- Sa´d B. Âmir B. Cerîme El-Cumahi´nin (ra) Zühdü

Adsense kodları


Sa´d B. Âmir B. Cerîme El-Cumahi´nin (ra) Zühdü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Thu 31 December 2009, 01:16 pm GMT +0200
Sa´d B. Âmir B. Cerîme El-Cumahi´nin (Ra) Zühdü İle İlgili Haber

1027. Mâlik b. Dinar´ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Ömer (ra) Şam´a geldiği vakit, şehri şöyle bir dolaşmış ve Hıms´ın yanı­na oturmuştur. Bu arada da kendisine fakir fukaranın listesinin yapılmasını emretmiştir. Yazılıp kendisine takdim edilince bir de bakmış ki, şehrin idarecesi Saîd b. Âmir b. Cezîm de vardır. He­men: ´Kim bu Saîd b. Amir?´ diye sormuş. ´İdareciniz mi?´ diye ye­niden sormasına mukabil ´Evet´ demişlerdir. Bu sefer Ömer (ra) şaşkınlık içerisinde ´Sizin idareciniz nasıl fakir olabilir. O maaş al­mıyor mu?´ diye sordu. Halk, ´Ey mü´minlerin emiri! O elinde hiç­bir şeyi tutmaz´ deyince Ömer (ra) ağlamaya başladı ve bin dinar parayı bir keseyle ona gönderdi. Ve benden ´Ona selâm söyle ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere bunu sana Mü´minlerin emiri gön­derdi´ de´ demiştir.

Elçi yanına gelince Saîd, ´Biz Allah´a aidiz ve yine ona döneceğiz´ âyetini tekrarlamaya başladı. Eşi ona: ´Ne oluyor? Yoksa Mü´minlerin emiri mi Öldü?´ diye sormuş. O da ´Bi­lakis daha büyüğü oldu´ demiştir. Eşi ´Yoksa bir kıyamet alameti mi ortaya çıktı?´ diye sormuş. O yine, ´Daha büyüğü oldu´ demiştir. Eşi tekrar ´Kıyamet ahvalinden birisi mi zuhur etti?´ diye sormuş. O da ´Bilakis bundan daha büyüğü olmuştur´ karşılığını vermiştir. Hanımı yine ´Öyleyse neyin var?´ diye sorunca o: ´Dünya bana fitne getirdi ve dilediğimi yapmamı söyledi´ dedi.

Eşine ´Senin yanında yardımcın var mı?´ diye sorusuna, onun ´Evet´ cevabını vermesini müteâkib bir parça bezle paraları çıkınlamış ve bir torbaya bırak­mıştır. Sonra da bir İslâm ordusu hazırlayarak bütün parasını oraya vermiştir. Eşi, ´Allah sana rahmet etsin, keşke istifade ede­ceğimiz kadar parayı yanında alıkoysaydın´ demiştir. Bunun üzerine Saîd ona: ´Ben Resûlullah´ın (sav): ´Şayet cennet hanımlarından bir teki yeryüzü ehline zahir olsa yeryüzü misk kokusuyla do­lardı´ dediğine şahit oldum. Binaenaleyh ben seni onlara tercih edecek değilim´ dedi. Bunun üzerine eşi sükut etti.[74]