- Tatil çeşitleri olumlu ve olumsuz yönleri

Adsense kodları


Tatil çeşitleri olumlu ve olumsuz yönleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 5 May 2012, 02:54 pm GMT +0200
TATİL ÇEŞİTLERİ OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ

Eylül 2011 72.SAYI

KAMP KURMAK

Modernleşen dünyadan ve istese de kaçamadığı teknolojiden bıkmış millenium insanının doğal bir ortam arayışı, dört duvar hapsinden kurtulmak ve kendini doğa ananın kucağına bırakmak isteği kamp tatilleri sonucunu doğurur. Aslına bakarsanız bu tatili en çok baba oğul ikilisi ister, çünkü gamsızlardır. Dünya yansa bu ikilinin bir horum otu yanmaz. Nasıl olsa her zaman arkalarını toplayacak bir eş ya da anne vardır.  Erkeklerde görülen izcilik aşkı ve maceracı ruh anne ve kızlarda görülmez. Analar ve kızları pimpiriklidir, tertip ve düzen ehlidir kamp tatillerinin mağdureleridirler.

İlk etapta “çadır ve küçük tüp varsa bize her yer beş yıldızlı otel konforunda” diye düşünülse de annelerin gizliden yanlarına çakmak, çakı, alerji hapı, radyo ve böcek kovucu almaları hayati önem taşır. Bu tatillerde hijyen ve düzen kaygısı olmayan erkek milleti hayatını yaşarken anne kısmısı günden güne kafayı sıyırmaktadır. Piknik tüpünün üstünde yemek yapmak, denizden çıktıktan sonra duş alamayan çocuğunu tatlı su ile arındırmaya çalışmak, envai çeşit börtü böcekle savaş vermek ve burada yazamayacağım kadar geniş problem silsilesine tek başına çözüm bulmak zorunluluğu annede tatilde gevşeme yerine gerilme etkisi bırakır. Kaldı ki geceleri çadırın dışından, doğanın derinliklerinden gelen çıtırtı sesleri de insanın hayal gücünü tetikleyerek tatilcilere kendilerini korku filmi setinde hissettirebilir. Zor koşullar elbette ki kısa bir süre sonra herkesi etkileyeceğinden bu tür kamp tatillerinin final sahnesi en yakın köye sığınmak ya da eve geri dönmektir. Her iki durumda da annenin tatil dönüşünde bakışlarında donuklaşma, uzun süreli uzağa dalmalar ve küçük seslere büyük tepkiler verme gibi sorunları olabileceğinden birkaç seans psikolog desteği alması iyi gelecektir.

YAZLIK

Yat, kat, araba, yazlık, kışlık gibi zenginlik tamlamalarında da adı geçtiği üzere yazlık yüksek gelir sahibi olan kitlede görülen bir ev çeşididir. Yaz aylarında gidilen, tatil yapılan, deniz kıyısına en yakın şekilde konumlanmış evlerdir. İyi ve kötü yanlarıyla yazlığı inceleyecek olursak; iyi yönlerinden oteller gibi rezervasyon derdi olmadığını, anahtarınızı kaptığınız gibi tatilinize başlayabileceğinizi söyleyebiliriz. Sadece aylarca kapalı olmasından mütevellit bir temizlik ihtiyacı vardır. Kısa zamanda onu hallettikten sonra kullanıma hazırdır. Yazlıkçı bir ailenin uzaktan bakıldığında klasik görüntüsü toza, kuma batmış etrafta koşuşturan çocuklar, üstü atletli altında diz altına inen şortu ve bu kıyafeti tamamlayan sandaletleriyle bir baba ve son olarak önden düğmeli genişçe elbisesi ve elinden eksik olmayan karpuz dolu tepsisiyle evin her yerinde görülebilecek annedir.  Ev sakinleri için yazlık keyifli olsa da yine evin annesi diğerleri gibi şanslı değildir. Çünkü sürekli oturdukları evde olduğu gibi yine bütün işler üstündedir. Temizlik, yemek, ortalık toplamanın yanı sıra  evin her yerini saran ince deniz kumlarıyla mücadele etmek gibi bir de kabusu vadır. Aslına bakarsanız yazlığı olan ailelerde anneler her halukarda mağdur olsa da tüm aile halkının da mağduriyetinin söz konusu olduğu durumlar söz konusu olabilir. Eğer yazlığınızın olduğu geniş kitlelerce biliniyorsa mayıs ayından itibaren dostlarınızdan ailenize karşı bir yeşillenme ve sevgi dolu haller gözlemleyebilirsiniz. Yazlığınıza misafir gelerek tatilini yapmayı aklına koyan kişilerce sıkça aranıp sorulursunuz. Yazlık misafirleri üç günlük misafir değildir kafadan bir haftayı göze almalısınız, evin kalabalığından odaların koğuş sitemine dönüşmesinin yanı sıra Türk geleneklerince misafire para harcatmamayı da üstüne eklediğinizde tatil artık tüm ev halkı için ızdırap halini alır.

