- Talut Öyküsü İbret ve Derslerle Doludur

Adsense kodları


Talut Öyküsü İbret ve Derslerle Doludur

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
meryem
Fri 10 December 2010, 03:36 pm GMT +0200
Talut Öyküsü İbret ve Derslerle Doludur

Kimi müfessirlerin olayların ayrıntılarını anlatmak ve belirsiz kalmış yerleri açıklamak İçin İsrailiyyata başvuracakları yerde, niçin Kur'amn anlattıkları üzerinde durmadıklarını, ondan niçin birtakım ibretler almaya ve dersler çıkarmaya çalışmadıklarını anlamak mümkün değildir.

Öykü ibretler, dersler ve öğütlerle doludur.Müslümanın bunlar üzerinde durması, üzerinde düşünüp taşınması ve söylediklerini kavraması gerekir.

Öyküde davetçiler için başkalarına nasıl davranacakları konusunda dersler vardır. Ümmetin içinde bulunduğu kötü durumu değiştirmeğe çalışan ıslahatçılar için dersler vardır. Zilleti izzete ve yenilgiyi zafere dönüştürmek için çalışan mücahitler için dersler vardır.Kitlelere dayanan, onların hamaset ve heyecanlarıyla hareket eden, plan ve programlarını buna göre yapan ve ihtiyaç anında kitleler tarafından yarıyolda bırakılan kişiler için dersler vardır.

Bireysel ve kitlesel eğitim ve terbiye konusunda dersler vardır. Kendin i dizginleme, kararlı ve azimli olma, sınava hazırlıklı bulunma konusunda dersler vardır.Savaşma, çarpışma ve cihad konusunda dersler vardır .Allaha yönelme ve ondan yardım isteme konusunda dersler vardır.Düşmanın  kuvvetinden  korkmama  ve  ürkmeme

konusunda dersler vardır.Yöneticileri ve sorumlu kişileri seçme, iyi bir devlet başkanının nitelikleri konusunda dersler vardır.

Bu şekilde davetçi, ıslahatçı, yönetici, komutan, mücahit ve sorumlu herkesin bu öyküden yararlanacağını ve dersler alabileceğini görüyoruz. Çünkü inanç, davet, cihad, reform, değişim, eğitim, yönlendirme, siyaset, yöneticilik, egemenlik ve iktidar konulannda birçok ipuçferı ve bilgiler içirmektedir.

Bu anlamlar ve dersler hazinesi üzerinde durmayıp israiliyyat, hurafe ve uydurma çölüne dalan kişilerin ne kadar yanlış yaptığını böylece anlıyoruz. Yaşadıkları bilgi ve düşünce refahı döneminde öncekiler caiz olmadığı halde israiliyata dalmayı kendilerine caiz görmüşse, bu çağda bizim de onların yaptığını yapmamız caiz olmaz. Çünkü düzeltmek, değiştirmek ve çağrı yapmakla yükümlüyüz. Ümmeti içine düştüğü çukurdan kurtarıp Allanın bulunmasını istediği izzet, üstünlük ve galibiyet makamına çıkarmak için üzerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Onun için bu israliyiyyat ve mitolojilere ayıracak zamanımız yoktur. Ömürlerimiz, vakitlerimiz, kağıtlarımız, sinirlerimiz ve düşüncelerimiz hiçbir yarar sağlamayan şeylerde yitirilmeyecek kadar pahalı ve değerlidir. Allah onları bizden soracak, onlarla ne yaptığımızı soracaktır.

israiliyata dalmayan tefsirciler de vardır.Allah onlara metod doğruluğu, dikkatli bakış, güzel sonuçlar çıkarmayı lütfetmiş, israiliyyat ve belirsizlikerle uğraşmayıp okuyuculara yarar sağlayacak bilgiler vermişlerdir. Bu tefsircilerin başında Menar tefsirinde Muhammed Abduh ve Muhammed Reşid Rıza, Fi Zilali'l-Kur'an tefsirinde de Seyyid Kutup gelmektedir.

Öncekilerin tefsirlerini inceledik ve bu üç imamın bu alanda tefsircilerin başında geldiğini, Allahın kendilerine bilgi, hikmet ve zeka verdiğini, bununla bakışlarının daha derin, basiretlerinin daha etkin, metodlarının daha düzgün, sonuç çıkarmalarının daha doğru, dillerinin daha güzel ve üsluplarının daha tatlı olduğunu gördük.

Şüphesiz Menar ve Fi Zilal tefsirleri dersler, ibretler, delaletler, tefsir ve Kur'an ilimleri alanında bilgi hazineleri içermektedir.Allah her iki tefsir sahiplerinden, diğer bütün müfessirlerden razı olsun, çaba ve cihadlarını kabuL etsin, bol sevap ve mükafatlarla mükafatlandırsın.[361]



[361] Dr.Salah Abdulfettah Halidi, (Çeviren: Prof.Dr.İbrahim Sarmış), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyası Yayınları,  (2.Baskı) Konya 2005: I/319-321.