- Sekseninci Mektup

Adsense kodları


Sekseninci Mektup

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Fri 22 January 2010, 08:43 am GMT +0200
SEKSENİNCİ MEKTUP

Layderan aşiretinden Hüseyin Paşa’nın müderrisi, Bitlisli Molla Abdülkerim oğlu Molla Abdülaziz’e insanın yaratılışındaki hikmetinin, yapılan amellerin niyeti için ihlasa teşvikinin tedrisat gibi dini vazifeler karşılığında ücret alarak alınan şey, o vazifeyi ifa etmek ve ondan başkasıyla meşgul olmamak gayesiyle alınması lazım olduğunu beyanındadır.

ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Bütün hamdler, Allah’a mahsustur. Salat ü selam, efendimiz Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) bütün alinin, ashabının, kayinlarının ensari sahabesinin üzerine olsun! Bundan sonra, bu mektub, Allah yolundaki kardeş ve dostu, Molla Abdülaziz’e dir. Allah onu dünya ve ahirette afetlerden muhafaza eylesin! Tarafınızdan bu fakire bir mektub ulaştı. Allah’ın takdiriyle onda sorduğunuz suale cevab olarak bir şey hasıl olmadı. Şimdilik onun aklında o konuda bir şey yok ki, sualinize cevab yazsın. Fakat insanın yaratılışındaki hikmeti Mabudun marifetidir. Nitekim Peygamber efendimiz (Sallallahü aleyhi ve sellem) : “Ben gizli bir hazine idim. Bilinmemi istedim diye mahlukatı yarattım. “ hadis i kudsisi buna işaret eder. Marifetinin üzerine, emirlerine itaat etmek, nehiylerinden korunmak terettüp eder. Öyle ise, akıllı kimseye, Allah’tan başka ibadete layik bir şeyi bilmeyinceye kadar çalışması, yaptığı ibadetin riya ve gösterişten kurtulması için niyyetini halis etmelidir.

O taraflara gitmenizdeki niyyetiniz, rızkı ve başka şeyleri celb için olmayıp ilimle meşgul olmak ve yaymasına çalışmak için olsun! Beyan edildiğine göre, alacağın şey. “Bunu almazsak, kesbemiz bizi meşgul edip maksudumuz olan ilim ve ilmin yayması elden gideceği düşüncesiyle olacaktır. Ta ki ilm dünyaya değil, dünya ilmin hizmetçisi olsun.

Hülasa olarak ey kadeşim ! sizden umulan şey, başkasına değil sadece Allah’a çalışmanızdır.

Hüseyin Paşa’ya selam eder, ona ve evlatlarına dünya ve ahiret işlerinde mesud olmaları için dua ederiz. Nurlu merkadın nezdinde bulunan El-Şeyh Alaeddirn, Molla, Molla Fethullah ve başkaları da size selam edip size ve yanınızdakilere dua ederler. Allah, efendimiz Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) bütün alinin, ashabının, zevclerinin, dünürlerinin, ensarı ile muhacvir sahabesinin üzerine salat ü selam eylesin!
26 eylül 1338