- Şükur secdesi

Adsense kodları


Şükur secdesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 19 February 2011, 02:31 pm GMT +0200
Şükur Secdesi



279- Komutanın iyi bir haber alıp Allah'a şükrünü ifade etmek istediği zaman kıbleye yönelip tekbir getirerek secdeye kapanmasında ve Allah'a şükredip teşbih ettikten sonra bir tekbir getirerek kalkmasında bir sakınca yoktur. Bu, şükür secdesidir.

Bu secde İmam Muhammed"e göre sünnettir. Ebû Yusuf tan yapılan riva­yet de aynı şekildedir. Onun da bu görüşte olduğunu İbn Semaa rivayet etmiş­tir. Ebû Hanife ise, bunun sünnet olmadığı görüşündedir. Ya da ona göre bu, tam şükrü ifade etmez. Tam şükrü ifade, iki rekat namaz kılmakla olur. Nitekim Rasulullah (s.a.v.) Mekke fethedildiği gün iki rekat namaz kılmıştır.

İbrahim en-Naha'î'nin bu secdenin mekruh olduğunu söylediği rivayet edi­lir. İbn. Semaa bu görüşü Ebû Yusuf kanalıyla Ebû Hanife'den de nakletmek­tedir. Çünkü komutan bunu yaptığı zaman onu gören kişi, bu secdenin, nimet­lere kavuşulduğu zaman vacip yahut sünnet bir hareket olduğunu zannedebilir. O zaman dinden olmayan bir hareket dine sokulmuş olur. Oysa Rasulullah (s.a.v.):

"Kim dinimizde olmayan bir şeyi dine sokarsa, o yaptığı şey kabul olmaz " buyurmaktadır.

Ayrıca sıhhat vs. gibi Allah'ın nimetinin yenilenmediği hiçbir an yoktur. Şayet her nimet için secdeye kapanırsa başka bir işle meşgul olmak için zamanı kalmaz. Bir nimet için secdeye kapanmağa muvaffak olması da bir nimettir ve ikinci bir defa bunun için de secdeye kapanmalıdır. Lakin İmam Muhammed bu konuda rivayet edilen haberleri hoş karşılamıştır.

280- Bu rivayetlerden biri, Peygamber (s.a.v.) e hoşuna gi­den bir müjde verildiği zaman Allah'a secdeye kapandığını bildiren rivayettir.

Yine bir rivayete göre Rasulullah (s.a.v.) özürlü bir adama uğradı ve onunla karşılaşınca secdeye kapandı. Hz. Ebû Bekir ile Ömer de aynı kişiye uğramış ve aynı şekilde davranmış­lardır.

Hadis kitaplarındaki bir rivayette ise Rasulullah (s.a.v.) gelişmemiş bir cüceyle karşılaşınca secdeye kapanmıştır.

Rivayet edilir ki Hz. Bekir (r.a.)'a Yemâme'nin fethedüdiği haberi geldiği zaman secdeye kapanmıştır.

Yine Ebû Musa el-Eş'ari'den yapılan bir rivayete göre o şöyle demiştir: Nehrevan'da Hz. Ali (r.a.)'Ia beraberdik. Hz. Ali: Memeciği[31] olanı arayın, dedi. Onu aradılar ama bula­madılar.

Bunun üzerine Hz. Ali'nin alnı terledi ve: Şimdiye kadar ne yalan söyledim ve ne de yalandandım, demeğe başladı. Nihayet bir kanalda yahut bir çukurda o şahsı buldular. O zaman Hz. Ali (r.a.) secdeye kapandı.

Yukarıda anlatılan rivayetin aslı şudur: Hz. Alî (r.a.) Harûriyye de isyan­cılarla savaşınca şöyle dedi: Bakın, aralarında memelerinden biri kadın me­mesine benzeyen biri vardır. Allah'ın Peygamberi bunu bana anlatmıştı. Öldü­rülenleri evirip çevirdiler, fakat ona rastlayamadılar. Onlara arayın bulun, Allah'a yemin ederim ki şimdiye kadar ne yalan söyledim ve ne de yalanlandım dedi. Hurma ağaçlarının altında yedi cesed var, henüz onlara bakmadık, dediler. Hemen onlara da bakmalarını istedi.

