- Tasvirin vasıtaları

Adsense kodları


Tasvirin vasıtaları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sun 15 May 2011, 03:11 pm GMT +0200
B- Tasvirin Vasıtaları:



Kur'ân'daki tasvirin pratize edilebilmesi için birçok vasıta vardır. Muhayyileyi harekete geçiren, düşünceye hissi suret veren, hareketi hızlandıran ve kalp, akıl ve vicdanın duygularına ulaşan her türlü ta'bir tasvirin birer vasıtasıdır. Öyleyse Kur'ân'daki harfler, kelime­ler, cümleler, edebî sanatlar, vurgular, renkler, hareketler, niteleme­ler, karşılıklı konuşmalar, kelimelerin fonetiği, ibarelerin ve siyakın ses ahengi... bütün bunlar tasvirin birer vasıtasıdır.[163] Bunlar birbir­lerine omuz vererek, reaksiyona girerek Kur'ân'ın i'cazlı tasvirini meydana getirirler.

Ancak bütün bunların bilinebilmesi ve ilmen zevkine varılabil­mesi için Arap dilinde büyük bir edebî birikime sahip olmak gerekir.

Kur'ân tasviri modern edebî çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış bir ilim dalıdır. Bunun terkib materyali eski alimler tarafından nazm başlığı altında işleniyordu. Eski alimlerimizin Nazmu'l-Kur'ân başlı­ğı altında sundukları malumat bugünkü Kur'ân Tasviri için bilimsel terkip malzemesini oluşturur. Ancak bu malzemeye bazı yeni mad­deler katılarak değişik bir biçimde ve yeni bir yapı içerisinde işlen­mesi gerekiyordu. İşte bunu Seyyid Kutub et-Tasvîr adlı eseriyle ger­çekleştirdi. Ondan sonra Kur'ân araştırmacıları O'nun yolunu izle­yerek bu konuya ilgi duydular. Kimisi bunu müstakil eserlerde işle­di; kimisi de bunu kitaplarının bir bölümünde işledi.[164]

Gerçek şu ki, biz bu gün Kur'ân ilimleri sahasında çok önemli, hassas, Arap dili ve edebiyatında büyük bir yetenek ve maharet iste­yen ve ciddi bir gayret bekleyen yepyeni iki ilim dalı ile karşı karşıyayız. Birisi Kur'ân Üslûbu diğeri Kur'an üslûbu'nun bir bölümü sayı­lan, ama haddizatında çok kolları ve alt bölümleri olan Kur'ân tasviri'dir. Gördüğümüz şu ki, ikisine de ilgi henüz istenen seviyede de­ğildir. Biz önce Seyyid Kutub'un tasvir alanındaki kıymetli eserini kısmen tanıtmaya çalışacağız. Daha sonra bu sahada tesbit edebildi­ğimiz çağdaş eserlerin isimlerini liste halinde sunacağız.[165]



[163] Seyyid Kutub, et-Tasvir, s.30; Itr, a.g.e., s. 187.

[164] Tasvir konusunu müstakil işleyenlerin isimlerini kitap listesinde sunacağız. Ayrıca çağdaş Kur'ân araştırmacılarından Dr. Şehhate. Dr. Nureddin Itr ve Dr. Adnan Zerzur, tasvir konusunu kitap­larının bir bölümünde incelemişlerdir.

[165] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 78-79.