- Sırat köprüsünden geçmek

Adsense kodları


Sırat köprüsünden geçmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafız_32
Sat 30 October 2010, 03:06 pm GMT +0200
SIRAT KÖPRÜSÜNDEN GEÇMEK

 

 

Ey kardeşim! Bilmelisin ki Allah bizi de, seni de kıyamet günün korkularından koruyup kurtarsın. Çünkü kıyamet gü­nünün o korkunç manzarası ve o korkutucu halleri, ürperten durumları insana en yakınlarını, ailesini unutturur. İşte bu korkulardan biri de sırat üzerinden geçerken yaşanan korku­dur.

Sırat aslında cehennem üzerinde kurulmuş, cennete gi­dişe buradan yol verilmiş olan bir köprüdür. Sadece köprü uzunluğu üç bin yıllık bir mesafe uzunluğundadır. Bunun bin yılı iniş, bin yılı yokuş, bin yılı da düz yol olarak kurulmuştur.

İbn Hacer’in Fethul Bari adlı eserinde anlattığına göre, bunun uzunluğu on beş bin yıllık bir mesafedir. Öyle ki kıl­dan ince ve kılıçtan da keskindir. Bunun ilk başlama noktası bekleme yeridir. Sonu ise merdivenin bulunduğu noktadır. Burası bir boşlukta kurulmuş basamaklı bir yer olup buradan inilerek cennetin kapısına varılacaktır.

Şurasını da bilmelisin ki herkes bu köprüden geçecektir. Buna tüm peygamberler de dahildir. Köprüden ilk geçecek olan kişi de Efendimiz Muhammed’dir (as). Arkasından da onun ümmeti geçeceklerdir. Bundan sonra diğer peygam­berlerin ümmetleri geçecekler. O gün peygamberlerden baş­kası asla konuşmayacaktır. Onların da sözü:  Allah’ım kurtar! Allah’ın kurtar! Olacaktır.

Buhari, Müslim ve Tirmizi Ebu Hureyre’den rivayet edi­yorlar. Peygamber (as) şöyle buyurmuştur:

“Sırat köprüsü cehennemin ortasın kurulur. Köprü üzerinden ümmetiyle birlikte ilk geçecek olan kişi ben olacağım. O gün peygamberler dışında asla kimse konu­şamaz. O gün peygamberlerin sözü; Allah’ım! Kurtuluş ver! Kurtuluş ver! Olacaktır. Cehennemde Sa’dan diken­lerine benzer dikenler vardır. Siz Sa’danı hiç gördünüz mü? Sahabeler, “evet” dediler. Allah Resulü şöyle bu­yurdu: İşte o çengeller Sa’dan dikenleri gibidirler. Ne var ki onların ne kadar büyük olduklarını ise sadece yüce Allah bilir. İşte bu çengeller amelleri kötü olan insanları hemen kapıp çekerler. Bunlardan kimisi ameli sayesinde kalabilen mümin kimsedir, kimisi de cezalanmış olanlar­dır. Sonra kurtulur.”[1]

Müslim ile Tirmizi’nin rivayetine göre Hz. Aişe şu ayeti okumuştur: “Yer başka bir yer, gökler de başka gökler haline getirildiği, insanlar bir ve gücüne karşı durulamaz olan Allah’ın huzuruna çıktıkları gün Allah bütün zalimle­rin cezasını verecektir.” (İbrahim, 14/48 )

Hz. Aişe, “ey Allah’ın elçisi! İnsanlar nerede olacaklar” diye sormuş, Allah Resulü (as) de şöyle buyurmuştur: “Sırat köprüsünün üzerinde olacaklar.”

İnsanlar sırat köprüsünden geçerlerken hepsi aynı şe­kilde oradan geçip gidemeyeceklerdir. Çünkü herkesin geçişi dünyada işlediği ameline göre olacaktır. Kimisi adeta yıldırım gibi geçip gidecek, kimisi kasırga gibi geçip gidecek, kimi bir kuş gibi geçecek, kimisi de adeta yarış atı gibi oradan geçip gidecektir. Kimi koşarak, kimi yürüyerek, kimisi de tökezle­yerek geçip giderken kimileri de yüzükoyun sürünerek geç­meye çalışacaklardır. Kısaca insanlar dünyada iken ne kadar mana yönünden doğru ve dürüst idilerse, dünyadaki sıratları ve çizgileri ne idiyse ahirette de gözle görülür ve üzerinde yürünür bir köprüden, sırattan geçeceklerdir. Nitekim yüce Allah bu konuda buyuruyor ki:

