- Tavaf Nasıl Yapılır?

Adsense kodları


Tavaf Nasıl Yapılır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
GizEmLi_yAzaR
Tue 11 December 2007, 02:22 am GMT +0200
Umreye yada Kıran Haccına niyet eden kişinin yapmış oyduğu tavaf umre tavafıdır.

Haccı Kıran yapmış olan kimse kudüm için başka bir tavaf ve başka bir sa’y yapar.

Haccı İfrad yapmış olan kimse bu tavafı kudüm tavafı olarak tayin eder.

Tavafa başlandığında telbiye kesilir.

Fakat Haccı İfrad ve Haccı Kıran yapanlar cemrelere taş atıncaya kadar telbiyeyi kesmezler.

Bu durum İmam-ı Azam’a göredir. İmam-ı Şafii’ye göre şeytan taşlama, tıraş ve ziyaret tavafı yapılıncaya kadar telbiye kesilmez.

Bab-u Şeybe, Makam-ı İbrahim ve Zemzem’in cihetinden tavafa başlamak daha iyidir. O cihetten tavafa başlandığında niyet edilir;

Bu Tavafa şöyle niyet edilir:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Allâhümme innî ürîdü tavâfe beytikel harâmi feyessirhu lî vetekabbelhu minnî, seb-ate eşvâtın tavâfe’l-Kudûmi lillâhi teâlâ azze ve celle”

Manası:

“Allah’ım ben yedi şavt kudüm tevafı yapmak istiyorum. O’nu bana kolaylaştır ve O’nu benden kabul buyur. Aziz ve celil olan Allah-u Teala için.”

Daha sonra “IZDIBA” yapılır. Yani; ihramın bir ucunu sağ koltuk altından geçirip, sağ kolunu ve sağ omzunu açar. (Bunu kadınlar yapmaz.) Ve Hacer-ul Esved’e doğru gidilir. Hacer-ul Esved’in önünden tamamıyla geçildikten sonra tavaf’a başlanmış olur.

Kabe sol kol tarafında olmak üzere tavaf yapılır.

Mümkün olursa Hacer-ul Esved’i öpmek iyidir. Fakat izdiham olursa öpmemek daha iyidir. Çünkü öpmek sünnet, izdiham ise haramdır. Sünnet için haram yapmak doğru değildir.

Tavafın ilk üç şavtında remel yapılır. Bu Hanefi ve Şafii mezheblerinde sünnettir.

Hangi tavaftan sonra sa’y var ise o tavafta “Remel”  yani: Koşar adımlarla çalımlı bir şekilde yürünür. (Kadınlar bunu yapmaz) ve “Iztıba” da vardır.

Tavaf’tan sonra sa’y yok ise o tavafta ıztıba’ ve remel de yoktur.

Kabe’yi tavaf etmekle asıl maksat beytin Rabbini hatırlamakla kalbinin tavaf etmesidir.

Tavaf, Kabe’de başlayıp yine Kabe’de sona erdiği gibi, Allah’ı zikir ile başlayıp Allah’ı zikir ve hatırlamakla işi sona erdirmelidir.

 

Hacer-ul Esved’e geldiği zaman

Tavaf yapılırken Hacer-ul Esved’e geldiği zaman elini kaldırır ve şu duayı okur;

 

 

 

 

 

 

 

 

Mânâsı:

“Şânı yüce Allah'ı tesbîh ve tenzîh ederim. O bütün noksan sıfatlardan uzaktır. Hamd, Allah'a mahsûstur. Allah'tan başta hiçbir ilâh yoktur. Allah en büyüktür. Emirlerine uymak, yasaklardan sakınmak için gereken güç ve kuvvet ancak Allah'tandır.”

Bu zamanda Hacer-ul Esved’i istilam zor olduğundan yapılması gereken şey; yüzünü ona çevirip elinin içi ile işaret edip, elinin içini öpmektir.

Bismillahi Allah-u Ekber velilla hil hamd diyerek, Tehlil ve Tekbir getirmektir. Bilhassa Kadınlar izdihamın içine girmemek için böyle yapmalıdır.

Kişi Hacer-ul Esved’i istilam yaparken, Allah-u Zülcelal’e kulluk ve ibadet yapmak için söz veriyor gibi olmalı ve samimi olarak bu sözünde durmaya azmetmelidir.

Nasıl Ashab-ı Kiram Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e ile beyatlaşıp ona söz veriyorlardı, İstilam yapan kişi de Allah-u Zülcelal’e söz verdiğini O’nunla beyatlaştığını düşünmelidir.

Tavafın her şavtında Hacer-ul Esved ve Rükn-i Yemani’nin arasında şu dua okunur;
 

 

 

 

 

 

 

Manası:

“Ey Rabbimiz bize dünyada ve âhirette iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru ve iyilerle birlikte Cennete koy. Ey alemlerin Rabbi olan Aziz ve çok bağışlayıcı Allahım, gühahlarımızı bağışla!”   

