- Tacizin önüne nasıl geçebiliriz

Adsense kodları


Tacizin önüne nasıl geçebiliriz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 21 May 2012, 03:19 pm GMT +0200
TACİZİN ÖNÜNE NASIL GEÇEBİLİRİZ?

Nisan 2012 79.SAYI

SORU: Biz anneler derginizden çok şey öğreniyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Benim üçü ilköğretime, biri de liseye giden 4 çocuğum var. Geçen ay ilköğretime giden çocuklarımın okulunda bir taciz olayı yaşandı. İlgili personel okuldan uzaklaştırıldı. Ancak ben bir anne olarak hep bir kaygı ve endişe içindeyim. Daha önce büyük çocukların küçüklere yönelik benzer hareketlerinin olduğunu da duymuştum. Çocuklarım, herhalde yetiştirmemizden olacak, biraz sessiz, kendini savunamayan çocuklar. Çocuklarımın bu tür hareketlere maruz kalmaması için anne baba olarak bizler neler yapabiliriz?

CEVAP: Değerli okurumuz, Her şeyden önce anne babaların çocuklarının cinsiyetine özgü kimlik gelişimleri ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir. Bedensel ve zihinsel gelişimi bilmek ve takip etmek ne denli önemliyse, çocukların cinsel gelişimlerini bilmek ve takip etmek de o kadar önemlidir. 3-4 yaşlarından itibaren kız çocuk anneyi, erkek çocuk babayı örnek almaya başlar. Anne babaların her konuda olduğu gibi, bu konuda da onlara iyi örnek olmaları gerekir.

Bir diğer husus iletişimdir. Çocuğunuzla aranızda, her türlü konuyu gelip sizinle paylaşacak kadar açık bir iletişiminiz olmalı. Çocukla açık iletişimin temeli, ona yeterli ilgi ve şefkat gösterme ile atılır. İlgi ve şefkat, çocuğa yaşına uygun sorumluluk vermeyip, her işi onun adına üstlenmek demek değildir. Anne babası ile açık ve sıcak iletişim kurabilen bir çocuk, anne babasıyla yaşadığı güzellikleri paylaştığı gibi, kendisine sıkıntı veren, çözüm aradığı konuları da paylaşacaktır. Böylece siz, çocuğunuzla ilgili çok şey öğrenebilir ve gerektiğinde önlem alabilirsiniz.

Çocukların sorduğu sorular, içinde bulunduğu yaş dönemine uygun olarak cevaplandırılmalı, “ayıptır sus” şeklinde çocuk susturulmamalı ya da abartılı açıklamalar yapılmamalıdır. Çocuğun kendi bedeninin kendine özel olduğu bilgisi, okul öncesinden itibaren verilmeli, kendi izni olmadan kimsenin ona dokunamayacağı anlatılmalıdır.
Birçok ailede çocuklar internet ve TV karşısında savunmasız durumdadır. Anne babalar bu konuda da bilgili ve uyanık olmalıdır. Çocuklarını her açıdan zarar görebilecekleri program, oyun vb. şeylerden uzak tutmaları gerekir. Bununla ilgili olarak çocukları, komşuya, akrabaya gönderirken de dikkatli olunması lazımdır.
Çocukları sevmek Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) sünnetidir. Çocuklarımızı çok sevelim ama sağına soluna çimdik atarak, ısırarak ya da mahrem yerlerini sıktırarak değil. Çocuklar bu tür davranışların bir sevgi ifadesi olduğunu düşünmemelidirler.

Korku ve kaygı oluşturmadan tanımadığı kişilerle mesafeli iletişim kurmasını, kendisine verilen her şeyi alıp yememesini öğretmek de anne babanın bu konuda yapacağı şeyler arasındadır. Son olarak çocuklarınıza “hayır” demeyi öğretmelisiniz. Hayır demeyi öğretmek, çocukların makul olan ”hayır”larına saygı duymak ve onları onaylamakla mümkündür.

Perihan GÜL