- Sahabe ve Tâbiîn'in Ezberleme Güçleri Daha Fazladır

Adsense kodları


Sahabe ve Tâbiîn'in Ezberleme Güçleri Daha Fazladır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Sat 28 May 2011, 11:04 am GMT +0200
SAHABE ve TABİİN'İN EZBERLEME GÜÇLERİ DAHA FAZLADIR

Yukarıda zikrettiğimiz hâller, Arapların câhiliyye devrindeki durumlarıdır. Bir de ALLAH Teâlâ'nın, şeriatı muhafaza, onu kendile­rinden sonrakilere tebliğ ve ta'lim etmek için halkettiği, kalblerini iman, takva ve ilâhî haşyetle doldurduğu Sahâbe-i Kirâm'ın hâlini ve hafızasını düşün. Onlann hafızası, elbette diğerlerinden daha güçlü ve emniyetlidir. Cenâb-ı Hakk, onları, sonraki nesillere dinin ahkâmını ve Rasûlullah'tan görüp işittiklerini sağlam bir şekilde nakletsinler diye bu özelliklerde yaratmıştır. Onlar, Hz. Peygamber (s.a.v)'in sohbetinin bereketine ermişler, önünde diz çöküp vahle-i sa­adetlerinde yetiştirilmişler, kalbleri Rasûlün (s.a.v) nuruyla aydın­lanmış, O'nun edebiyle edeblenmişler, hidâyetine tâbi olup sünnetine yapışmışlardır. İbıı Abbas ve Ebû Hureyre (r.a) için olduğu gibi Efendimiz (s.a.v), onların ilmi, hıfzı ve dinde fakih olmaları için duâ ve niyazda bulunmuştur. Sahâbe'ye bu mertebede en yakın olanlar ise hiç şüphesiz, onlarla bir araya gelen, hâllerini müşahede edip peşlerinden giden Tabiîn cemaatıdır.

İşte bütün bunlar, Sahâbe'den hadis işiten birisinde, hata, unut­kanlık, tebdil ve uydurma gibi endişeleri neredeyse ortadan kaldm-yor. Arapların hafıza güçlerine delâlet eden, avam-havas herkesin bildiği çok sayıda haber vardır.

Sahabe arasında, İbn Abbas (68/687) ve Tabiîn içinde eş-Şa'bî, ez-Zührî (124/742), en-Nehâî (96/714) ve Katâde (117/735) gibi pek çok kimse hafızaları ile temayüz etmişlerdir. İbn Abbas (r.h), Ömer b. Ebû Râbia'nın yetmişbeş beyitlik kasîdesini bir sefer dinlemekle ezberleyivermiştir. İmam Zührî'nin şu sözü de dikkate değer: "Ben, Bakî denen yerden geçerken etrafımda söylenen kötü sözlerin kulağı­ma takılıp hafızama girmesinden korkarak kulaklarımı tıkardım." Benzeri bir söz, eş-Şa'bî'den de nakledilmiştir.

Hülâsa, ezberleme ve kitabet, bir şeyi muhafazada birbirinin ye­rine kâim olan unsurlardır. Genellikle birisi geliştiği vakit, diğeri za­yıflamaktadır. İşte buradan hareketle Sahâbe'nin, Öğrencilerini niçin ezberlemeye teşvik edip yazmaktan alıkoyduklarını anlayabiliriz. Çünkü onlar, yazıya itimad etmenin, ezberleme melekesini körelteceğini biliyorlardı. Ezberleme, onların tabiatlarında var olan kuvvetli bir melekeydi. Elbetteki nefis, tabiatında olan şeylere meyleder; ona ters düşen ve güç gelen şeyden de hoşlanmaz.

 

mevlüde06
Sun 30 August 2015, 10:52 am GMT +0200
Allah cc onlara dinin emirlerini diger nesillere dogruca aktarabilmeleri icin kuvvetli bir hafiza ve ezber yetenegi bahseylemis..insallah onlarin yolunu yol edinenlerden oluruz.
Allah razi olun paylasiminiz icin.

ikranur 7d
Sun 30 August 2015, 12:30 pm GMT +0200
ve aleykumuselam ve rahmetullah. allahım ne kadr guçlü bir hafıza sunmuşsun onlara hadisleri ilimle ilgili bilgileri unutturmayıp akıllarında tutmaları çok hoş bi durum. allahım bizlerede onlar kadr olmasakta bizlerede biraz ihsan eyle amin.

ceren
Sun 30 August 2015, 02:02 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Sahabelerin çok güçlü hafızaları vardır.Kur an ezberleri,hadis ezberleri çok güçlü ve  unutmayacak kadar kuvvetlidir.Rabbim bizlere de sahabelerin hafızası kadar güçlü hafıza nasip etsin inşallah...

Sevgi.
Mon 10 October 2022, 04:30 am GMT +0200
Esselamü Aleyküm bilgiler için Allah razı olsun kardeşim
Rabbim bizlere de sahabelerimizin hafızası gibi olmasını nasip etsin inşaAllah