 

Tavafın birinci şavtında şu dua okunur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manası:

Allahım, Sen kullarını hürmetli beytin Kâbeyi ziyarete çağırdın. Sen bana da bunu ihsan ettin ve ben hoşnutluğunu kazanmak için işte geldim. O halde, beni bağışla, bana merhamet et, afiyet ver, günahlarımı bağışla çünkü Senin her şeye gücün yeter.

Allah’ım, ben Senin kulun ve ziyaretçinim. Her ziyaretçinin ziyaret edilen üzerinde hakkı vardır. Sen ise, ziyaret edilenin en hayırlısısın.

O halde Senden günahlarımı bağışlamanı, bana acımanı ve beni Cehennem ateşinden azat etmeni niyaz ederim.

Allahım! Senden af, iffet, sağlık ve afiyet, din dünya ve ahiret işlerinde devamlı lütuf ve yardımın ile Cenneti kazanmayı, Cehennemden ise kurtul-mayı niyaz ediyorum.”

 

 

Tavafın ikinci şavtında şu dua okunur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mânâsı:

“Allah'ım, işte ibâdet için yönelinen şu Kâbe, Senin beytindir. Saygı gösterilmesini buyurduğun bu kutsal belde, Senin haremindir.

Buradaki emniyet ve güven, Senin sağladığın emniyettir. Kul, Senin kulundur. Ben de Senin kulunum ve kullarından birinin çocuğuyum.

Pek çok günah ve kötü amellerle huzuruna geldim. Burası ise, Cehen-nem ateşinden Sana sığınanların makamıdır. Öyleyse, etlerimizi ve tenlerimizi ateşten koru, bize Cehennem ateşini haram kıl, Allah'ım.

Allah'ım, bize imânı sevdir, kalblerimizi onun nuruyla süsle, küfrü, yoldan sapmayı ve isyânı bize kötü göster ve bizi doğru yolda bulunanlardan eyle.

Allah'ım, kullarını tekrar dirilteceğin kıyâmet günü azâbından beni koru; Cennete, hesâba çekil-meden girmeyi bana nasib eyle.

 

 

Tavafın üçüncü şavtında şu dua okunur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mânâsı:

Allah'ım. Senin varlığın hususunda şüpheye düşmekten, Sana eş koş-maktan, hainlikten, iki yüzlülükten, kötü ahlâktan, fenâ bir görünüşe düşmekten, malıma, aileme ve çocuk-larıma kötü bir dönüşle dönmekten sana sığınırım.

Allah'ım, Senden hoşnudluğunu kazanmayı ve Cenneti isterim; gazabından ve Cehennem ateşinden Sana sığınırım. Allah'ım, kabir azâbın-dan, Mesih-i deccâlin, hayatın ve ölümün fitnelerinden de sana sığınırım.

Allah'ım, Senden Seni sevmeyi. Seni sevenleri sevmeyi ve beni Senin sevgi ve muhabbetine ulaştıracak amelleri dilerim. Allahım, kalbimdeki sevgini, nefsimden, âilemden ve susuz kaldığımda buz gibi soğuk sudan daha sevimli ve üstün kıl.

Ey kalbleri tasarrufunda bulundu-ran, dilediği gibi çeviren Rabbim, kalbimi dininde sâbit ve dâim kıl!”

 

Tavafın dördüncü savtında şu dua okunur;

 

 

Mânâsı:

“Allah'ım, haccımı makbûl haclar-dan, Senin yolundaki gayretlerimi şükre değer gayretlerden, günahla-rımı yarlığanmış günahlardan, işlerimi kabûl gören iyi işlerden ve ticâretimi dâima kazançlı ticâret-lerden işle.

Ey kalblerde olanları bilen Rabbim, beni bilgisizliğin karanlığından, imanın ve ilmin aydınlığına çıkar.

Allah'ım, Senden rahmetini gerektirecek davranışları, mağfiretini kazandıracak gayretleri, her türlü günah ve kötülüklerden kurtulmayı, bütün iyilikleri elde etmeyi, Cennetine nâiliyeti, Cehennem ateşinden kurtulmayı dilerim.

Rabbim, rızkettiğin şeylere beni kanaat ettir, bana ihsan ettiğin şeyleri hakkımda hayırlı ve bereketli kıl; benim bilmediğim, Senden gelecek her hayrı bana lütfeyle.

Rabbim, beni tek başıma bırakma, Sen vârislerin en hayırlısısın.”

 

Tavafın beşinci şavtında şu dua okunur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mânâsı:

“Allah'ım, Senin yüce zâtından başka hiçbir şeyin bakî olmadığı ve Senin arşının gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı mahşer gününde, beni Arşının gölgesinde gölgelendir. Peygamberin, Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) Kevser Havuzundan kana kana içerek beni öyle bir sula ki, bir daha ebediyyen susamayayım.

