- TAEFSİR YENİ

Adsense kodları


TAEFSİR YENİ

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
efor
Thu 4 April 2013, 10:06 pm GMT +0200
TEFSİR FİNAL-2013
1-) Seyyid Kutup ne ile itham edildi? (Kutub, Türkiye’de bir zamanlar bazıları tarafından reformcu ve mezhepsiz olmakla itham edilmiş ve eleştirilmiştir.)
2-) 1.hafta değerlendirme sorusu(5)
3-) 2.hata değerlendirme sorusu(5)
4-) Alü İmran 7.ayetin tefsiri ile ilgili  kelimesi ile ilgili yorum soruldu?(Cumhura yani alimlerin ekseriyetine gore  ifadesiyle başlayan cümle yeni bir cümledir. Önceki cümlenin devamı değildir. Dolayısıyla cumhura göre,  kavli üzerinde vakfetmek, yani durmak gerekir. Bu sebeple Müfessirlerin ekseriyeti (cumhuru) müteşabih ayetleri Allah'ın, hakikatini ve bilgisini, sadece kendisine ayırdığı ve kendisine özgü kıldığı ayetler olarak tefsir etmişlerdir. Ayrıca irab açısından cümle değerlendirildiğinde Cumhura göre  ifadesi mübtedadır.)
5-)Alü İmran 9.ayet  kısmında “mev’id” kelimesinin anlamı nedir?( Bu ayette geçen “mîad” kelimesinin anlamı “mev’ıd” yani verilen söz ve vaad demektir. Ayetin anlamı ise gerçekten uluhiyet ve tanrılık sözünden cayma ve verdiği va’de muhalefetle asla bağdaşmaz, taban tabana zıttır. Bu itibarla ilâh olan bir zat asla ve kat'a sözünden caymaz. O mutlak manada sözünde durur ve verdiği sözü de yerine getirir.")
6-)   ayeti nasıl anlaşılır?( Nasr sûresi indirildiğinde, Rasûlullah (s.a.v.) kendisine ölüm haberinin verildiğini anladı.)
7-)  Maturudinin ayeti tefsir ederken kullandığı yöntem?( Dikkati çeken taraflarından biri, âyetleri derli toplu açıklaması, hatıra gelebilecek bütün ihtimaller üzerinde durmasıdır.)
8-)Duha suresinin ayetinin yorumu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?(formda yayınladığım 6.hafta metninin 7.ayet tefsiri ile ilgili Türkçe kısmını okursanız şıklarda bunlardan olmayanı seçebilirsiniz.s.20-21)
9-)  ayetteki anlam aşğ.hangisidir?( “Allah’tan korkun”: Yani öne geçmekten veya onun verdiği hükme muhalefet etmekten sakının!)
10-) 
  ayeti ile ilgili bir soruydu ama soruyu hatırlayamadım.(7.hafta-s.16-Saygıda dikkat veya yasağa muhalefet korkusuyla Resûlullah’ın yanında seslerini kısanlar var ya! Denildiğine göre Hz.Ebubekir ve Hz. Ömer (r.a) bu âyet nazil olduktan sonra Allah Resûlü’nün yanında seslerini neredeyse duyulmayacak kadar kısık bir tonla kullanmaya başladılar.)
11-)   anlamı aşğ.hangisidir?( Bu konu, Mekke kâfirlerinden birçoğunun zihnini meşgul etmiş…8.h.s.9 )
12-) ( alel'ıtlak nisyan-ü hatadan muahaze ıhtimalini refetmemiş bunların de duhulleri melhuz bulunmuştur.) kısmı ile ilgili aşğ.hangisi doğrudur?( Bu ifade tamamen unutma ve hata ile işlenen günahlardan hesaba çekilme ihtimalini ortadan kaldırmamıştır.9.h.s.22)
13-)  ayetindeki anlam nedir?(“oruç tutanlar” demektir.10.h.s.12)
14-) İbn Rüşdün çağdaşıdır…vb gibi bilgiler verilerek müfessirin kim olduğu soruldu.(“Fahreddin Razi” olacak.11.h.s.4.)
15-) ayetindeki “lağv” kavramı ile ilgili yanlış olan şık?(11.h.s.16’daki “üçüncü sıfat” açıklamasındaki bölüm)
16-)    ayeti ile ilgili soru ama soruyu hatırlamıyorum, açıklaması(Bu ayet, imanlarından ümit kesilmiş müşrikler için af dilenmemesi ve af dileyenlerin azarlanması gerektiğini bildirmektedir. İmanlarından ümit kesmek, ya kafir olarak ölmeleri durumunda söz konusu olur.10.h.s.16)
17-) “el-Kasidetü’l-mîmiyye” Ebussuud’un hangi alanda yazdığı eserdir?(“dil ve edebiyatla”12.h.s.6)
18-)  Nur suresi 33.ayetin hükmü ile ilgili doğrudur?( Ayetteki ifade asıl olarak, toplumda devam ettirilen bir adeti/uygulamayı aynen tespit etme (ve hükmünü açıklama) amacına yöneliktir.12.h.s.19)
19-) Taberî “Ebû Ca’fer” künyesini neden kullanmıştır?( Taberî hiç evlenmediği, tabiatıyla çocuğu da olmadığı halde sünnete saygısından dolayı “Ebû Ca’fer” künyesini kullanmıştır.13.h.s.3)
20-) 
 ayette kastedilen kimseler aşğ.hangisidir?( “Onlar, ibadetlerini gösteriş için yaparlar” kavlinde Allah: Onlar namaz kıldıklarında namazlarını insanlara gösteriş için kılarlar. Zira onlar namazlarını bir sevap umarak veya bir cezadan korkarak kılmazlar. Onlar ancak mü’minler kendilerini namaz kılarken görsünler de kendilerinden zannetsinler diye namaz kılarlar. Böylece kanlarının dökülmesinden ve nesillerinin esir edilmesinden kurtulmak isterler. Bunlar Rasulullah (s.a.s.) dönemindeki münafıklardır.13.h.s.22)
21-) 
İkindi namazının fazilette üstün tutulmasının sebebi aşğ.hangisidir?( İkindi namazı fazilet bakımından özel tutulmuştur. Zira günün sonunda, insanların ticaretlerine ve kazançlarına yoğunlaştıkları ve geçimlikleriyle meşgul oldukları bir zaman olması sebebiyle eda edilmesindeki zorluk daha fazladır.14.h.s.18)

Benim hatırladıklarım bunlar eğer sizlerden farklı olarak burada olmayan bir soru hatırlayan olursa ya da yukarda zikrettiğim fakat hatırlayamadığım sorunun ne olduğunu bilen varsa bana iletirlerse sevinirim. Allah kolaylık versin…



abdakb37
Sat 30 November 2013, 07:45 am GMT +0200
Tefsir metinleri 1 güz dönemi vize ve kısa sınav soruları lazım mümkün mü acaba?