“İçinizden, oraya uğramayacak hiçbir kimse yoktur. Bu, Rabbin için kesinleşmiş bir hükümdür. Sonra biz, Allah’tan sakınanları kurtarırız; zalimleri de diz üstü çökmüş olarak orada bırakırız.” (Meryem, 19/772)

Bilmelisin ki, sırat köprüsünden her geçen kişi azap olu­nacak veya buradan geçerken cehennem ateşinin hararetini hissedecek, böyle bir şey yoktur. Çünkü buradan geçenler­den kimisi göz açıp kapanana dek bir zaman dilimi içerisinde geçip gidecek, kimisi de çakan şimşek gibi geçip gidecektir. Bunlar geçerlerken burada hiçbir şey duyup hissetmeyecek­lerdir. Ancak bunlar cehennem ateşinin üzerinde kurulu bu­lunan bu köprüden geçecekler ve görecekler ama bu onlar için bir nimeti görüp kavrayabilme imkânını verecektir. Çünkü bu kimseler cehennem ateşini, onun azabını ve taba­kalarını gördüklerinde gerçek nimetin ne olduğunu kesin olarak kavrayacaklardır. Eğer Allah kendilerini cennete koy­mamış olsaydı, bu takdirde onun nasıl bir nimet olduğunu buradan geçmeleri sebebiyle gerçeği anlamış olacaklardır. Çünkü Allah kendilerini cehennem ateşinden kurtarmış ve onları en büyük nimet olan cennetine sokmuştur. Nitekim Allah Teala buyuruyor:

“Tarafımızdan kendilerine güzel akıbet takdir edilmiş olanlara gelince, işte bunlar cehennemden uzak tutulur­lar. Bunlar onun uğultusunu duymazlar; gönüllerinin dilediği nimetler içinde ebedi kalırlar.” (Enbiya, 21/101–102)



--------------------------------------------------------------------------------

[1] Müslim, İman, h:182/299


yagmur_7-c
Fri 3 October 2014, 10:26 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Kıyamet günü herkes sırat köprüsüne yürüyecek ...Herkes 30 yaşında olacak..Herkes kıyamet meydanına yürürken kimileri mutlu olarak oraya koşacak,kimileri üzüle üzüle ,pişman bir şekilde ayakları geri gitse de gitmek zorunda kalacak..Üzüle üzüle giden kişi sırat köprüsünün başında bu yolu nasıl geçeceğini düşünecek...Mutlu olarak giden ışık hızla o köprüyü geçecek..


“Tarafımızdan kendilerine güzel akıbet takdir edilmiş olanlara gelince, işte bunlar cehennemden uzak tutulur­lar. Bunlar onun uğultusunu duymazlar; gönüllerinin dilediği nimetler içinde ebedi kalırlar.” (Enbiya, 21/101–102)

Rabbim bizleri de ışık hızıyla sırat köprüsünde geçenlerden etsin İnşAllah..Mevlam razı olsun...

Kaan8/B
Tue 21 April 2015, 04:39 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Kıyamet günü herkes sırat köprüsüne yürüyecek ...Herkes 30 yaşında olacak..Herkes kıyamet meydanına yürürken kimileri mutlu olarak oraya koşacak,kimileri üzüle üzüle ,pişman bir şekilde ayakları geri gitse de gitmek zorunda kalacak..Üzüle üzüle giden kişi sırat köprüsünün başında bu yolu nasıl geçeceğini düşünecek...Mutlu olarak giden ışık hızla o köprüyü geçecek..


“Tarafımızdan kendilerine güzel akıbet takdir edilmiş olanlara gelince, işte bunlar cehennemden uzak tutulur­lar. Bunlar onun uğultusunu duymazlar; gönüllerinin dilediği nimetler içinde ebedi kalırlar.” (Enbiya, 21/101–102)

Rabbim bizleri de ışık hızıyla sırat köprüsünde geçenlerden etsin İnşAllah..Mevlam razı olsun...

selma 8-D
Wed 27 April 2016, 03:59 pm GMT +0200
Esselamü Aleyküm
Bizler inşAllah sırat köprusunden hızlıCa geçenlerden oluruz amin

Bilal2009
Wed 27 April 2016, 04:09 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Ne zor bir gündür o gün . Rabbim bizlere kolaylık nasip eylesin ve bizleri sırat köprüsünden geçenlerden kılsın.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Busra 8-B
Wed 27 April 2016, 04:19 pm GMT +0200

