- Sivil toplum kuruluşlarına zekat verilebilir mi?

Adsense kodları


Sivil toplum kuruluşlarına zekat verilebilir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sun 22 February 2015, 05:54 am GMT +0200
Sivil toplum kuruluşlarına zekat verilebilir mi?

Zekatın verileceği yerler, Tevbe suresinin 60. ayetinde belirlenmiştir. Buna göre zekat, ilke olarak fakirlerin ve ihtiyaç sahibi bireylerin hakkıdır. Bu itibarla, belirli şartları taşıyan Müslümanların yükümlü oldukları zekat ve fıtır sadakasının, Kur’an-ı Kerim’de belirlenen yerler dışında her hangi bir yere verilmesi veya cami, köprü, yol, okul, su gibi hayır işlerine sarf edilmesi, Hanefilerce caiz görülmemiştir. Bu esas gözetilmeksizin zekat niyeti ile yapılan ödemeler zekat yerine geçmez. Zekat bu kimselere doğrudan teslim edilebileceği gibi, aracı vasıtası ile ulaştırılabilir. Bu aracının birey olması ile kurum olması arasında fark yoktur. Buna göre bir sivil toplum kuruluşu, toplayacağı zekatları Kur’an’da belirlenen yerlere/fakir ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorsa aracı konumunda olan bu kuruluşlara zekat emanet edilebilir.

Zekatı hak sahiplerine ulaştırmayıp genel hizmetleri içinde değerlendirecek olan sivil toplum kuruluşlarına ise zekat verilmez.

Halka hizmet veren bu gibi kurumların varlıklarını sürdürmeleri için desteklenmeleri gereklidir. Ancak bu zekat dışında gönüllü yardımlar yolu ile yapılmalıdır.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

ceren
Wed 10 January 2018, 04:33 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Zekat sivil toplum kuruluşlarına değil ,kişilere verilir.Bu konuda dikkat edenlerden olalım inşallah.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...

Bilal2009
Wed 10 January 2018, 04:43 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 11 January 2018, 01:28 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Bu güzel bilgiler için Allah Razı olsun. Mevlam bizleri bu konularda dikkat etmeyi nasip etsin inşaAllah