- Sağlığa en çok pay ayıran ülkeler

Adsense kodları


Sağlığa en çok pay ayıran ülkeler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Mon 23 April 2012, 04:21 pm GMT +0200
Sağlığa en çok pay ayıran ülkeler

ABD Başkanı Obama’nın Sağlık Reformu Yasası, Yüksek Mahkeme tarafından değerlendirildi. Hasta Korunması ve Karşılanabilir Hizmet Kanunu ile sağlık sigortası olmayan milyonlarca Amerikalının sağlık sigortası kapsamına alınması amaçlanmıştı. Eğer yasa geri çevrilirse, Federal Hükümet tarafından karşılanan sağlık hizmeti maliyetlerinde büyük oranda azalma söz konusu olacak. Hükümetin sağlık hizmetleri için harcayacağı miktar azalırken, sağlık hizmetlerinin maliyetinde herhangi bir azalma olmayacak.

Global Sağlık Konuları Hakkında Ekonomik İş Birliği ve Gelişme Organizasyonu, kişi başına sağlık hizmetleri maliyetinin en yüksek olduğu ülkeleri açıkladı. Sağlık hizmetleri için çok büyük harcamalar yapmanın daha sağlıklı bir toplum anlamına gelmediğine dikkat çekildi. OECD üyesi 34 ülkeden kişi başına en yüksek sağlık harcaması yapan ülkelerden sadece 3’ünde kişilerin en uzun yaşam süresine sahip olduğu belirlendi.

ABD’nin sağlık hizmetlerine diğer ülkelerden çok daha fazla kaynak ayırmasına karşın, OECD ülkeleri arasında beklenen yaşam süresi bakımından sondan 8’inci sırada yer aldığı ifade edildi. ABD’den kişi başına 5 bin dolar daha az para harcayan Japonya’nın kişi başına yaptığı sağlık harcamasının 2 bin 878 dolar düzeyinde olduğu ve en yüksek yaşam süresi beklenen ülke olduğu belirtildi.

OECD Basın Sözcüsü Matthias Rumpf, sağlık hizmeti harcamalarının daha iyi tedavi sonuçları anlamına gelmediğini söyledi. Rumpf, daha yüksek sağlık harcaması yapılan ülkelerde pahalı testlerin tercih edilmesinin ve elektif girişimlerin sağlık maliyetlerini  yükselttiğini sözlerine ekledi. Maliyetleri azaltmak için alınan tedbirlere örnek olarak, “Almanya’da vatandaşların birinci basamak hekimine gitmeden doğrudan bir uzmana başvurmaları halinde cezalandırılmaları” gösteriliyor.

 

OECD ülkeleri 2 bin dolar ayırıyor


OECD ülkelerinin çoğunda yıllık kişi başına sağlık için harcanan miktarın 2 bin dolardan daha yüksek olduğu biliniyor. Maliyetlerin en yüksek olduğu 10 ülkede ise harcamaların bu rakamın kabaca 2 katı olduğu belirlendi. ABD’de ise sağlık harcamaları için kişi başına ayrılan miktarın 8 bin dolar civarında olduğu biliniyor.

Halk sağlığı hizmetlerinin savunucuları bu harcamayla ilgili olarak ABD’deki ciddi oranda özelleştirilmiş sistemin bu kadar yüksek maliyetlere neden olduğunu iddia ediyor. Ancak Sözcü Rumpf, ulusal düzeyde sağlığa harcanan miktarı etkileyen bazı faktörler olduğunu söyledi. Hastaların tıbbi hizmetlerden yararlanma biçiminin sağlık harcamaları üzerinde etkisi olduğuna dikkati çeken Rumpf, pahalı tanısal girişimlerin ve elektif cerrahilerin maliyetleri yükselttiğini ifade etti. Rumpf ayrıca, düzenli olarak doktor kontrolünde olmamanın da önleyici hizmetleri olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi.

Bu ülkelerin birçoğunda maliyetleri yükseltenin ilaç fiyatları olduğunu belirten Rumpf, sağlığa en fazla pay ayıran 4  ülkede kişi başına ilaçlar için harcanan miktarın yıllık en az 600 dolar düzeyinde olduğunu, ABD’de bu miktarın 950 dolardan daha yüksek olduğunu kaydetti.

Rumpf, maliyetleri arttıran bir başka etkenin de toplumdaki sağlığı bozan alışkanlıklar olduğunu ifade etti. Aşırı alkol kullanımının, sigara alışkanlığının ve yetersiz fiziksel aktivitenin sağlık problemlerini arttırdığını hatırlatan Rumpf, bu tip alışkanlıkların yoğunluğunun ülkeden ülkeye değiştiğini söyledi.

 

Sağlık hizmetleri özelleşiyor

Sağlık hizmetlerine en çok pay ayıran ülkelerde sağlık sistemlerinin çok ciddi oranda özelleştirildiği biliniyor. Sağlığa en çok para harcayan ABD ile bu konuda üçüncü sırada yer alan İsviçre’de hükümetlerin, toplam sağlık hizmetleri maliyetlerinin yüzde 65’inden daha azını ödediği biliniyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin büyük çoğunluğunda topluma yönelik harcamaların, toplam maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturduğu belirtildi.

Sağlık hizmetlerinde kişi başına en çok harcamayı yapan ülkelerin birçoğunda, hükümet tarafından en çok katkı yapılan alanın  sağlık sistemleri olduğu da ifade ediliyor. Danimarka, Avusturya ve Lüksemburg’da hükümetlerin toplam sağlık hizmetleri maliyetlerinin yüzde 84’ünden fazlasını karşıladığına dikkat çekiliyor. OECD üyesi ülkelerin çoğunda hükümetler, sağlık hizmetlerinin maliyetlerinin önemli bir kısmını üstleniyor.

Kişi başına yıllık en çok sağlık harcaması yapan ülkeler şu şekilde sıralanıyor: ABD, Norveç, İsviçre, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Danimarka, Avusturya, Almanya ve Fransa
.

ceren
Sun 1 November 2015, 08:25 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Sağlık noktasında yapılan hiç bir harcama boşa çıkmaz.Ve kişilerin iyileşme göstermesi ülkelerin gelişmesini ve kalkınmasını sağlar.Rabbim ülkemizin de sağlık noktasında iyi bir hizmet alanına gelmesini nasip etsin inşallah...

Sevim Altunkaya 7/A
Sun 1 November 2015, 09:48 pm GMT +0200
Ülkeler arası tedavici çözümlermizi birlikle beraber odaklanarak sağlıya yardım eli uzatmalıyız.