DEVRE MÜLK

Yazlığın bir başka çeşididir. Farkı her yıl sadece belirli bir dönem kullanabilmenizdir. Kendinizi ve izninizi o zaman göre ayarlamadığınız takdirde tatiliniz yanabilir. Tatil zamanınıza gelecek doğum, ölüm, düğün gibi durumlarda bir tercih yapmanız gerekecektir. Diğer tatil çeşitlerinde olduğu gibi yine anneler açısından rahatlık yoktur. Dönem dönem farklı insanlar tarafından kullanılan bu evlere daha girerken ellerine çamaşır sularını alan anneler içlerine sinip içinde oturabileceklerine inandıkları zamana kadar temizlik ve hijyen çalışması yaparlar ki böylece tatillerinin ilk günü geçmiş olur. Sonrasında yine temizlik, yemek ve dağınık toplama rutinleri devam eder. İyi sayılacak yönü ise aynı dönemde aynı kişilerce tatil yaptığınızdan yılda bir kez gördüğünüz dostlarınızla hasret giderip sohbet etme fırsatı bulursunuz.

OTEL

İşte annelerin de gerçekten dinlenip rahat edeceği tek ve yegane tatil türü. Alternatif tatil konseptiyle son zamanlarda sayıları artan ve dini vecibelere halel getirmeden tatil yapabilme imkanı sunan bu lüks oteller bir kesimi gerçekten rahatlatmıştır. Odaların görevlilerce temizlenip toparlandığı, yemeklerin açık büfelerde beğenilere sunulduğu, günün hemen her saatinde çeşit çeşit yiyecekleri ve içecekleriyle müşterilerini şımartan bu oteller insana kendini kraliyet ailesi mensubuymuş gibi hissettirir. Hoş, anneler bu kadar rahata bir anda keskin geçiş yapamadığından ilk günlerde ortalığı toplamadan odadan çıkamasalar da sonradan onlar da kendini bu rahatlığa koyverirler. Otel tatilinde her şeyin sorunsuz ve yolunda gittiğini herkesin mutlu olduğunu düşündüyseniz yine bir yanılgı içindesiniz; stres modern çağda her zaman ve her alanda vardır.

Değerli okuyucularımız genelde “her şey dahil” olarak tatilcileri ağırlayan bu otellerin fiyatı biraz pahalıdır, tüm yılın yorgunluğunu atmak için “feda olsun” deyip giderseniz bu sefer yemek saatlerinin haricinde hemen her an sıcacık çıkan gözlemeler, pizzalar, makarnalar, pideler, hamburgerler sorunsalı başlayacaktır. Bu yiyecekler tatil için ödediğiniz fiyat kapsamındadır ve parası peşinen alınmıştır. Yani yemekleri yemeniz canınızın istemesi ya da çekmesinden öte kar kapsamına da gireceğinden doyma hissi en büyük düşmanınız olacaktır. Otelin tüm imkanlarından faydalanmak ve verdiğiniz parayı amorti etme kaygısı içinizi yer bitirir.
Sevgili okuyucularım işte sizi bu katlanılmaz psikolojiden kurtaracak altın öneriler: Otele gitmeden bir ay öncesinden sadece otcul beslenin, sürekli yediğiniz salata türevi yiyecekler hem tatil öncesi kilo vermenizi hem de oteldeki her türlü yemeğe karşı açlık duymanızı sağlayacaktır. Otele zayıf gitmeniz tatil sırasında alacağınız kilolara karşı stresinizi azaltır. En önemli husus ise sakız unsurudur. Sakız sizin en değerli hazinenizdir. Ne kadar çok yemek yerseniz yeyin sakız çiğnemek insanın midesini kıyar, kısa sürede acıktırır.

Hepinize tüm yorgunluklarınızı attığınız, güzelce dinlendiğiniz ve kuş gibi hafiflediğiniz tatiller diliyorum.
Yorgunluk atıp kafa dinlemek için,
Deneyin tatile yalnız çıkmayı.
Sırtınızı yağlamak için
Götürün yanınızda tavşan ayağı.

Ayşenur USLU