- Samimi bir tevbe

Adsense kodları


Samimi bir tevbe

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Ez Zehraveyn
Tue 27 October 2009, 05:37 pm GMT +0200
Geçmişi iyi bir muhasebe etmeli tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız.  Hz. Ömer (R.A.) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur: “Hesaba çekilmeden önce, kendinizi hesaba çekiniz. Amelleriniz tartılmadan önce, kendi amellerinizi tartınız. Hesaba çekilmek üzere, kıyamet günündeki en büyük arz, huzura alınma için gerekli güzel hazırlıklarınızı yapınız. O gün huzura alınırsınız, Öyle ki size ait hiçbir sır gizli kalmayacak, bütün sırlar meydana çıkacak. (10 İbn-i Ebi Şeybe, Kitabu’l-Musannef, 7/96, No: 34459) Nitekim Cenab-ı Hak şöyle buyurur:

Ey insanlar! O gün hesab ve sorgu-sual için huzura alınırsınız. Öyle ki size ait hiçbir sır gizli kalmayacak, bütün sırlar meydana çıkacak.” (Hakka Sûresi: 18)

Tevbe, günahla kirlenen ruhumuzu yıkamanın ve yeniden dirilişin ifadesidir, tevbe ruhu arındırmanın en güzel yollarından biridir.  Unutmayalım ki Cenab-ı Hakk’ın büyük rahmeti, mağfireti ve bağışlaması hiç şüphe yok ki ona talib ve lâyık olanlar içindir. Öyle değil mi ya? Kusurlarını, günahlarını idrak etmeyen veya edip de bunlarda hâlâ ısrar edenler, afv ü mağfiret ihtiyacı içinde oldukları halde, tevbe ve istiğfarda bulunmayanlar, mağfiret-i İlahiyyeye nereden ve nasıl nail olacaklardır? Yapılacak tevbe samimi-gerçek olmalı, bir daha o günaha dönülmemelidir. Tevbe dil işi değil, kalp işidir. Tevbe, vücudun bütün azalarının Cenab-ı Hakk’ın emrine dönmesi demektir. Sözü papağan da söyler, amma idrak etmeden söyler. Nitekim:

Eylesen tûteyi ta’limi eder kelimât

Sözü insan olur amma, özü insan olmaz! denilmiştir. Tûti, papağan demektir. Papağana konuşmayı öğretsen, sözü insan gibi olur, amma özü insan olmaz, kuştur yine. Papağandır, tabiatı neyse odur. Hâl değişmeli ki, tevbe makbul olsun. Kul hakkı varsa, mutlaka helâlleşmek gerekir. ALLAH Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Ey iman edenler! Samimi bir tevbe (Samimi bir tevbe» diye tercüme edilen «tevbe-i nasûh» için birçok yorum yapılmıştır. Bunların ortak noktası şudur: «Nasûh», «nush» kökündendir. Buna göre «tevbe-i nasûh»; tevbe edenin kendi nefsine nasihat dinletebilmesi, günahlarına son derece üzülmesi ve artık onlara dönmemeye karar vermesi demektir) ile ALLAH’a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. Peygamberi ve O’nunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde ALLAH sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların önlerinden ve sağlarından amellerinin nurları aydınlatıp gider de: “Ey Rabbimiz! Nurumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü sen her şeye kadirsin” derler. “ (Tahrim Sûresi: 8) Herkes, ALLAH Teâlâ’nın:

“De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! ALLAH’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü ALLAH bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok mağfiret edici, çok merhamet edicidir.” (Zümer Sûresi: 53) müjdesinin farkına vararak kendi özüne dönmeli, günah ve kusurlarından dolayı tevbe etmeli, ibadet ve dua ile Rabbine yakınlaşmalı, ümitlerini canlandırmalı, yeni bir ümit ve kararlılıkla geleceğe bakmalı, bağışlama ve bağışlanma duygularını güçlendirmelidir.

