- Taraflar belli bir süre içinde, alım satım akdini bozmayı şart koşabilirler mi?

Adsense kodları


Taraflar belli bir süre içinde, alım satım akdini bozmayı şart koşabilirler mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Sat 21 February 2015, 11:57 pm GMT +0200
Taraflar belli bir süre içinde ,alım satım akdini bozmayı şart koşabilirler mi?


 Taraflardan biri veya her ikisi belli süre içinde akdi bozmayı veya devam ettirmeyi şart koşabilirler. Buna “hıyaru’ş-şart” (şart muhayyerliği) denilir. Ancak bu durum alım satım akdi gibi, karşılıklı rıza ile feshi mümkün olan lazım/bağlayıcı akitlerde söz konusu olabilir.

  

 Alım satımdan vazgeçmek için şart koşulabilecek süreyi, İmam Ebu Hanife, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bir hadisinde muhayyerlik süresi üç gün geçtiği için (İbn Mace, Ticaret, 42) en çok üç gün olarak kabul etmektedir. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed ise tarafların bu süreyi serbestçe belirleyebileceklerini, bu sürenin belirli olmak kaydıyla sınırlı olmadığını ifade etmişlerdir (Merğinani, el-Hidaye, Beyrut, ts. , III, 29-31). Mecelle’de insanlar arasındaki muameleler için ikinci görüş daha uygun bulunarak şöylece düzenlenmiştir: “Bayi (satıcı) veya müşteri yahut her ikisi birden müddet-i ma’lume (belirli süre) içerisinde bey’i (satışı) feshetmek yahut icazet ile infaz eylemek (yürürlük kazandırmak) hususunda muhayyer olmak üzere bey’de (satım akdinde) şart kılmak caizdir.” (Mecelle, madde, 300)
[/size]

RAMAZAN 7/D
Thu 14 January 2016, 10:08 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm . Muhayyerlik süresi en fazla 3 gündür . Bilmiyordum bunu .
ALLAH cc razı olsun

Alican 7-B
Thu 14 January 2016, 10:27 pm GMT +0200
Aleyküm selam. Tarafların belli bir süre içinde alım satım akdini bozmayı şart koşabilir bu duruma muhayyerlik denir. Ama muhayyerlik süresi en fazla 3 gündür. Allah c.c razı olsun.

damla6d
Mon 11 April 2016, 03:24 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Muhayyerlik süresi en fazla 3 gündür.3 günü geçtikten sonra (yürürlük kazandırmak) hususunda muhayyer olmak üzere bey’de (satım akdinde) şart kılmak caizdir..Rabbim razı olsun..#

melda 6D
Wed 13 April 2016, 03:12 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Taraflar süre koşabilir . Bunun süresi en fazla üç gündür.