“Tarafımızdan kendilerine güzel akıbet takdir edilmiş olanlara gelince, işte bunlar cehennemden uzak tutulur­lar. Bunlar onun uğultusunu duymazlar; gönüllerinin dilediği nimetler içinde ebedi kalırlar.” (Enbiya, 21/101–102) buyrulmustur. Rabbim ahiret gununde bizi gunahsiz kullarindan eylesin

ceren
Wed 27 April 2016, 05:13 pm GMT +0200
Aleykumselam.Ameli saglam olan omrunu agiretini kazanmak icin yasayan kul sirat koprusunu ruzgar gibi bir anda gecer.Ama ameli saglam olamayan kisi sirat koprusunu zor gecer.Rabbim bizlerin amelini saglam eylesin ve sirat koprusunden hemen gecen kullardan eylesin inşallah...

Lal-i Hal
Wed 27 April 2016, 07:00 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Peygamberlerin dahi Rabbim kurtulus ver ! Diye niyazda bulundugu o cetin yerde kim bilir halimiz nice olur.
Insallah o gun icin calisip azik biriktirelim ki sirattan hizlica gecip cennete kavusabilelim
.

Sevgi.
Wed 27 April 2016, 07:58 pm GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Bu dünyada herşey gelip geçici oyüzden yaşadığımız sürece Allah'ın Rızasını kazanmayı umarak hareket edelim inşaAllah. Amin
  Paylaşım için Allah ( c.c ) Razı olsun. 

es-Sabur
Wed 27 April 2016, 08:04 pm GMT +0200
Müslüman ve imanlı kişiler olarak bizler böyle bir köprünün olduğuna kalpten inanıyoruz bu dünyada imanlı ve dürüst yaşayalımki ahirette sırattan kolayca geçelim inşaAllah

halim
Wed 27 April 2016, 08:38 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ;Sırat köprüsü cehennemin ortasın kurulur. Köprü üzerinden ümmetiyle birlikte ilk geçecek olan kişi ben olacağım. O gün peygamberler dışında asla kimse konu­şamaz. O gün peygamberlerin sözü; Allah’ım! Kurtuluş ver! Kurtuluş ver! Olacaktır.İnşaallah hakkaniyetli yaşar Efendimizin peşi sıra sıraat köprüsünden rahatça geçenlerden oluruz.

Allah razı olsun

Mustafa Yasin
Sun 25 March 2018, 12:29 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm. Allah bir kıyamet sonrası bizi sırat  köprüsündan geçiricek . Bazılarımız hızlı bazılarımız yavaş geçecek . Allah bizi sırat köprüsünden hızlıca geçmeyi nasip eylesin.

ceren
Sun 25 March 2018, 02:00 pm GMT +0200
Aleykumselam.ıslam younda hakkaniyetle ve dogru yolda yaşayan ve sirati bir rüzgar gibi geçen müslümanlardan olalim inşallah. ..

Fatma6969
Thu 18 October 2018, 09:03 am GMT +0200
Rabbim peygamberimizin ardından cennetin güzel kapılarından geçim Allah’ın cemalini görebilenlerden eylesin. Allah razı olsun

Fethiye Çopur Koü
Mon 3 December 2018, 09:31 am GMT +0200
Senin doğrun, benim doğrum diye bir şey yok. İnsanın doğru bildiği yanlışlar vardır ve insan doğru bildiği yanlışlar yüzünden hata yapandır. En doğrusunu bilen Allah'tır. Allah razı olsun..

ceren
Mon 3 December 2018, 04:51 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm. Sırat köprüsünden rüzgar gibi gecen ameli Salih olan cennet ehli kullardan olalım insallah..

Esma korkmaz koü
Tue 2 April 2019, 12:57 am GMT +0200
yaşadığımız hayat çok önemli tüm evrelerin sonucu buna bağlı nasıl yaşarsak o şekilde muamele olunacağı bildiriliyor..rıza doğrultusunda bir yaşam sürmeyi ve en kolay hızlı haliyle sıratı müstakimden geçebilmeyi nasip etsin mevla..

ceren
Tue 6 August 2019, 01:43 pm GMT +0200
Esselmau aleyküm.Rabbim bizleri o çetin dehşetli günde  sırat köprüsü üzerinden rüzgar hızı ile geçen kullardan eylesin inşallah...

Melek Nur Çelik koü
Tue 6 August 2019, 03:49 pm GMT +0200
Rabbim bizleri kolay geçenlerden eylesin.. Allah razı olsun.