- Tesettürü doğru anlayalım .

Adsense kodları


Tesettürü doğru anlayalım .

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
SevD@_GüLü
Fri 29 October 2010, 12:05 pm GMT +0200
    Tesettürü doğru anlayalım .
Tesettür denilince Türkiyeli müslümanlar tarafından, örtünmek veya başı örtmek gibi bir anlayış hakim. Bu noksan anlayışı biraz açıklamak gerekir.

Evvella tesettürün manasını sonra tesettürün merhalelerini sonra hicab meselesi ile irtibatını bilmek gerekir.

Tesettür: Setr kelimesinden türemiş bir lafızdır, yani Sözlükte;
örtünmek, gizlenmek, bir şeyin arkasında saklanmak anlamlarına gelir. Bir fıkıh terimi olarak tesettür erkek veya kadının şer'an örtülmesi gereken yerlerini örtmesidir.
 

Bir kimsenin örtmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerlerine “avret yeri” denir. O halde avret yerinin tarifini bilmek lazımdır. Erkeklerde avret mahalli göbekten diz kapakları arasıdır. Kadınlarda ise yüz, el ve ayak hariç bütün bedendir. Bu tarif hakkında bile çok ihtilaflar vardır. Aişe validemize -radıyellahu anha- göre sedece bir gözü yeterlidir. Ellerin içi mi dışı mı diye de ihtilaf olunmuştur. Bu yüz den bazı hanımlar siyah eldiven takmaktadır. 

Bu izahlardan sonra ayeti kerimelerin ışığında şöyle diyebiliriz: Süs eşyalarının takılı olduğu azaları da açmasınlar, emri ilahisi ile kulak, boyun-göğüs, bilek ve ayaklarda tesettüre dahildir. 

Ev içinde kocasından başka akrabası olan mahremlerinin yanında göğüs-yaka üzerine konmak üzere başörtüğsünü takmak, başı boynu göğsü örtmek. Dışarı çıkacağı zaman tüm bedeni örten cilbab-çarşaf gibi bir örtüye bürünmek. Yolda yürürken kırıtmadan ses çıkarmadan ve kendini belli etmeden edeble yürümek.

Erkeklerin kadınlara bakmaması ve kadınların da erkeklere bakmaması hakkında -gözlerini yumsunlar, namuslarını korusunlar- eyeti kerimesi, gözle başlayan sinsi bakışların bile Allahu teala tarafından takib edildiğini bildirmektedir.

Neticeyi anlamak istersek hanımlar erkeğin eşi ve sukünet bulmaları için yaratılan hayat arkadaşlarıdır. birbirlerine elbise gibidirler, zinadan ve fuhşiyyattan korunmak için birbirlerine muhtaçtırlar. Neslin devamı için evlenmek şarttır. Evlenmemek bid'at olup kişiyi papazlara kardeş yapar ve sünnetten mahrum eder.

Hanımların anneliğe hazırlanması, kocasını destekleyip muhafaza etmesi, kocasının da hanım ve evlatlarının nafakasını temin ederek onları kimseye muhtaç etmemesi her iki tarafın görevlerindendir. Bu düzeni değiştirip kadını işe ve sokağa gönderirsek, evde ve cemiyette huzur kalmaz, ölümler ve kıtlıklar kol gezer. 

Tesettür defilesi diyen ahmakları da yeri gelmişken burdan şiddetle kınıyorum ve islamı istismar etmelerini asla tasvib etmiyorum. Ahlaksızlık mesleği olan paçavraları süsleyerek erkelerin önünde kırıttıran birinin de gerçek müslüman olduğunu zannetmiyorum. Böyleleri 50 yıllık yoldan duyulan cennet kosusunu dahi duyamayacak dey....lardır. Hadisi şerif böyledir ben ne diyeyim.

Kız erkek karışık okuyanlar, çalışanlar dolaşanlar, işiniz sonu felakete gidiyor, aklınızı başınıza alın, islamin iffetine şahsiyetine dönün, islami bir aile yuvası kurun ve fatihler yetiştirin ki fetihler olsun insanlık köhneleşmiş bizans'tan kurtulsun.

