- Satıcı, içinde belirli bir müddet ücretsiz oturması şartıyla evini satabilir mi?

Adsense kodları


Satıcı, içinde belirli bir müddet ücretsiz oturması şartıyla evini satabilir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Rüveyha
Sun 22 February 2015, 04:06 pm GMT +0200
Satıcı, içinde belirli bir müddet ücretsiz oturması şartıyla evini satabilir mi?


   Akdin muktezasından (gereğinden) olmayan, satış akdine uygun düşmeyen, örf haline gelmemiş olan ve taraflardan birine faydası dokunan bir şeyin akit esnasında şart koşulması, Hanefilere göre sahih olmadığı için bu şekilde yapılan bir alış-veriş akdi fasit olur (Merğinani, el-Hidaye, Beyrut, ts. , III, 48-49). Delilleri, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in şartlı satışı men etmesidir (Taberani, el-Mu’cemü’l-Kebir, IV, 248, Kahire, ts. ; ayrıca bkz. Buhari, Büyu’, 73)

   

   Maliki ve Hanbelilere göre ise, akdin gereği olmayan, ancak akdin muktezasına da aykırı düşmeyen bir şeyin şart koşulması caizdir (İbn Rüşd, Bidayetü’l-müctehid, Beyrut, 1989, II, 263). Çünkü Rasulüllah (s.a.s.) bir sefer esnasında Hz. Cabir’den devesini satın almak istemiş, o da, Medine’ye kadar binmesi şartıyla satabileceğini söyleyince Rasulüllah (s.a.s.) bu şartı kabul ederek deveyi satın almıştır (Müslim, Müsakat, 113).

   

   Buna göre satıcının, içinde bir müddet ücretsiz oturması şartıyla evini satması, Maliki ve Hanbelilere göre sahihtir. Günümüzde hayli yaygın olması hasebiyle artık örf haline geldiği yorumuyla Hanefilerin yaklaşımına da aykırı olmadığı söylenebilir.