- Tövbe ve Tarikat Tazelemek Nedir?

Adsense kodları


Tövbe ve Tarikat Tazelemek Nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
SevD@_GüLü
Wed 8 June 2011, 11:29 am GMT +0200
                      Tövbe ve Tarikat Tazelemek Nedir?

Bir günaha mübtela olana tövbe etmek farz olduğu gibi, mürşidine verdiği ahdi bozana da, intisabını yenilemesi lazımdır. Biat ve intisaptan gaye, Allahu Teala’ya verdiğimiz kulluk ahdine sahip çıkmaktır. Çünkü bu iş, Allah için yapılır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve O’nun varisleri, bu işte bir vasıtadır. Bakınız ayet-i kerimede ne buyruluyor:

“Rasulüm! Sana biat edenler hiç şüphesiz Allah’a biat etmektedirler. Allah’ın eli onların ellerinin üzerindedir. Kim ahdini bozarsa, ancak kendi aleyhine bozmuş olur. Kim de Allah ile yaptığı ahdine vefa gösterirse, Allah ona büyük bir mükafaat verecektir.” Fetih Suresi, 10

Mürid, büyük bir günaha düştüğü zaman, tövbe etmesi farzdır. Bu tövbenin en güzel şekli, yukarıda anlatıldığı gibi, güzelce bir abdest ve gusül aldıktan sonra iki rekat tövbe namazı kılarak yapılan tövbedir. Bazı tariklerde ve özellikle Nakşî tarikatında böyle bir tövbeye “büyük tövbe” ismi verilir. Büyük günaha büyük tövbe gerekir.

Uyku, unutma, baygınlık, koma hâli gibi, dinen mazur görülen bir özür yokken, bilerek namazı terk etmek de büyük günahtır. Onun için hemen tövbe edip namazı kaza yapmak gerekir.

Zekatını vermeyen, oruç tutmayan, içki içen, kumar oynayan, hırsızlık yapan, zina eden, rüşvet yiyen, anne babasına zulmeden, durmadan koğuculuk eden ve benzeri büyük günahları işleyen bir kimse, bunların haram olduğuna iman ettiği halde onları yapıyorsa, büyük günah işlemiştir, tövbe etmesi farzdır.

Tarikat ehli olan kimsenin bu tövbeyi, önündeki takva imamına intisabına yenileyerek yapması gerekir. Bu, olmadan manevi terbiye gerçekleşmez.

Bu devirde dinin geçersiz, ibadetin gereksiz olduğunu söylemek insanı küfre sokar ki, bu duruma düşen bir kimsenin derhal imanını tazelemesi ve tövbe etmesi farzdır.

Kendisine intisap ettiği kamil-mükemmil mürşidine itiraz veya onu inkar hastalığına düşen kimsenin, hemen intisabını yenilemesi gerekir. Ayrıca, işlediği büyük bir günahtan sonra “ben terbiyeden uzaklaştım, feyiz kesildi, yalnız kaldım, dosttan ayrı düştüm!” gibi endişe ve sıkıntı çeken bir kimsenin de, intisabını tazelemesi güzel olur.

Bir de şu var: Hastalık, ihtiyarlık veya ihmalden dolayı senelerce mürşidinin hiç ziyaretine gitmeyen bir müridin, sevgisini canlı tutması ve amellere şevkle devam etmesi için usule uygun olarak tövbe edip intisabını tazelemesi gerekir.

Tövbe tek başına da yapılır. Tövbeyi belli vakitlere bırakmamak gerekir. Tövbenin vakti, kusurun hemen peşidir. Tövbeyi tazelemekle insan kendisini yenilemiş olur. Samimi tövbe ile kalp canlanır, gönülde ilahi sevgi yeşerir, irade kuvvetlenir, ibadetler kolaylaşır.

Kim Allahu Teala’ya karşı güzel zan besler, kalbini açar, boynunu büker, samimi olarak O’dan affını isterse, bu yaptığı boşa gitmez. Yüce Allah, kendisinden rahmet isteyenlere rahmet eder, af isteyenleri affeder, ilahi sevgi isteyenleri sever, nimet isteyenleri mahrum etmez. O, kendisinden bir şey istemeyenlere gazap eder. Onun hazineleri verdikçe noksanlaşmaz. Yüce Allah’tan kusurlarımızı affetmesini, bizlere sevgisiyle uyanık bir kalp, yanık bir gönül, güzel bir ahlak ve yüksek dereceler ikram etmesini, cenneti, cemali ve rızasıyla şereflendirmesini isteriz.

Hamd olsun alemlerin Rabbi Yüce Allah’a.



Dr. Dilaver Selvi

KübraBolat
Wed 30 March 2016, 05:45 pm GMT +0200
Allah razı olsun.İnşAllah büyük bir günah işlediysek özellikle NAKŞİYSEK gidip MÜRİDİNDEN büyük tövbe alması lazım sonra hoç konuşmadan gusul alıp namazdı rabıtaydı vs. Yaparız ama tek başımiza günah8n hemen peşinden YA "RABBİ BEN PİŞMANIM BÜT

ceren
Wed 27 July 2016, 08:07 pm GMT +0200
Aleykumselam.Yaptigi her seyden pisman olan ve günahlarından tovbe edip tarikatini tovbesini yenileyen ve allahin rahmetine kavusan kullardan olalim inşallah...

Rüveyha
Fri 29 June 2018, 11:47 pm GMT +0200
Mevlam nasuh tövbe edenlerden kılsın inşAllah..Allah razı olsun.