- Saça sürülen Jöle ve Boyalar

Adsense kodları


Saça sürülen Jöle ve Boyalar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sun 23 September 2012, 11:18 am GMT +0200
Saça sürülen Jöle ve Boyalar

Soru: Bazı gençler saçlarına jöle denen bir sıvı sürüyorlar. Saç, sürülen bu jöle ile dimdik duruyor, hatta bakınca bir bakıma çirkin bile görünüyor.

Bazıları bunun gusle mani olacağını söylüyorlar. Jöle süren gencin guslünün sahih olmayacağını ısrarla iddia ediyorlar. Siz nasıl bakıyorsunuz bu iddiaya? Jöle süren gencin guslü sahih olmuyor mu, yıkansa da gusülsüz mü kalmış oluyor?


Cevap: Jölenin gusle mani olduğunu söyleyebilmemiz için, sürüldüğü saçın üzerinde tabaka oluşturması, altına suyu geçirmemesi lazımdır ki, jöle gusle manidir diyebilelim. Yani soru, ?Sürüldüğü saçın üzerinde tabaka teşkil ediyor mu, yıkanırken üzerine dökülen suyun saçı ıslatmasını önlüyor mu?? sorusudur. Önlüyorsa, yani saçın kuru kalmasına sebep oluyorsa, iddia doğru sayılır, jöle gusle manidir, denebilir. Şayet, yıkanırken suyun saçı ıslatmasına mani olmuyorsa, suyla birlikte o da akıp gidiyorsa, elbette böyle bir engelden söz edilemez, jöle gusle manidir denemez. Yanlış anlamayı önlemek için tekrar edelim: Başa dökülen suyla jöle de sabun köpüğü gibi akıp gidiyor, saçta jöle denen boyadan eser kalmıyor, böylece saçlar, baştan aşağı dökülen suyla ıslanıyorsa, jölenin gusle mani olduğunu iddia etmek doğru olmaz. Çünkü başa dökülen suyla jöle de akıp gidiyor, boyasız kalan saç suyla temasa geçiyor, temizlenmiş oluyor, saçta ve başta kuru kalmıyor. Bu durumda, başın ve saçın kuru kalmasına sebep olmuyor ki, gusle mani oluyor, diyelim.

Böyle bir tespiti, başına bunu sürenler daha iyi yaparlar. Jöle sürdükten sonra dimdik duran saçlar, suyun altına girince yine aynı şekilde dimdik duruyor, suyun saça temasına engel oluyor mu, yoksa su, jöleyi yıkayıp götürüyor, saçlar bundan sonra tertemiz halde ıslanıp yıkanıyor mu?.

Aslında bu ölçü, sadece jöle için değil, saça sürülen her türlü boya için geçerlidir. Saçı kuru bırakan her türlü boya gusle manidir, kuru bırakmayıp yıkanmasına engel olmayan boya ise gusle mani değildir.. Bu ölçü içinde baktığımızda, kınanın gusle mani olmadığını görmekteyiz. Çünkü kına yıkanırken akıp gitmese de, tabaka teşkil etmez. Saçların ıslanmasına mani olmaz. Ayakkabı boyasının da gusle mani olmadığını söylemek mümkündür. Çünkü o da tabaka teşkil etmez. Ancak kalın yağlıboyanın bulaştığı yerde tabaka teşkil edip altına suyun geçmesini önlediği için gusle engel olduğunu söylemek mümkündür. Gusülde ve abdestte önce suyun altına geçmesini önleyen kalın boyalar ve hamur gibi yapışkanlar sökülüp çıkarılarak satıh temizlenmeli, gusül böylesi engeller kaldırıldıktan sonra yapılmalı, demek tedbire daha uygun düşer..

Soru: Gusülde niyet nedir? Nasıl niyet edilmeli, ne denmeli?

Cevap: Gusülde Şafii?de niyet farz, Hanefi?de ise sünnettir... Niyet, kalpten geçen mana demektir. Bu itibarla, yıkanırken, ?cünüplükten temizlenmeye niyet ettim? diye kalbinden geçirmesi dahi niyettir. Mutlaka diliyle de söylemesi gerekmez. Bu yüzden, denizin kenarından geçen kimse kaza ile suya düşse de bedeninin tümü ıslansa gusül yapmış kabul edilir. Niyet etmemiş olması gusle engel teşkil etmez. Yeter ki, bedeninde kuru yer kalmamış olsun. Yine de ?niyet ettim cünüplükten temizlenmeye? demek şüpheden kurtulmaya sebeptir..

ahmet şahin

sümeyra
Wed 26 September 2012, 07:02 pm GMT +0200


    Her devirde farklı sorular aklımızı meşgul ediyor..Aydınlatıcı bilgilerden ötürü Rabbim razı olsun..

SevD@_GüLü
Wed 26 September 2012, 08:15 pm GMT +0200
bizleri aydınlattınız için Allah razı olsun...

mevlüdekalınsaz
Fri 16 January 2015, 11:23 pm GMT +0200
Allah razı olsun. sorulara çok açıklayıcı cevaplar olmuş.bilgilendik inşallah.
Rabbim  ilmimizi ziyadeleştirsin inşallah..

ceren
Wed 1 July 2015, 01:23 am GMT +0200
Esselaçu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Saça sürülen jöle ve boya eğer su geçirmiyorsa gusül olmaz.Ama su geçiriyorsa gusle mani olmaz.Ayrıca şafi mezhebinde gusül alınırken niyet etmek farzdır.Hanefilerde de sünnettir..

Bilal2009
Wed 1 July 2015, 02:15 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllahi ve berakatüh, Gusle engel olan şey vücudun islanmasina mani olmalıdır.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri ilimli kimselerden eylesin.

Rüveyha
Wed 1 July 2015, 02:51 am GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah.Merak edilen  sorulara çok net ,açıklayıcı cevaplar verilmiş.Rabbim islamı hakkıyla yaşayıp,şüphelere yer vermemeyi nasip eylesin Rabbim.Sultan Allah razı olsun..

HALACAHAN
Mon 24 October 2016, 09:38 pm GMT +0200
Hassas bir konu ..Gusul  konusu ..Rabbim ibadetlerimizi hakkiyla yapabilen kullarindan eyle..

Sevgi.
Tue 25 October 2016, 02:19 am GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm.  Mevlam bizleri bu gibi konularda dikkat edenlerden eylesin inşaAllah. Amin
  Paylaşım için Allah ( c.c ) Razı olsun.

HALACAHAN
Thu 27 October 2016, 06:57 pm GMT +0200
gusuld de normal abdest de de onemlı olan suyun gecıyor olması ..Su gecmedıgı takdırde cunuplukten kurtlunmaz .. İbadetlerımız olmaz.. Ayrıca saglık acısından da ıyı degıl jole kullanmak sacı boyatmak ..

RAMAZAN 7/D
Thu 27 October 2016, 08:35 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Eğer  Saça sürülen jole vb. şeyler , dövme tabaka oluşturuyor ise su geçirmiyor ise gusle ve abdeste engel olur .
Bilinçli olmamız gerekir .
ALLAH cc razı olsun

HALACAHAN
Fri 2 December 2016, 11:59 pm GMT +0200
Sacta titnakta katman olusturan suyun gecmesini engelleyen hersey gusle de abdestede engeldiir..Ayrica bir sac boyasinin saca koklerine verdigi zarar dusunuldugunde bence hicte mantikli bir uygulama degil
.