Ravi diyor ki : O kişiyi bulup ayağından bir iple bağlayarak Hz. Ali'nin huzuruna getirdiler. Hz. AH, Allah'a secdeye kapandı.

Hz. Ali secdeye kapandı, çünkü Rasulullah (s.a.v.), bu niteliği taşıyan bir topluluğun bulunduğunu ve bu topluluğun sapıklık üzere olduğunu, Hz. Ali ile savaşacaklarını buyurmuş ve Hz. Ali de bunu askerlerine haber vermişti. O adamı bulmaları büyük bir nimet idi. Yardım ve başarı Allah'tandır.[32]



[31] Bu ifade haricîler için kullanılmıştır.

[32] İmam Serahsî, İslam Devletler Hukuku, Şerhu’s-Siyeri’l-Kebir, Eğitaş Yayınları: 1/227-228




cesim-6-A
Thu 7 April 2011, 10:10 am GMT +0200
Şükür Secdesi Nedir
               

    Şükür secdesi, kendisini sevindirip mutlu edicek bir haber alan ya da arzu ettiği nimete kavuşan bir insanın, Allah(c.c.)’a şükür için secde etmesi demektir. Şükür secdesi yapmak, dinimizce müstehaptır. Hz.Peygamber(s.a.s.) ve ashabı, sevinçli zamanlarında şükür secdesi yaparlardı.

    Şükür secdesi, kıbleye yönelip “Allahu Ekber” diyerek secdeye varmak, secde halinde iken, Allah(c.c.)’a hamd ve senada bulunmak, “Subhane Rabbiye’l Ala” cümlesiyle Allah(c.c.)’ı tesbih ettikten sonra, yine “Allahu Ekber” diye tekbir getirerek secdeden kalkmakla yapılmış olur.

    İnsan, Allah(c.c.)’ın lütuf ve nimetlerini dile getirip, “Elhamdulillah” diyerek, Allah(c.c.)’a hamd ve sena ederse şükretmiş olur. Ancak asıl şükür verilen nimetleri yerli yerince kullanmak, o nimetleri vereni ve nimetin değerini bilmek, ilahi bir lütuf olan o nimetten dolayı sevinç duymak, nimete karşılık olarak yapılması gerekenleri dil, beden ve kalp ile yerine getirmektir. Her bir uzvun şükrü, onu iyi ve güzel işlerde kullanmak ve günahlardan uzak tutmakla eda edilir.
    Şükreden ŞAKİR, Allah(c.c.)’a yeterli şükürde bulunamayacağının idrakiyle çok şükreden kimseye de ŞEKUR denir. Şükür, nimetin artmasına vesile olur.(İbrahim 14/7) Azab edilmeme sebebidir.(Nisa 4/147) Bir kişinin yaptığı iyiliğe karşı teşekkür etmek ahlaki bir görevdir. İyilikte bulunanı övmek ve ona dua etmek de bir teşekkürdür. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah(c.c.)’a da şükretmemiş olur.

8-D fatma zehra
Fri 18 April 2014, 05:49 pm GMT +0200
şükür secdesini ilk defa duydum çok güzel bir bilgi ALLAH sizden razı olsun

8/A
Sun 13 July 2014, 12:18 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh(...)
Şükür secdesi o anda haberi duyar duymaz yapıldığının yanında abdestsizde secdeye kapanılabiliyor(...)
RABBİM razı olsun bilgile kafamda bir kez daha kalıplaştı(...)

yagmur_7-c
Thu 2 October 2014, 08:22 pm GMT +0200
Ve aleykum selam;
Geçen gün maçta izledim...Sırf bir gol attı ve şükür secdesi yaptığı için Müslüman futbolcuya maç cezası verdiler..Bence bu maçta haklara aykırı bir davranış..Her gün şükür secdesi yapmayı nasip etsin Allah...Mevlam razı olsun...