- Sağlıklı Lezzetli Hem de Proteinli

Adsense kodları


Sağlıklı Lezzetli Hem de Proteinli

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 19 October 2011, 10:46 am GMT +0200
Sağlıklı, Lezzetli Hem de Proteinli; Sebze değil Mantar!

Ocak 2009 40.SAYI

Mantar, 100 gramında sadece 14 kalori bulunan, sağlıklı bir besin maddesi. B1 ve B3 vitaminlerini barındıran mantarın protein değeri etten daha yüksek. Aynı zamanda büyük bir kısmı sudan oluştuğu için de son derece hafif bir yiyecek. Tüm bu özellikleri sayesinde mantar, vejetaryenlerin, diyet yapanların ve lezzet peşinde koşanların menülerinde popülerliğini her daim koruyor. Genelde sebze gibi algılasak da bilim adamları özellikleri nedeniyle mantarları, bitkiler ve hayvanlardan ayrı bir kategoride değerlendiriyorlar.

MANTAR, KUDRET HELVASI CİNSİNDENDİR

Kur’an-ı Kerim’de (Bakara Suresi 57- Taha Suresi 80) Hz. Musa (a.s) ve kavmine, gökten indirildiği bildirilen kudret helvasına dair Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Mantar, kudret helvası cinsindendir. Suyu göze şifalıdır” buyurmuştur.

Tıbb-ı Nebeviyye’de yer alan bu hadisi şerifte göze iyi gelen, mantarın cinsi belirtilmediği gibi suyunun hangi şartlarda göze uygulanacağıyla ilgili ayrıntılı bilgiye de değinilmiyor. Hadis alimleri, doktor tavsiyesi olmadan, bu tür bilgileri kendi başımıza uygulamaktan kaçınmamız gerektiğini de özellikle belirtiyorlar.

ZEHİRLİLERİ AYIRT ETMEK GÜÇ

Mantarların zehirli olanları, ölümle sonuçlanan vakalara sebebiyet verebiliyor. Zehir içermeyenlerle, zehirliler aynı yerde yetişebiliyor. Dış görünüşleri itibariyle de farkı anlamak oldukça güç.
Bilim adamları, halk arasında bilinen zehirli mantar ayırt etme yöntemlerinin doğru olmadığını belirtiyor; kesinlikle emin olmadan mantar yenmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Bu nedenle marketlerde rahatlıkla bulabildiğimiz kültür mantarlarını tercih etmek, bizim için en kolay ve güvenilir yöntem.

Elif KAYA