları sırasında hükümetlerin değiştiği Mısır, Tunus ve Libya için uygun olabileceği soruldu. Sonuçlar oldukça şaşırtıcı.


Arap katılımcıların dörtte üçü Türk siyasî sisteminin yeni Arap devletlerinin örnek alabileceği “doğru bir model” olduğuna inanıyor. “Suud modeli” zar zor iki basamaklı sayılarda taraftar toplarken, yine de “Amerikan modeli”nin önünde gittiği görülüyor.

Anketörler herhangi bir koşul belirtmediklerinden, katılımcıların Türk modeline inandıklarını söylediklerinde tam olarak neyi tasvir ettikleri pek de açık değil. Bu konuda en yakın tahmin katılımcıların neleri tercih ettiklerini söylediklerinde şu şekilde biçimleniyor: 1) Kültürel Yakınlık: Katılımcılar Türkiye’nin Arap dünyasına kültür, din ve gelenekler bağlamında çok yakın olduğunu ifade ediyor. 2) Uluslararası Saygınlık: Türk modelinden yana olanlar Türkiye’deki siyaset sisteminin uluslararası saygınlığı olduğunu ileri sürüyor. 3) Din Olgusu: Katılımcılar, dinin rolü konusunda Türk modelinin İslam’ı siyasete eklemlendiğini kaydediyor. Biraz şaşırtıcı olan şu ki; Türkiye’nin Arap hayranlarının dörtte birinden azı Türk demokrasisi nedeniyle bu modeli Arap dünyasında görmek istediklerini belirtiyor.

Burada ilginç olan şu: Katılımcıların çoğu Araplar ve Türkler arasındaki kültürel yakınlıktan söz etse bile çok az bir kısmı Ankara’daki rejim ile çoğu Arap ülkelerindeki rejimler arasında benzerlik bulunduğunu dile getiriyorlar. Yani Arap katılımcılar, Türk modelinin Arap dünyasındaki rejimlerden farklı olmasına rağmen yine de uygun olduğunu düşünüyorlar –ki bu durum mevcut modellerin Arap dünyasını çok da fazla tatmin etmediğini gösteriyor.

Bu bulgulardan nasıl bir sonuca varabiliriz? İlk olarak, bu araştırma Arap dünyasında devrin gerçekten değiştiğini gösteriyor. Osmanlı’nın çöküşünden bir asır sonra Arap dünyasındaki duruma bakılırsa, eskiden işgalci olarak gördükleri Türklere karşı besledikleri garezi atlatmış görünüyorlar. Tavırlar da zaman içinde gelişiyor.

İkinci olarak, bulgular Arap dünyasının belli bazı kırgınlıklarını sonsuza kadar sürdüreceği savını da çürütmüş oluyor. Tavırlar, davranışlar başka yerlerde olduğu gibi Arap dünyasında da zaman içinde değişiyor, değişebiliyor. Çekiciliğin başarısı ve başarının çekiciliği… Her ikisi de Türkiye’ye karşı benimsenen Arap tavrında kendini gösteriyor.

Üçüncüsü, Arap kalkışmalarının ortaya koyduğu gibi Arap halkları genellikle kendi aralarında cazip yönetim modelleri görüyor. Yani Araplar adı geçen Türk modelinin cazibesine kapılmış ve mevcut Arap yönetim biçimlerinden hoşnut değiller. Bu durum bugün Arap liderlerinin gözünü açmalı.

Şunu da kesinlikle unutmamak gerekiyor ki; bu sadece tek bir kamuoyu yoklaması ve aşırı bir değerlendirme tehlikeli olur. Ancak Arap dünyasını kasıp kavuran çalkalanmanın ikinci yılında olduğu kayda değer. Bölge üzerine yorum yapan birçok kalem erbabının söylediğinin aksine, Araplar artık rol modelleri ve fikirler için dışarıya bakıyor, içeriye değil.

* Robert M. Danin, Amerika’nın Ortadoğu dış politikası üzerine analizleri ve görüşleriyle bilinen bir kalem ustası. Danin’in bağımsız düşünce kuruluşu ve yayın organı Dış İlişkiler Konseyi (CFR)’nde yer alan “Ortadoğu Meseleleri” adlı köşesinde yer verdiği bu yazı, Surprising Arab Views of the “Turkish Model” başlığıyla 21 Mart 2012 tarihinde yayımlanmıştır.