- Taharet ve İstinca Adabı

Adsense kodları


Taharet ve İstinca Adabı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Tue 5 January 2010, 01:58 pm GMT +0200
TAHARET VE İSTİNCA ADABI

Hela’ya girerken sol ayakla girmek, çıkarken de sağ ayakla çıkmak sünnettir. Üzerinde Kur-an Ayetleri veya büyüklerin ismi olan bir şeyi girerken üzerinde taşımamalı, Sol ayak üzerine gücünü bırakmalı, Teharet alırken yüzünü ve sırtını kıbleye vermesi eğer onunla kıble arasında bir duvar gibi bir şey varsa mekruh, yoksa haramdır. Ancak yapılan yer eğer taharet (hela) için ise haram değil. İnsanlardan uzak gitmesi avret yerini örtmesi de sünnettir.

Hela’dayken özürsüz konuşması, yerdeki deliklerde ve yollarda taharet yapması da mekruhtur. Taharet için olmayan yerlerde ve duran suda taharet almamalı. İdrardan iyice temizlendiğine inanıncaya kadar sıkmalı. Helaya girerken şöyle demeli 'Allahümme inni euzü bike minel hubsi vel habais' çıkarken ise şöyle ‘Gufranek elhamdüllahillezi  ezhebe annil eza ve afani‘ demesi sünnettir.

İSTİNCA

Ön ve arka taraftan çıkıp, kirletici herşey den istinca etmek gerekmektedir. Ancak yel ve meniden istinca etmek lazım gelmez. Ön ve arkadan çıkan şeylerden istinca su veya helal (temiz) sert, necaseti kaldıran, muhterem olmayan ve yenilmeyen bir şeyle olur. Taş ve benzeri şeylerle istinca edebilmek için ön veya arkadan çıkan şeyin kurumaması ve çıktıktan sonra durduğu yerden başka bir yere gitmemesi ‘safha’ (ayağa kalktığı zaman arka tarafın birbirine değdiği her iki yan) ile sünnet yerini taşımaması, üç taştan az olmaması üç taneyle temizlenmezse daha fazlası ile temizlenmek gerekmektedir. Bu şartlardan bir tanesi olmaz ise sudan başka bir şeyle istinca yapılmaz. Vitir yapmak yani 3-5-7 gibi sünnettir. En efdalı ise sol elle kendini temizlemesi su ve taş ile yani ikisini beraber kullanması da sünnettir.