- Tarihte Balkan Savaşları

Adsense kodları


Tarihte Balkan Savaşları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ayten
Tue 14 September 2010, 12:54 pm GMT +0200
Tarihte Balkan Savaşları

İngiltere, Rusya ile Tallin´de gizli bir anlaşma yaparak, Rusya´yı İstanbul ve Boğazlar üzerinde serbest bıraktı. Osmanlı Devleti´nin Balkanlardaki varlığına son vermek isteyen Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ, Rusya´nın aracılığıyla aralarında anlaşarak, Türkleri Balkanlardan atmak istediler. Trablusgarp Savaşı da onları cesaretlendirdi. Balkan Ulusları, Osmanlı Devleti´nden, Makedonya´da ıslahat yapmasını istediler. Bu istekleri reddedilince savaş ilan ettiler.

Birinci Balkan Savaşı 1912


Deneyimli subay ve askerlerin terhis edilmesi, parti çekişmeleri nedeniyle komutanlar arasındaki anlaşmazlıklar, silah, yiyecek, araç-gereç gibi konularda eksikliklerin olması, Osmanlı Ordusu´nun cephelerde yenilmesine neden oldu.

Bulgarlar, Çatalca´ya kadar gelerek, İstanbul´u tehdit etmeye başladılar. Sırp, Karadağ ve Yunanlılar, Makedonya´yı tamamen işgal ettiler. Durumdan yararlanan Arnavutluk, bağımsızlığını ilan etti. Yunanlılar, İmroz (Gökçeada) ve Bozcaada dışındaki adaları işgal etti.

Aralık 1912´de, Balkan Yarımadası´nın yeni siyasal haritası belirlenmek üzere Londra Konferansı toplandı. Konferans sonunda, Balkan Devletleriyle Osmanlı Devleti arasında Londra Antlaşması imzalandı.

Midye-Enez çizgisinin batısındaki bütün Balkan Toprakları kaybedildi. Midye-Enez çizgisi, Osmanlı Devleti´yle Bulgaristan arasında sınır kabul edildi. İmroz ve Bozcaada dışında kalan tüm Ege Adaları, Yunanistan´a verildi.

İkinci Balkan Savaşı 1913


Bulgaristan´ın daha fazla toprak almasını kabul etmeyen Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve 1. Balkan Savaşı´na katılmayan Romanya birleşerek, Bulgaristan´a karşı savaş açtılar. Bulgarların üst üste yenilerek Doğu Trakya´daki birliklerini batıya kaydırmasından faydalanan Osmanlı Ordusu, Midye-Enez çizgisini aşarak, Edirne ve Kırklareli´ni geri aldı.

Bulgarların barış istemesi üzerine 1913´te İstanbul Antlaşması yapıldı. Edirne, Kırklareli ve Dimetoka, Osmanlı Devleti´ne geri verildi. Batı Trakya ve Dedeağaç, Bulgaristan´da kaldı.

Yunanistan´la ise Atina Antlaşması yapıldı. Girit ve Ege Adaları, Yunanistan´a verildi. Yunanistan´da kalan Türklerin durumu da düzenlendi. Sırbistan ve Karadağ´ın, Osmanlı Devleti´yle sınırı kalmadığı için antlaşma imzalanmamıştır.

Batı Trakya, tüm Makedonya, Arnavutluk, Ege Adaları kaybedilmiş, Osmanlı Devleti´nin Avrupa´daki varlığı, Doğu Trakya ile sınırlandırılmıştır.