- Sahih Hadislere Yapılan Saldırılara Cevaplar

Adsense kodları


Sahih Hadislere Yapılan Saldırılara Cevaplar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Tue 5 October 2010, 02:43 pm GMT +0200
                                             Sahih Hadislere Yapılan Saldırılara Cevaplar:     [342]
 

1- Velisiz nikah olmaz" hadisinin sahih senedi ile zayıf başka bazı senetlere saldırdılar.

2-Yine "Velisinin izni olmaksızın nikahlanan kadının nikahı batıldır" hadisinin sahih senedine saldırdılar. Hadisin sahih senetlerini yukarıda zikretmiştik. îşte biz bu   senetlere,   Peygamber   (s.a.v.)  ve ashabının davranışlarına itibar ettik, zayıf senetlerden hiçbirine itibar etmedik.

Ayrıca kadının nikah akdini üstlenemeyeceğini, velisiz nikahın olamayacağını ve dul kadının emri, bekar kızın da izni olmadıkça veli­nin nikah akdi yapamayacağını bu sahih delillerle, herhangi bir itiraz yönlendirilmemiş başka delillere dayanarak isbat ettik.[343]

 
Netice:
 

1- Nikah akdinin yapılabilmesi için, kadının velisinin bulunması rükündür. Ve onsuz nikah tamam olmaz. Kadın, ne kendini ne başka bi­rini evlendirebilir.

2- Veli, nikah akdini üstlendiği kadına danışmak, nikah akdi yapılan kocaya razı mıdır, değil midir?

3- Bu hususda dul veya bekar, yetim veya yetim olmayan kadın kız arasında fark yoktur.

4- Nikah akdinin geçerliliği, kadının muvafakatma, kocayı seçme ve ona razı olmasına bağlıdır. Bu konuda velisinden daha hak sahibi olan yalnız ve yalnız kadındır. Nikah akdini üstlenen veli ise de nikahın geçerliliği ve iptali kadının elindedir.

5- Sadece küçük ve temyiz çağında olmayan kızı, babası ona danışmaksızın nikah akdini yapabilir. Çünkü bu yaştaki kız danışma ehliyetine sahip değildir.

6- Dul kadının, evliliği konusunda velisinden daha hak sahibi ol­ması" velinin rolünün hiç olmayacağı anlamına gelmez, aksine bunu pekiştirir. Hadiste bu cümlenin geçmesi yukarıda da belirttiğimiz gibi kadının onayının alınmasının gerekliliğini anlatmak için bir gerekçe şeklinde zikredilmiştir.

7- Nikahta kadının velisinin bulunmasının şart koşulması, kadının, velisinin görüş ve tecrübelerinden yararlanmasını sağlamak içindir. Veli, tecrübe ve görüşleriyle kadını aydınlatır ve yararlı olanı bulması için ona yardımcı olur. Ayrıca velinin görüşünün alınması ve ona danışılması, kadının haklarını korumayı üstlenmesi anlamına da gelir.

Ayrıca velilik müessesesi, evliliğin şahitlik müessesesini destek­leyip kuvvetlendirmek ve nikahı, ahlâksızlık ve zina ilişkisine benze­mekten yüceltir. Ve az sonra büyük toplumun bir parçası olacak bir aile­nin temellerinin atılmasına uygun ortamı hazırlar. Kaldı ki velilik müessesesi ayrıca kadının, duygusallığının peşine takılıp yanlış bir adım atmasından da korur.

8- Nikah akdinin geçerliliği veya reddedilmesi, denklik esasına değil, insanî duygulara dayalıdır.

9- îslam, veli rüknünün görmezlikten gelinmesine ve danışma şartlarının ihmal edilmesine asla müsamaha göstermez. Her ikisinin mutlaka yerine getirilmesini ister. Çünkü her ikisi de toplumsal ve in­sanî boyutları küçümsenemeyecek hususlardır. [344]

Fatma6969
Wed 17 October 2018, 12:02 am GMT +0200
Veli şartı vardır ve islamın güzelliklerinden biridir. İslamın kıza kadına verdiği değer bazı insanlar tarafından yobazlık olarak yorumlanır. Çünkü onlara göre herkes kafasına göre hareket edebilir ve özgürdür. Rabbim her aşamada rızasına uygun yaşamayı nasib etsin.