Kadınlar da okuyacak hoca ne konuşuyorsun, mu dersiniz? Evet ilk emir oku, ama neyi? Şunu  -İlim taleb etmek herbir müslüman erkek ve kadına farzdır.

Hangi ilim, islamın emrettiği itikad ve ibadetlerle alakalı ilimler ve Kur'anı öğrenmek.  He anne yavrusunun ilk hocasıdır, ona neyi öğreteceksen onları senin de bilmen gerekir. Bunun için okula üniversiteye gitmeye gerek yok.

Tesettürü geniş manada tam olarak anlayalım ve uygulayalım, hem kendimizi hem de erkekleri günaha sokmayalım.  Allahın selamı üzerinize olsun. 


Zeynep7D
Sat 31 May 2014, 07:24 am GMT +0200
Kadın edepli giyindiği sürece... Erkekte göz kapaklarını başka bir kadına bakma için kullanmaz...diye düşünüyorum. Ve tesettür önemli bir konu ...

yagmur_7-c
Sat 31 May 2014, 08:15 am GMT +0200


Selamunaleykum;
Allah rnazı olsun mum hocam maalesef dediğin gibi haya ile birlikte imanda yok olup gidiyor
Allah bizi hayasızlıktan ve edepsizlikten muhafaza eylesin ...


Hazret-i Muhammed (s.a.v.) Efendimiz, «Avret mahallimi, içimdeki elbiseden sak­lamaya güç yetirebilseydim elbette saklardım buyurmuşlardır.


Hazret-İ Ebûbekir (r.a.) def-i hacet için helaya çıktığın­da, Rabbim beni bu açılmış hâlimle görüyor, diye utancından başını örterdi.

Hazret-i Ali (r.a.) diyor ki: «insan avret mahallini açınca, yanındaki melekler utancın­dan yüz çevirirler».


Erkeklerle kadınların karışmasına mani olunuz, genç kızlara sınırsız hürriyet vermeyiniz, tesettür ve hicab çağına dönünüz. Bu sizin için Batı’ nın başı boş ve hayasızlığından çok hayırlıdır.
Genç kızlarımıza ve erkek çocuklarımıza vermiş olduğumuz özgürlük
 onları uyuşturucu mübtelası, eş cinsel, ahlaksız bir kitle haline
getirdi.”

Yazgül_8-A
Sat 31 May 2014, 09:41 am GMT +0200
Tesettür ile ilgili birkaç ayet paylaşmak istiyorum ;
"Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken üstlerine cilbablarını alsınlar. Bu, onların tanınmasını ve bundan dolayı incitilmemelerini sağlar. Allah, Gafûrdur, Rahîmdir." (Ahzab, 33/59).

Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır." (Nûr, 24/60).

mevlüdekalınsaz
Sat 31 May 2014, 10:53 am GMT +0200
Esselamü aleykum ; ahir zamanda hakkıyla tesettüre bürünebilmek gerçekten oldukça güç..imanımız,itikadımız eksik kalıyor..Çok gevşek davranıyoruz bu konuda... İslamca değil,ona göre,buna göre
şuna göre diye yaşamaya alışmışız...ne yazık ki İnsanların hakkımızda düşündükleri bizim için daha çok ön plana çıkmış ve onlara beğenilme duyguları ağır basmakta....
Oysa örtü kadının en güzel ziynetidir .Onu kem gözlerden koruyan zırhıdır....Mevlam farkına varanlardan eylesin..Mevlam tesettür aşkımızı artırsın ve tesettürün hakikatine erdirsin inşallah....

-merve-7d-
Sat 31 May 2014, 11:23 am GMT +0200
çevremize baktığım zaman insanlar pekte tesettürlü olmaya bilir ancak bizlerin onlarında cenabı rabbul aleminin uygun gördüğü şekilde giyinmelerini söylememiz gereklidir
paylaşım için teşekkürler..

