- Tarihte Moskova Konferansı

Adsense kodları


Tarihte Moskova Konferansı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ayten
Mon 13 September 2010, 12:18 am GMT +0200
Tarihte Moskova Konferansı

Balkanların ve Orta Avrupa´nın durumu Churchill´in çok canını sıkıyordu. Sovyet yayılmasını önlemek için Stalin´le bir anlaşma yapmak üzere Moskova´ya gitti ve 9-20 Ekim 1944´de Stalin´´le görüştü.

Balkan memleketlerinin iki devlet arasında nüfuz bölgelerine ayrılışı konusunda bir anlaşmaya varmaya muvaffak oldu. Romanya, Rus, Yunanistan ve İngiliz nüfuzuna terkedildi. Yugoslavya ve Macaristan %50 İngiliz, %50 Rus nüfuzu altında olacaktı. Bulgaristan için bu oranlar, %75 Rus, %25 İngiliz idi. Bu yüzde oranlarının anlamı, kabinelere girecek ve orada temsil edilecek siyasal eğilimlerin oranlarıydı.

Polonya meselesinde uzlaşma olamadı. Konferansa, Londra´daki mülteci Polonya Hükümeti´nin temsilcisi ile, Rusların nüfuzu altında bulunan Lublin Komitesi´nin temsilcileri de davet edilmişti. Londra Komitesi, Polonya kabinesine bir miktar komünistin alınmasını kabul ettiyse de, Lublin Komitesi bu oranın %50-50 olmasında ısrar edince, bir anlaşmaya varılamadı.

Öte yandan, Moskova Konferansı´nda, Almanya için kurulacak Müttefik Kontrol Komisyonu´nda Fransa´ya da yer verilmesi ile, Montreux Sözleşmesi´nin değiştirilmesi de kabul edildi.