- Sevap Kazandıran İlim

Adsense kodları


Sevap Kazandıran İlim

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
seymanur K
Fri 9 September 2011, 03:55 pm GMT +0200
Sevap Kazandıran İlim

 

İlimlerin hepsi şereflidir. Her birinin sahip olduğu şerefin derecesi, o ilim­le ilgili durumların farklı derecelerde olmasına paralel olarak farklılık arze-der. Allah'ın zatı ve sıfatlarıyla ilgili olan ilim ilimlerin en şereflisidir. Çün­kü ilgili olduğu şey herşeyden daha şereflidir.

ilimler kısımlara ayrılır:

1- Zarurî ilimler. Bunlardan ötürü sevap kazanılmaz. Zira bu ilimler insanın çalışması sonucu elde edilmiş değildir.

2-  Nazarî ilimler. Bunlardan ötürü sevap kazanılır. Çünkü bu ilimlerle meşgul olmak suretiyle bunların tahsili insanın kudreti dahilindedir.

3- Nebi ve velilere ihsan edilmiş ilimler. Bu ilimleri Allah (cc) onlara zaruret ya da düşünme söz konusu olmaksızın vermiştir. Bunlar da iki kı­sımdır:

a- Diğerlerinden daha şerefli olan ilim ki bu, Allah'ın zatını ve sıfatlarını bilmektir. Bu ilmin şerefi çok büyüktür. Ancak bu ilmin bizatihi kendisi veya bundan doğan hallerden ötürü sevap yoktur. Bu ilim sayesinde insana ait bir fiil meydana gelirse, sevap yalnızca bunun içindir. Bu, şeref olarak insana yeter. Mesela Resulullah'a, ümmeti­ne olan şefaatinden önce Allah'a karşı yapacağı hamdlerin ilham edilmesi böyledir.

Öyle büyük şerefler vardır ki bunlardan ötürü sevap verilmez. Çünkü bunlar sevaptan daha hayırlıdır. Nitekim Allah (cc)'m ce­malini seyretmek bütün maddî ve manevî nimetlerden daha şeref­li, daha üstündür. Bu şeref kazanılan sevaplara ilave olarak cennet­liklere verilmiştir. Çünkü bu, herhangi bir fiil veya hale karşılık ol­maktan daha üstündür. Aynı şekilde Allah'ın rızası, kullara veril­miş en faziletli şeylerdendir. Bundan ötürü de sevap yoktur.

b. İlhama dayalı ilim. Bu ilimle kalplerde olanlar açığa çıkar. Bu ilme sa­hip olanlar normalde gözle görülemeyen gizli şeyleri görebilir, nor­malde kulakla duyulamayan şeyleri duyabilir. Koklama, tad alma ve dokunma duyuları da böyledir. Yine bu ilme sahip olan kişi var­lığa dair şeyleri kalbiyle idrak eder. Nitekim İbrahim (as)'a yer ve gökteki gayb alemi gösterildi. Bu ilme sahip olup melekleri, şeytan­ları ve uzak beldeleri görenler vardır. Hatta yerin altını görenler vardır. Yine gökleri, felekleri, yıldızları, güneşi ve ayı oldukları şek­liyle görenler vardır. Hatta Levh-i mahfuzu görüp orada yazılanla­rı okuyanlar vardır. Yine melekler yazarken kalemin sesini duyan, melek ve cinlerin seslerini duyan, kuşların konuşmasını anlayanlar vardır. Onları yüceltip kendisine yaklaştıran, diğerlerini alçaltıp kendinden uzaklaştıran Allah'ın şanı ne yücedir! Allah'ın alçalttığı-nı yüceltecek yoktur. O dilediğini yapar.


yagmur_7-c
Tue 23 December 2014, 09:04 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
İnsan çok şerefli ve akıllı bir varlıktır...İnsan bu sebeple dereceleri vardır...En yüksek dereceli insanlar peygamberler,daha sonra da alimlerdir..Bunlar Allah katında dahil,insanların gözünde de yüksek mertebelere erişmiş kimselerdir..Bunların ilimleri -peygamberler-,çoğu insandan üstün oldukları için doğadaki çoğu olayı hatta bazen melekleri ve cinlerin neler yaptığını ,hatta yaptığı işlerin sesini de duyabilirler...İşte bu çok üstün kişiler çok değerlidirler..İlim sevap kazandırır ve yükseltir.Rabbim bizleri de ilimde ve fende yükseltsin,alimlerden etsin..

mevlüde06
Thu 3 March 2016, 06:10 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Rabbim bizleir de ilim verip yucelttiklerinden eylesin insallah,zelil olanlardan eylemesin.
Allah razi olsun paylasim icin.ilmin kisimlarini da ogrnemis olduk vesilenizle

melda 6D
Thu 3 March 2016, 07:19 pm GMT +0200
   Selamün aleyküm . İlim dünyasında  bizim ilmimizi aydınlatacak her türlü konu var maşallah ...  Rabbim ilmiyle bizleri aydınlatsın inşallah .
Rabbim ilim ehli bir kişi olmayı insanların bir şeyler öğrenmesine vesile olmayı nasip etsin inşallah .

ceren
Thu 3 March 2016, 08:53 pm GMT +0200
Aleykumselam.Allah icin iman icin islam icin ilim alan ve hizmet eden kullardan olalim inşallah.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim...

esranur7B
Thu 3 March 2016, 09:02 pm GMT +0200
bu bilgiler çok değereli çok tatlı çok güzel bilgiler Allah sizden razı olsun


esranur7B
Thu 3 March 2016, 09:03 pm GMT +0200
Çok zevkli çok güzel bilgiler

Edanur 8/D
Thu 3 March 2016, 09:10 pm GMT +0200
Aleykümüsselam.
Rabbim razı olsun İnşaallah paylaşımdan dolayı

Bilal2009
Thu 3 March 2016, 09:17 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim bizleri yararlı ilim öğrenenlerden eeylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Busra 8-B
Thu 3 March 2016, 09:30 pm GMT +0200
Aleykümüsselam.
Rabbim razı olsun İnşaallah paylaşımdan dolayı

Hatice Akdağ 7/B
Thu 3 March 2016, 11:11 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam:
Bu konuyu da Yağmur kardeşimiz çok güzel bir şekilde açıklamış.Allah bizi her daim Peygamber efendimiz2in yolundan giden iyi insanlardan eylesin.
Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için Allah razı olsun..

Kevšer
Fri 4 March 2016, 06:08 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Bu güzel bilgiler için Rabbim Razı olsun kardeşim. Mevlam ilmimizi daim olanlardan ve hakkıyla uyguluyanlardan eylesin bizleri inşaAllah. Amin

HALACAHAN
Fri 25 November 2016, 12:36 pm GMT +0200
Ilimlerin cesitlerini ogrendik ..Allah razi olaun..

muratb8
Fri 25 November 2016, 02:13 pm GMT +0200
Selamun aleykum ilim öğretir bilgi verir sevablarımızı ve günahlarımız hakkında bilgi verir ve öbür dünyada faydası olur paylaşım için tessekkürler...