Hanife 8.D
Sat 31 May 2014, 11:34 am GMT +0200
Aleyna ve aleykümüs selam; amin kardeşim inşallah mevlam bizleri farkına varanlardan eyler...
Aslında bir düşündüğümüz de vücudumuz bize âit değildir dimi. Vücudumuz üzerinde binde dokuz yüz doksan dokuz hisse sahibi, Hâlık-ı Rahîm’dir, yani vücudumuzu Yaratan’dır. Vücudumuzla ilgili tasarruf hakkı ve yetkisi de, elbet vücudumuzu Yaradan’a aittir.Yani Biz emri uygulamakla mükellefiz...
Örtünmenin bir çok hikmeti zikredilebilir. Fakat en mühimi, emri uygulamaktır. Hikmetlere fazla kafa yorup emri görmezden gelirsek, emre haksızlık etmiş oluruz. Örtünmekle Allah’ın emrini uygulayan kadın, böylece kem gözlerden, kötü bakışlardan, ahlâksız nazarlardan da kendini korumuş olur...
Ama bizler bunu pek iyi kavrayabilmiş değiliz. Bizler genellikle teseddüre göre değilde sanki şunu yapsam daha güzel olur, şöyle yaparsam daha çekici olurum, şunu giysem günah olmaz zaten kapalıyım, daha bu yaşta bunları mı giymeliyim büyüyünce giyerim gibi bin bir türlü şeyler...
Oysaki bunları yapmamızın yanlış olduğunu bilsek bile yine de yapıyoruz. Çünkü nefsimize yenik düşüyoruz. Bizler bu konu hakkında çok bilgiler edinmemiz gerekir...Gerçekten çok önemli bir konuya değenilmiş paylaşım için teşekkürler bilgiler çok önemli...

Rüveyha
Sat 31 May 2014, 05:30 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam..Amin amin amin kardeşlerim..Mevlam hakkını vererek tesettüre bürünmeyi nasip eylesin..Mevlam bu ahir zaman da gönüllerimizi iman nuruyla doldursun..Mevlam hepimizin yardımcısı olsun inşaAllah..

Burcu7
Sat 31 May 2014, 05:32 pm GMT +0200
bence çok güzel bir konu paylaşım için teşekkürler.Manevi olarak çok güzel tatmin edici yalnız benim aklıma bir soru takıldı kadınlar erkekler aynı okulda okuması çoğu şekilde malesef zorunlu değilmi imamhatip ortaokuluna gitmeyenler için ?

rabianur 8/B
Sat 31 May 2014, 05:43 pm GMT +0200
Esselamü aleykum ; ahir zamanda hakkıyla tesettüre bürünebilmek gerçekten oldukça güç..imanımız,itikadımız eksik kalıyor..Çok gevşek davranıyoruz bu konuda... İslamca değil,ona göre,buna göre
şuna göre diye yaşamaya alışmışız...ne yazık ki İnsanların hakkımızda düşündükleri bizim için daha çok ön plana çıkmış ve onlara beğenilme duyguları ağır basmakta....
Oysa örtü kadının en güzel ziynetidir .Onu kem gözlerden koruyan zırhıdır....Mevlam farkına varanlardan eylesin..Mevlam tesettür aşkımızı artırsın ve tesettürün hakikatine erdirsin inşALLAH....

esselamu aleyküm;
inşALLAH kardeşim...

rabianur 8/B
Sat 31 May 2014, 05:47 pm GMT +0200
esselamu aleyküm;
bence kadınlar avret yerlerini kapattığı sürece erkekler başka kadınlara bakmaz... onun için kadınlar bu konuda dikkatli olması gerekir...

rabianur 8/B
Sat 31 May 2014, 05:55 pm GMT +0200
esselamu aleyküm;
paylaşım için çok teşekkür ederim

cerendemir
Sat 31 May 2014, 06:17 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Ben üniversite okuyorum.ister istemez erkeklerle aynı ortamdayız .Rabbim bizi af eylesin.Hidayet etsin.Gaflete düşmekten korusun.