- Temizlik

Adsense kodları


Temizlik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Wed 25 January 2012, 12:12 pm GMT +0200
TEMİZLİK


Taharet, lugatta maddi ve manevi pisliklerden yıkanmaktır.

Istılahta ise namaz kılmak, Kâ'be'yi tavaf etmek gibi bazı ibadetlere engel olan hadesten ve necasetten temizlenmektir.

Yüce dinimiz İslam; ruh. fikir ve ahlak temizliğine önem verdiği gibi beden, elbise, ve çevre temizliğine de gerekli önemi vermiştir.

Kuran-ı Kerim'de Yüce Allah şöyle buyurur:

"Ve elbiseni temizle" (Müddessir: 74/4)

"Şüphesiz Allah (günahlardan) çok tevbe edenleri sever, (hades ve ne­caset) gibi pisliklerden temizlenenleri de sever." (Bakara: 2/222)

Peygamberimiz (s.a.v.) konuyla ilgili şöyle buyurur:

"Temizlik imandandır." "Temizlik imanın yarısıdır." [1]

Başka bir hadisi şeriflerinde ."Namazın anahtarı taharettir." [2] buyu­rarak temizlenmenin önemi belirtilmiştir.. Bu sebeple ergenlik çağına ge­lip, akıllı olan her Müslüman'a farz kılınan namaz ibadetinin Allah katın­da geçerli sayılması için namaza duran kişinin beden ile elbisesinde ve namaz kılacağı yerde dinimizce pis sayılan bir şeyin bulunmaması, abdestli olması, gerektiğinde boy abdesti alması şart koşulmuştur.

Temizlik deyince Hadesten ve Necasetten Taharet gibi tabirler her za­man karşımıza çıkıyor. Bu iki taharet şeklini de belirtelim.

Hades: Namaz gibi ibadetlerin yapılmasına dinen engel olan ve hük­men necaset sayılan bir haldir. Bu da küçük ve büyük diye ikiye ayrılır. Küçük hades, abdestsizlik hali olup abdest almakla giderilir.

Büyük hades ise cünüplük veya kadınlara ait hayız ile nifas halleridir. Bu da vaktinde alınan boy abdesli ile giderilir.

Necaset: Şer'an temiz sayılmayan şeylerdir. Necaset çeşitleri giderilip ondan temizlenme yolları hakkında ileride bilgi verilecektir.

Gerek hadesten taharet ve gerekse necasetten taharet yollarının başın­da su üe yıkama gelir. Bu itibarla önce necis olan şeyleri, sonra da su çe­şitlerini görelim: [3]





[1] Müslim, Taharet b. 23; İmam Ahmed, 5/342.

[2] Ebu Davud, Namaz b. 73; Tirmizi, 63.

[3] Kadı Ebu Şuca’, Ğayet’ül-İhtisar ve Şerhi, Ravza Yayınları: 73-74.