Allah'ım, sevgili Peygamberin, Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) Senden hayır namına dilediği her şeyi senden istiyorum. Onun Sana sığındığı bütün şerlerden de Sana sığınıyorum.

Allah'ım Senden Cenneti, onun bütün nimetlerini ve beni ona yaklaştıracak söz, fiil ve amelleri diliyorum; Cehennemden ve beni ona yaklaştıracak her türlü söz, iş ve amelden de Sana sığınıyorum.

Rabbim, bana yüce katından bir hikmet ver ve beni sâlih kullarının arasına kat”

Tavafın altıncı şavtında şu dua okunur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mânâsı:

“Allah'ım, Seninle benim aramda ve yarattıklarınla benim aramda (cereyân eden olaylar sebebiyle üzerimde) pekço
k haklar b
ulun-maktadır. Allah'ım, üzerimde bulunan Sana âit haklardan beni bağışla, yaratıklarına âit olanların ödenmesini de Sen al üzerine.

Ey bağışlaması bol Rabbim, helâlınla gözümü doyurup, harama düşmekten, tâatınla meşgul edip, günah işlemekten, lütfunla Senden başkasına muhtâc olmaktan koru beni.

Allah'ım, Senin şu evin Kâbe yüce bir makamdır. Senin yüce Zâtın kerimdir. Sen ise Allah'ım, affedicisin, kerimsin. Affı seversin. O halde beni de affeyle.”

 

 

 

 

 

 

 

Tavafın yedinci şavtında şu dua okunur;

Mânâsı:

“Allah'ım, Senden kâmil imân, gerçeğe uygun bilgi, bol rızık, Sana itaat eden kalb, dâima Senin yüce adını zikreden bir dil, temiz ve helâl kazanç, dönüşsüz bir tevbe, ölümden önce bütün günahlarımdan, onları hiç işlememişçesine arındıran bir tevbe, ölüm ânında rahatlık, ölümden sonra mağfiret ve rahmet, hesap esnâsında af, Cennete nâiliyyet ve Cehennem ateşinden de kurtuluş dilerim;

Ey Azîz ve çok bağışlayıcı Rabbim; rahmetinle duâlarımı kabûl eyle.

Allah'ım, hatâlarımı, bilgisizlikten doğan günahlarımı, her konuda isrâfımı ve benden daha iyi bildiğin kusurlarımı afv ve mağfiret eyle. Allah'ım, ciddî ve şaka, bilerek ve bilmeyerek işlediğim kusurlarımı bağışla; itiraf ederim ki bunların hepsi bende vardır.

Allah'ım, şimdiye kadar yaptığım ve bundan sonra yapacağım, açık ve gizli, benden daha iyi bildiğin bütün günahlarımı bağışla. İlerleten de Sensin; geri bırakan da Sensin; Senin herşeye gücün yeter.”

 

Tavaf bittikten sonra, mümkünse Makam-ı İbrahim’in yanında mümkün değilse izdiham yapmadan caminin herhangi bir yerinde iki rekat tavaf namazı kılınır.

Şayet biliniyorsa birinci rekatta Fatiha’dan sonra Kafirun, ikinci rekatta fatiha’dan sonra ihlas suresi okunur. Selam verildikten sonra şu dua okunur;


 

 

 

 

Tavaf sonu kılınan namazdan sonra okunacak dua:

 

 

 

Mânâsı:

“Allah'ım bütün hamd ve senâlar Sana mahsûstur, her kemâl Sana âittir; bütün büyüklük ve yücelikler Senindir, bütün tazîm ve takdîs Sanadır. Allah'ım ömrümün geçen kısmında işlediğim günahları bağışla, kalan kısmında Sana isyândan beni koru. Ey bütün üstünlüklerin sâhibi Allah'ım, r&aci



ceren
Fri 19 December 2014, 03:18 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.....

Bilal2009
Thu 6 August 2015, 12:53 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  Dua ve tesbihlerle hac ibadetimizi zenginlestirmeliyiz ki tat alalım.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri ibadetlerden tat alanlardan eylesin.

mevlüde06
Fri 7 August 2015, 05:34 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetulalh;amin ecmain inşAllah akrdeşim.
insanın okurken içi burkuluyor,içindeki hasret ateşi alevleniyor..
inşAllah tez zamanda hac görevmizi yerine getirebilmek bizlerde nasip olur.Allah razı olsun hocam.

HALACAHAN
Mon 12 September 2016, 06:02 pm GMT +0200
Okurkem bile icim bir hos oldu ..Rabbim hepimize gidip ziyaret etmeyi nasip eylesin ..

ceren
Sat 6 January 2018, 05:36 pm GMT +0200
Aleykümselam.Hac sırasında tavaf nasıl yapılır öğrenmiş olduk.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...

Sevgi.
Sun 7 January 2018, 01:22 pm GMT +0200
Mevlam bizlere'de hakkıyla ziyaret etmeyi nasip etsin inşaAllah. Aminn ecmain

ceren
Tue 19 November 2019, 03:09 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...