- Ramazan Fıkhı

Adsense kodları


Ramazan Fıkhı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
YBNGL
Sat 21 August 2010, 08:44 pm GMT +0200

Ramazan Fıkhı

Senede bir defa yerine getirdiğimiz hususlar olduğu için Ramazan’da en çok akıla takılan bazı sorulara cevap vermeye çalışacağız. Şimdiden belirtelim ki cevaplarımızdaki ana görüşler, Hanefî Mezhebi İmamlarına göredir.

Sahurda yeme içme ne zaman sonlandırılmalıdır? İmsak vakti girdiği an, yeme içme sonlandırılmalıdır. Ezan okunmaya başlandığı an, artık oruç başlamıştır ve yeme içmenin bırakılması gereklidir. Şayet orucun bozulacağını bildiği halde, yemeye devam edilirse kefaret lâzım gelmektedir.

Sahurdan önce oruca niyetlenen, sahurda yemek yiyebilir mi? Kişinin oruçlu olduğunu bilmesi niyettir. Ancak bunu dili ile söylemesi ise sünnettir. Ramazan-ı Şerif’in her günü ayrı bir ibadettir ve her gün için ayrı niyet etmek gereklidir. Sahura kalkmak da oruç için niyet olarak kabul edilmiştir. Ancak ertesi günün orucuna niyetlenen kimse, gece kalktığında imsak vakti girmemişse yiyip içebilir. Niyet etmek, yeme içme yasağını getirmez. Yeme içme yasağı ancak imsak vaktinin girmesi ile başlar.

Sahura kalkmayan veya akşamdan niyetlenmeyen kimse, ertesi gün oruca niyetlenebilir. Akşamdan niyetlenen kimsenin “yarın oruç tutmaya”, imsaktan sonra niyetlenen kimsenin ise “bugün oruç tutmaya” şeklinde niyetlenmelidir. Maliki Mezhebinde ise tüm Ramazan’a bir seferde niyet etmek caizdir, yukarıdaki gibi niyetlenme imkânı bulamayanlar, mecburen Maliki mezhebini taklit edebilirler.

[Muhammed]
Fri 10 June 2016, 12:29 am GMT +0200
Esselamu Alleyküm Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Değerli bilgiler.Rabbim ramazan-ı şerfi hakkıyla yaşamayı nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim oruçun hakkını verebilmeyi nasip eylesin İnşaAllah...