- Sirke

Adsense kodları


Sirke

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Fri 10 June 2011, 03:31 pm GMT +0200
26— Hail  Sirke:

 

Müslim, Sahih'inde Câbir b. Abdillah'tan (r.a.) rivayet eder: Hz. Pey­gamber (s.a.) ailesinden katık ister. Onlar da: "Sirkeden başka yanımızda bir şey yok." derler. Hz. Peygamber (s.a.) onu ister, yemeğe başlar ve: "Sir­ke ne güzel katıktır, sirke ne güzel katıktır!" buyurur.[64]

İbn Mâce'nin Sünen'inde Ümmü Sa'd'dan (r.a.) Hz. Peygamber'in (s.a.): "Sirke ne güzel katıktır! Allah'ım, sirkeyi mübarek kıl! O benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke olan ev fakirlik görmez."[65] buyurduğu rivayet edilir.

Sirke hararet ve soğukluktan mürekkeptir. Soğukluk özelliği daha ga­liptir. Üçüncü derecede kuru ve güçlü kurutucudur. Maddelerin akışmasını önler, tabiatı iyileştirir. Şaraptan dönüştürülen sirke yanan mideye iyi geiir, safrayı bastırır, öldürücü ilaçların zararlarını bertaraf eder. İçeride çöken süt ve kam çözer, dalağa fayda verir, mideyi tabaklar, karnı tutar, susuzluğu ke­ser. Meydana gelmek üzere olan şişliklere engel olur, hazmı kolaylaştırır, bal­gama karşı durur, kaba yiyecekleri yumuşatır, kanı inceltir.

Tuzla içildiği zaman, öldürücü mantar yenilmesine karşı fayda sağlar. Yudumlandığında, damak köküne yapışan pıhtıyı keser, sıcak halde gargara yapıldığında diş ağrılarına iyi gelir ve diş etlerini güçlendirir.

Sürüldüğünde tırnak iltihabına, karıncalanmaya (ısırgı) ve sıcak özellik­li şişliklere, ateş yanığına faydalı olur. İştahı açar, mideyi iyileştirir. Gençle­re ve yazın sıcak ülke sakinlerine elverişlidir. [66]


[64] Müslim, 2052.

[65]  [bn Mâce, 3318. Senedi zayıftır.

[66] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/34-35.

ceren
Sun 14 October 2018, 04:48 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Sirke çok yararlı ve peygamber efendimizin sevdiği bir katiktir.Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Sevgi.
Sun 14 October 2018, 11:28 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm. Sirkenin bir çok faydası vardır.  Evimizde bulunduralım inşaAllah
Bilgiler için Allah Razı olsun