- Sultan çelebi 1. Mehmed

Adsense kodları


Sultan çelebi 1. Mehmed

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 28 April 2011, 04:22 pm GMT +0200
SULTAN ÇELEBİ 1. MEHMET


Babası: Yıldırım Bâyezid Han

Annesi: Devlet Hatun

Doğam Tarihi: 1387

Vefat Tarihi: 1421

Saltanat Müd.: 1413-1421

Türbesi: Bursa'dadır.

 

Fetret Devri
 

Ankara Savaşının elim neticesinden sonra, Devlet-i Âliyye'nin durumuna bakmadan; Fetret Devride denen Şehzade­ler Saltanatım kısa da olsa tetkik etmeden önce, Çelebi Mehmed Hazretlerini anlatmak ve onu anlamak kabil olmaz.

Sadrazam Ali Paşa'ya «Paşa tedbir nedir?» dediğinde; Âli Paşa'dan, «Kaçmak selamettir, gidelim!» cevabını alan Şehzade Süleyman, atının başını Ali Paşa'nın gittiği istikamete çevirerek savaş meydanından mağlub bir şehzade olarak ay­rılmakla kalmamış, daha saatlerce sürecek savaşın ilk boz­gun anında kaçmakla ordunun kalanlarının da kuve-i maneviyyelerini yerle bir etmişti.

Şehzade Süleyman, savaş meydanını terk edip giderken, Çelebi Mehmed çarhçıların kumandanı sıfatıyla, Ankara Savaşının en parlak kumandanlarından biri olarak kılıcından kan damlatıyordu. Saatlerce süren meydan savaşında, Yıldı­rım Bayezid'e layık bir evlat olduğunu ispat ediyordu. Niha­yet Bayezid Bey adlı Lalası, «Şehzadem artık gidelim, hiçbir ümid kalmamıştır. Osmanlıyı yeniden kuracak olan sizsiniz.» deyince, Çelebi Sultan Mehmed, istemiye istemiye bu söze muvafakat gösterdi. Yanındaki 800 süvari İle, valiliğini yaptı­ğı Tokat ve Amasya'ya doğru çekildi.

Timurlenk, Osmanlı Ordusunu Ankara Sahrasında yen­mekle kalmamış, Anadolu Beyliklerini yine eski beylerine vererek, 102 senelik bir uğraşma neticesinde meydana geti­rilen Anadolu birliğini parçalamıştı, bir daha Osmanlının birliği temin etmemesi için, elaltından bütün şehzadelerle ha­berleşmeye girişmiş, onların iddia-ı saltanat eylemeierindeki arzu ve heveslerini okşuyarak, onlara müstakil kalmalarını öğütlüyordu.  Böylece saltanat hırsına düşen şehzadeler, mağlub olmuş bir Osmanlı Devletinin yaralarını, birleşip sa­racaklarına, bu yarayı «ancak ben sarabilirim» içtihadıyla ha­reket ediyorlardı. Şükür Allah'a ki, bütün bu şehzadeler, müslüman olmanın şuuru ie menfaat kavgası değil, izdıraplar içinde olan Osmanlı Ülkesindeki müslümaniann ızdıraplarını ben dindirebilirim diye düşünüyor ve idda-yi saltanatta bulunuyorlardı.

Şimdi kısaca bu şehzadelerin saltanat maceralarına ve akıbetlerine temas ettikten sonra, Çelebi Sultan Mehmed Han'ın hayatını anlatmaya devam edeceğiz.

 


mevlüde06
Thu 7 January 2016, 05:52 pm GMT +0200
Çevi Mehmed e Osmanlı yı bu girdiği 11 yl süren karanlık devirden çıkarıp tekrar toparladığı için Osmanlının ikinci kurucusu da deniyor..
Allah razı olsun paylaşımınız için.konuyu da tekrardan ahtırlamış olduk

ikranur 7d
Thu 7 January 2016, 05:56 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
gerçekten bu konuyu bilmiyodum sayenizde öğrendim. emeğinize sağlık.
Allah c.c. razı olsun.

Bilal2009
Fri 12 August 2016, 01:42 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah . Osmanlı Devleti nin bu durumdan kurtulmasını sağlayan en önemli etken İslam dır. Bu da şehzadelerin hırsa kapışmaması ile gösterilmiştir. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Mustafa/Samed
Thu 2 February 2017, 10:06 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

RAMAZAN 7/D
Thu 2 February 2017, 10:45 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Çok geniş bir tarihimiz var . Rabb'İm tarihi öğrenip geleceğe ona göre bakmayı nasip etsin .

ALLAH cc razı olsun

Sevgi.
Fri 3 February 2017, 01:10 am GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Mevlam bizlere tarihimizi hakkıyla öğrenmeyi nasip etsin inşaAllah
  Bilgiler için Allah ( c.c ) Razı olsun.