- Toprağı kabak temizleyecek

Adsense kodları


Toprağı kabak temizleyecek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Tue 6 December 2011, 02:02 pm GMT +0200
Toprağı 'kabak' temizleyecek

 Sofralarımızda kullandığımız ve sağlık açısından pek çok faydası olan kabağın yeni bir özelliği ortaya çıktı.Kabak, tarım ilaçlarının neden olduğu kirleticileri yapısında toplayarak toprağı temizliyor. Kanserojen olan organik pestisitleri topraktan çekip yapısında biriktirerek insanın ve teknolojinin yapamadığını yapan kabak, bundan böyle toprakların temizlenmesinde de kullanılacak. Tarımsal üretimde bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları, insan ve hayvan sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor. Tarım ilacı kalıntıları yüzünden yaş sebze-meyve ihracatında sorunlar yaşanıyor. TÜBİTAK'ın desteğiyle Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) yapılan bir araştırma, insan ve çevre sağlığına etkisi nedeniyle 28 yıl önce yasaklanan kalıcı organik kirleticiler olarak bilinen DDT'nin tarım alanlarında kullanılmaya devam edildiğini ortaya koyuyor.

Topraktaki pestisit türü kirleticiler üzerine araştırmalar yapan SAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İşleyen, kabağın toprağı temizleme özelliğinin bulunduğunu söylüyor. Böcek ve ot öldürme amaçlı kullanılan ilaçların toprağın yapısında senelerce kalabildiğini ifade eden İşleyen, tarımsal ilaçların normal yöntemlerle topraktan temizlenmesinin zor ve pahalı olduğunu anlatıyor. İşleyen; "Kanserojen maddeleri en çok kabak yapısında topluyor. Salatalıkta, karpuzda aynı türden olmasına rağmen kabak kadar biriktirmiyorlar." diyor.

Colorado Üniversitesi'nde 10 yıl bilimsel çalışmalar yapan İşleyen, kabağın ABD ve Kanada'da toprakların temizlenmesinde kullanılmaya başlandığını dile getiriyor. İşleyen, "Kabakları ekip hasat ettikten sonra yakarak imha ediyorlar. Bu şekilde topraklarını temizliyorlar. Türkiye bir tarım ülkesi. Yıllarca topraklarda birçok kirletici kullanılmış. Kirli topraktan elde edilen ürün ister istemez insana taşınıyor. Kanserojen maddeler bunlar. O nedenle temizlenmesi gerekiyor. Bunun için defalarca kabak ekimi yapmak gerekebilir." diye konuşuyor.

Kabağın daha fazla kirleticiyi topraktan çekmesi için yapısını çözmeye çalıştıklarını söyleyen İşleyen; hedeflerinin kabağın kirleticiyi alış mekanizmasını anlayıp yapısına geçecek miktarı artırmak olduğunu söylüyor

zaman