Bu âyet-i kerimede ALLAH’ın rahmet ve muhabbetinin sonsuzluğu ifade edilmektedir. O’nun rahmeti her şeyi kuşatmıştır, her insan bu ilâhî rahmetten istifade edebilir. Ancak şu hususa dikkat etmek gerekir ki “ALLAH’ın rahmetinden ümit kesmeyin” demek, günah işlemeye devam edin, demek değildir. Bundan maksat, en günahkâr insanların bile tevbelerinin kabul edileceğini bildirmek, dolayısıyla bir an evvel kötülükten vazgeçip ALLAH’a dönmelerini teşvik etmektir. Çünkü tevbe kapısı daima açık. ALLAH Teâlâ Hazretleri kulun tevbe etmesini sever. Günahını itiraf etmesini sever. O’nun için tevbe kapısı açık. Tevbe ederse kurtulur hasılı.

Tevbe, sadece belli günahları işleyenlerin başvuracağı bir af kapısı değil, herkesin yapması gereken bir ibadettir. Çünkü tevbe, ruhumuzu arındırmanın en güzel yollarından biri ve yeniden dirilişin bir vasıtasıdır. Kur’an-ı Kerim, ameli ne olursa olsun istisna koymaksızın herkesi tevbeye davet etmekte ve şöyle buyurmaktadır:

“…. Ey mü’minler! Hep birden, bütün günahlarınızdan ALLAH’a tevbe ediniz ki, felaha, kurtuluşa eresiniz.” (Nûr Sûresi: 31)



Milli Gazete Yazari
Mehmet Talü


haber
Tue 27 October 2009, 05:53 pm GMT +0200
Ey talebe rahman c.c  sizi imamı rabbaniyi size komşu eylesin selam selamet üzerinize olsun büyüklerin nazarı üzerinizde olsun...

hafizvuslat
Tue 27 October 2009, 08:11 pm GMT +0200
Tevbe edipte gunahlarimizda tekrar israr etmemeye calisalim.Seytan ve nefsimizin isteklerine boyun egmeyelim,Rahmanin cc karsisinda boynumuzu egelim insallah...

Mukemmel paylasiminiz icin tesekkur ediyorum sevgili canim kardesim,ahiret kardesim,Allah cc sizi Cennet ve Cemalullaha layik olanlardan eylesin.

Sevgi ve Dua ile...

Ez Zehraveyn
Tue 27 October 2009, 08:21 pm GMT +0200
Tevbe edipte gunahlarimizda tekrar israr etmemeye calisalim.Seytan ve nefsimizin isteklerine boyun egmeyelim,Rahmanin cc karsisinda boynumuzu egelim insallah...

Mukemmel paylasiminiz icin tesekkur ediyorum sevgili canim kardesim,ahiret kardesim,ALLAH cc sizi Cennet ve Cemalullaha layik olanlardan eylesin.

Sevgi ve Dua ile...




amiin ecmain insAllah canim kardesim...

Ez Zehraveyn
Tue 27 October 2009, 08:23 pm GMT +0200
Ey talebe rahman c.c  sizi imamı rabbaniyi size komşu eylesin selam selamet üzerinize olsun büyüklerin nazarı üzerinizde olsun...


Amiin Amiin bu guzel duaniza tum kalbimle Amiin diyorum Allahin Peygamberinin Veli dostlarinin dualari olsun insAllah..Selam Ve Dua ile..

[Muhammed]
Thu 30 July 2015, 12:19 pm GMT +0200
Esselmu Alleyküm Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Samimi bir tevbe Rabbim katında geri çevrilmez.Rabbim etmiş olduğumuz tevberlimizi kabul eylesin ve bir daha bu tür hatalara düşmemeyi nasip eylesin İnşaAllah.Allah razı olsun İnşaAllah.

mevlüde06
Thu 30 July 2015, 12:57 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah; en çok ihtiyacımız olan şey; gerçekten samimi ve sağlam  bir tevbe.
Rabbimiz affedicidir,affetmeyi sever,gerçekten pişmansak bizide affeder inşallah
Allah razı olsun güzel paylaşımınız için.

Bilal2009
Sat 2 March 2019, 01:08 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam Rabbim bizleri samimi bir şekilde tevbe edenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun