- Sarık Üzerine Mesh

Adsense kodları


Sarık Üzerine Mesh

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Mon 23 August 2010, 03:53 pm GMT +0200
Sarık Üzerine Mesh:

 


Abdestte başı mesh yerine sarık üzerine meshetmenin cevazı­na Ebubekir Sıddîk kail olmuştur. Aynı görüşe Ömer b .Hattab, Enes ve Ebû Ümâme (Allah hepsinden razı olsun) katılmıştır.

Ayrıca Sa'd b. Mâlik ve Ebu Derdâ (r.a.)'den de aynı anlamda rivayet yapılmıştır. Ömer b. Abdülaziz, el-Hasan, Katade ve İbn Münzir'in kavli de bu doğrultudadır.

Urve, en-Nahâî, Şa'bî, Kasım, Mâlik, Şafiî ve rey taraflarları sarık üzerine meshin caiz olmadığına kaildirler.

Hanbelîlerin bu mes'ele hakkındaki delilleri, yine Hz. Muğîre b. Şu'be hadîsidir.[24]

İbn Kudame el-Muğnî'de diyor ki:

Ancak mest veya onun yerine geçecek ve topukları aşacak ayakkabılar üzerine meshetmek caizdir, öyleki farz mahallini örtecek, topuklar görünmeyecek ve yürüme imkânı olacak, kendi bizatihi ayakta duracak ölçüde olması şarttır. Topuklardan aşağı olursa, üzerine meshetmek caiz olmaz. İmam Mâlik'in yanında sahih olan tesbit budur.[25]

Yine aynı eserde deniliyor ki:

Farz yerini örten, yürüme imkânı sağlayan her mest üzerine, ister deriden ister keçeden, isterse benzeri şeylerden olsun mes­hetmek caizdir. Ağaç veya madenî bir cisimden olması da böyle.

Çorap üzerine meshin cevazı için iki şart gereklidir: Sık ve kalın olup teni göstermeyecek vasıfta olması, ayağa giyildiği zaman kendiliğinden duracak, yürümeye elverişli olacak dayanıklıkta bulunması...[26]

d) Mâliklere göre, farz yerini örtecek ve deriden imal edilmiş bulunacak vasıfta olan mest üzerine mesh caizdir. Burada deriden olması söz konusu edilirken alt ve üst kısmı kasdediliyor. Yanları ketenle dikili olabilir ve sık yünden dokunmuş bulunabilir. Önemli olan alt ve üstünün hayvan derisinden imal edimesidir.[27]

Bu konuda birkaç rivayet daha vardır. Onlardan biri, Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'in abdest bozulduktan sonra değil de tetavvu, anlamında abdest alırken ayakkabıları üzerine meshettiğidir. Hz. Ali'nin (r.a.) bu anlamda ayakkabısı üzerine meshettiği rivayet edilir. Abd Hayr'in Hz. Ali'den yaptığı rivayette demiştir ki: Hz. Ali, içinde su bulunan bir çömlek istedi. Hafif bir abdest aldı ve ayakkabıları üzerine meshetti ve şöyle dedi:

"İşte abdesti bozulma­yan kimse için, Resülüllah (a.s.) Efendimiz'in abdesti böyle idi."

Ne var ki, müctehid imamlar bu rivayetlerle istidlal etmemiş­ler ve tek kanaldan gelen bu rivâyeteri şüpheyle karşılamışlardır.[28] Çünkü burada "nal" tabiri kullanılmıştır ki, topukları, ya­ni farz yerini örtmeyecek kadar konçları kısa olan ayakkabı de­mektir.

 
Çıkarılan Hükümler:

 

1- Mestler üzerine meshetmek caizdir.

2- Mestlerin ayaklarda farz yerine örtecek vasıfta olması ge­rekir.

3- Mestlerin deriden ma'mul olması şart değildir, su geçirmeyecek, yürümeye elverişli olacak, teni göstermiyecek evsafta olma­sı şarttır. İmam Mâlik alt ve üstünün deri olmasını şart koşmuştur. Çünkü mütearif olan budur...

4- O halde mestler belirtilen evsafta ise herhangi bir madde­den olması farketmez.

5- Mest üzerine giyilen cürmuk (lastik ve benzeri şeyler) üze­rine meshetmek caizdir. Bunlar mestin yerine geçer ve aynı hük­mü taşır.

6- Su geçirmeyecek kadar kalın ve ayakta duracak kadar mukavemetli, yürümeye elverişli çorap üzerine meshetmek caizdir. Yeter ki, çorap teni gösterecek saydam bir maddeden olmasın...

7- Sarık ve başörtüsü üzerine abdest alırken meshetmek ca­iz midir? değil midir? Bu az yukarıda ilgili bölümünde açıklanmış­tır.

ceren
Fri 15 June 2018, 01:18 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Mest ederken peygamber efendimizin sünnetine tabi kalıp sarık üzerine mest eden ve abdestini hakkiyla alan kullardan olalim inşallah. ..

Bilal2009
Fri 15 June 2018, 01:20 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri sünneti seniyyeden ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun.