- Takdim

Adsense kodları


Takdim

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ecenur
Wed 3 March 2010, 01:34 am GMT +0200
Takdim




İnsanı yaratan ve ona beyanı (konuşmayı) öğreten Allah (c.c.)´a hamd, Allah (c.c.)´ın kendisine Kur´an-ı Kerimi indirdiği ve bu sebeple ilmin, nurun, hidayetin ve hayrın kaynağı olan ümmî nebî Muhammed Mustafa´ya salât ve selâm ederim:

Fıkıh usûlü ilmi, ilimlesin en güzidesi ve alimlerin dezdinde en sevimlisidir. Çünkü bu ilim, müctehidlerin ictihad ve istinbat için koydukları bir esastır. Şer´î hükümleri bu esasa göre kaynaklarından ve delillerinden istinbat ederler. Dolayısıyle fıkıh usûlü ictihad esaslarının ince kaidelerini ihtiva eden, şeriatı anlamada temel, -ister nasla ister kıyasla sabit olsun-hükümleri anlamada hüccet olan bir ilimdir. Bu yüzden ne âlim ne ilim yolunda olan, ne fakih ne de fakih olma yolunda olan hiç kimse bu ilimden müstağni kalamaz. Bu ilim onları müctehidlerin nazariyeleriyle zenginleştirir, hükümleri nasıl anlayacaklarını öğretir, istinbat metodlannı gösterir ve kişiyi şeriatın ufuklarına, anahtarlarına, küllî ve cüz´î kaidelerine hâkim; şeriatın üzerine bina edildiği temelleri ve maslahatları idrak edecek seviyeye getirir.

Fakültelerde öğrencinin durumunu ve öğretim süresini göz önünde bulundurmak zorunda olduğumuz için bu kıymetli ilmi bütün incelikleriyle ele alamıyoruz. Bu sebeple meseleleri basitleştirmek ve bunlar için genel çerçeveler koymak, usûl´e ait kavramlarının tariflerine ve bunların amelî ve nazarî olarak tatbikî taraflarına ağırlık vermek zorunda kalıyoruz.Bu da ancak ne çok uzun ne de maksadı hâsıl etmeyecek derecede kısa olmayan orta bir programla mümkün oluyor.

Bu kitap, Libya-Tarablusgarb´daki Davet Fakültesinde bulunan muhterem meslektaşlarımızın arzusu üzerine çeşitli İslâm ülkelerinde bulunan İslâm Davet Fakültelerinin şubeleri için hazırlanmıştır.

Allah (c.c.)´dan bizi hidayet, hayır ve rüşd olan her şeyde muvaffak kıl­masını, talebe kardeşlerimizin başka milletlerde benzeri olmayan bu ilmin se­meresinden istifade etmelerini niyaz ederim.

Prof. Dr. Vehbe Zuhayli

Şam Üniversitesi İslâm Fıkhı ve Mezhepleri