- Sadakanın Kat Kat Artırılması

Adsense kodları


Sadakanın Kat Kat Artırılması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Mon 4 April 2011, 12:42 pm GMT +0200
Ecrini Allah'tan Beklemesi Hâlinde  Müminîn Verdiği Sadakanın Kat Kat Artırılması


Mukâtil, İbn 'Abbâs'a nisbet ederek Yüce Allâlı'ın şu buyruğu ile ilgili açıklamalarını zikretmektedir:

Allah'a karz-ı hasen verecek {yani, gönül hoşluğu ile ecrini Allah'tan umarak sadaka verecek) olan kimdir ki, Allah da o verdiğini ona kat kat arttır-sın. (Bakara/245)

İbn 'Abbâs dedi ki: "Maksat, iki milyondur." Yüce Allah şöyle buyuruyor:

Eğer Allah'a karz-ı hasen {yani, ecrini Allah'tan umarak gönül hoşluğuyla nafile sadaka} verirse­niz, onu size kat kat arttırır {yani, bire-on'dan başlayarak yediyüz kat ve daha fazlasıyla karşılık verir} ve günahlarınızı {yani, o sadaka sebebiyle günahlarınızı} bağışlar. Allah şekûrdur {yani, ecrini umarak sadaka veren kimselere sadakalarının karşılığını kat kat fazlasıyla verendir}, halimdir. Gaybı {yani, insanların kalblerinde bulunanı ve

Ş;f her türlü gizliyi} ve şehâdeti {yani, açıktan söyle­nenleri} bilir. Azizdir {yani, mülkünde azizdir: güç­lüdür, Kendisine karşı konulamayandırl, hakimdir {yani, enirinde hikmetleri sonsuz olandır}. [116](Teğâ-bün/17-18)

Yine şöyle buyurmaktadır:

Mallarını Allah yolunda {yani, Allah'a itaat uğrunda} infak edenlerin meseli, yedi başak veren ve her başağında yüz tane bulunan bir tohuma ben-,    2er. Allah dilediğine kat kat {yani, yediyüzden iki milyon katma kadar} verir. Allah vâsidir {yani, bu kadar fazlasını verendir}, alimdir {yani, neler in­fak ettiklerini çok iyi bilendir). Mallarını Allah yolunda infak edip de sonra verdiklerinin arkasın­dan başa kakmayan ve eziyet etmeyenlerin {yani, yaptıkları infaklan başa kakmak suretiyle eziyet etmeyen kimselerin} Rabb'leri yanında mükâfaatlan vardır. Onlar için hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmezlerde. (Bakara/261-262)

Ayet-i kerîme Hz. Osman'ın (r.a), Tebuk Gazvesi do­layısıyla yaptığı harcamalar hakkında inmiştir. O, sava­şa giden Müslümanları yüzbin (dirhem vererek) teçhiz etmişti. Ayrıca Medine'de Rûme diye bilinen kuyusunu da Müslümanlara vakfetmişti. Âyet aynı zamanda 'Ab-du'r-Rahmân b. Avf (r.a) hakkında da inmiştir. O da dörtbin dirhem tasaddukta bulunmuştu. Bu dirhemlerin her biri bir miskal idi, bu da onun malının yansım teşkil ediyordu.

Güzel bir söz (yani, Müslümanın kardeşine hayır dua ederek güzel söz söylemesi} ve bağışlama[117] {yani, onu bağışlayıp hiçbir şey vermemek} arka-. sından eziyet gelen iyani, başa kakılan) bir sada­kadan hayırlıdır. Allah ganîdir {yani, sizin verece­ğiniz sadakaya muhtaç değildir}, halimdir (yani, verdiği sadakayı başa kakan ve sadaka sebebiyle eziyette bulunan kimseyi cezalandırmakta acele etmeyendir}. (Bakara/263)  [118]   


[116] II/199b: Halimdir {yani, günahlarınızı ve hatta sadakasının ec­rini Allah'tan ummayıp onu başa kakan kimseleri dahi bağışla­yıp cezalandırmayandir}. Gaybı iyani, her türlü gizliyi bilir; kalbte bulunan başa kakmayı, ecir umarak verme duygusunun azlığını} da, şehâdeti {yani, açığa vurulan her şeyi} de bilendir.

[117] I/44b-45a: ...bağışlama {yani, onun kusurlarını görmezlikten gelme}

[118] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 81-83