- Sünnetullah'ın Tecellisine Ait Örnekler

Adsense kodları


Sünnetullah'ın Tecellisine Ait Örnekler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Wed 25 January 2012, 11:22 am GMT +0200
Sünnetullah'ın Tecellisine Ait Örnekler

Kur'an'ı Kerim'in birçok yerinde toplumların akibeti ile ilgili Sünnetullah meselesi üzerinde önemle durul­makta ve bu Sünnetullah'ın tecellisine ilişkin birçok örnekler zikredilmektedir. Nuh, Ad, Semud, Lut ve fira­vun kavimleri, bu konuya verilen açık örneklerdendir. Peygamberleri vasıtasıyla İlahi hükümlerle Allah'a, kul­luğa davet edilen ve Sünnetullah ile uyarılan bu kavim­ler, İlahi daveti reddettikleri için Sünnetullah'ın gereği olan azapla helak edilmişlerdir. Bu kavimlerin durum­larına ve akibetlerine ilişkin verilen örnekler, Kur'an'ı Ke­rim'in1 muhtelif yerlerinde zikredilmektedir. Kur'an'ı Ke­rim'i okumaya ve anlamaya çalışan her kardeşimiz, bu örnekleri açık bir şekilde müşahede edeceklerdir.

Bu örneklerden sadece bir tanesi olan Nuh kavmi­ni ve bu kavmin akibetini, bu konuda verilen haberlerden bir kısmını zikrederek verebiliriz.

Hiç şüphesiz biz Nuh'u: "Onlara acıklı bir azap gelmezden evvel, kavmini uyarıp-korkut" diye kendi, kavmine gönderdik.

Dedi ki: "Ey kavmim, gerçek şu ki, ben size (gönderilmiş) apaçık bir uyarıcı-korkutucuyum. Allah'a kulluk edin, O'ndan korkup-sakının ve bana itaat edin. Günahlarınızı mağfiret etsin ve sizi belli bir ece­le (ölümünüze) kadar ertelesin. Muhakkak ki, Allah'ın takdir ettiği ecel ( iman etmezseniz mukadder olan helak) gelince ertelenmez, eğer bilseydiniz. Nuh 1.4

Andolsun biz Nuh'u kavmine gönderdik. (Onla­ra) "Ben, sizin için apaçık bir uyarıcı-korkutucuyum. Allah'tan başkasına kulluk etmeyin. Ben size (gelecek olan) acıklı bir günün azabından korkmaktayım" (dedi).

Bunun üzerine kavminden küfredenlerin elebaşıları (önderleri): "Biz seni kendimiz gibi bir insan­dan başka (bir şey) olarak görmüyoruz. Aksine biz sizi yalancılar sanıyoruz" dediler. Hud 25-27

Onlar: "Ey Nuh, bizimle çekişip-durdun, bu çekişmede ileri de gittin. Eğer doğru sözlülerden isen, bizi tehdit edip durduğun (azab)ı hâydi getir" dediler.

Dedi ki: "Dilerse onu size ancak Allah getirir ve siz (Allah'ı) aciz bırakabilecek değilsiniz. Eğer Allah sizi helak etmeyi dilemişse, ben size öğüt vermek iste­sem de, öğüdüm size fayda vermez. O sizin Rabbiniz­dir ve O'na döndürüleceksiniz." Hud 32.34

Nuh'a şöyle vahyedildi: "Kavminden (daha önce) iman edenlerden başka hiçbir kimse iman etmeyecek. O halde yaptıkları şeylerden dolayı kederlenme. Bizim gözetimimiz altında ve vahyimizle gemiyi yap. Zulme sapanlar konusunda da Bana hitapta bulunma.

Çünkü onlar suda boğulacaktır." Hud 36.37

Sonunda Rabbine dua etti: "Gerçekten ben yenik düşmüş durumdayım. Artık Sen intikam al."

Biz de  boşanırcasına akan bir su ile göğün kapılarını açtık. Yeri de kaynaklar halinde fışkırttık. Böylece (her iki) su takdir edilmiş bir emr üzerinde (hükmümüzü gerçekleştirmek için) birleşti.

Onu (inananlarla birlikte Nuh'u) ise perçinlen­miş levhalardan yapılmış (gemi) üzerinde taşıdık. Kendisine nankörlük edilmiş olan (Nuh)a bir mükafat olmak üzere (gemi) gözetimimiz altında akıp gitmek­teydi.

Andolsun biz bunu bir ayet olarak bıraktık. O halde düşünüp ibret alan var mı? Ki uyarılarım ve azabım nasılmış Kamer 10. 16

Sadece bir kısmını zikredebildiğimiz bu haberler, Sünnetullah'ın tecellisine ilişkin bir örnek niteliğindedir. Kur'an'ı Kerim'in muhtelif yerlerinde toplumların helakıyla ilgili genel kanun zikredilmekte, bu kanunun veya bu sünnetin tecellisine ait örnekler verilmekte, yaşayan müstekbirlerin ve müstekbirlere destek olan mustazaf­ların bu örneklerden ibret almaları istenmektedir.

Andolsun biz sizin benzerlerinizi yıkıma uğrattık. O halde (bu örneklerden) ibret alıp-düşünen var mı? Kamer 51

Bu uyarılardan ve beyan edilen bu örneklerden sonra helak edilen veya helak edilecek olan kavimlerin, Rabbimize karşı ileri sürecekleri herhangi bir mazeretleri kalmamaktadır. Çünkü Allah (c.c.)'ın hükümleri ile Allah'a kulluğa davet edilmişler, bu daveti kabul etmezler­se Sünnetullahın gereği olan helak ile uyarılmışlar ayrıca geçmiş kavimlerden örnekler verilerek davetin ve uyarılarının hak olduğu kendilerine bildirilmiştir. Bu durumda kendilerini mazur gösterebilecekleri herhangi bir mazeretleri kalmamaktadır.

Siz, kendi nefislerine zulmetmiş olanların diyar­larına yerleştiniz. Onlara ne yaptığımız size açıklanmıştı ve size (apaçık) örnekler de vermiştik. İbrahim 45


ceren
Sun 18 February 2018, 02:38 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim bizleri ona iman eden onun emir ve yasakları doğrultusunda kur anın rehberliğinde yaşayan ve kurtuluşa erişen kullardan eylesin inşallah. ..

Bilal2009
Wed 14 August 2019, 01:52 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Wed 14 August 2019, 02:03 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri ona iman eden onun yolunda emrinde yaşayan kullardan olalim inşallah. ..

Sevgi.
Thu 15 August 2019, 07:27 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri kendine lâyık kul Peygamber Efendimize de hayırlı ümmet olanlardan eylesin inşaAllah

gulsahkilicaslan
Thu 15 August 2019, 09:39 am GMT +0200
Bu kiymetli bilgiler sayesinde cok derin bilgilere sahip oluyoruz Allah razı olsun hocam insallah selam ve dua ile